sunnuntai 20.10.2019 | 13:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Vanhusten ravitsemus ei saa pettää – Jokainen ihminen haluaa joskus syödä mieliruokiaan

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa
To 11.7.2019 klo 20:30

Selvitys vanhusten ravitsemuksen tilasta järkyttää, vaikka huonot uutiset vanhustenhoidosta ovat jo tuttuja. Suuri osa ikäihmisistä on vajaaravittuja. Huonoin tilanne on laitoksissa olevilla iäkkäillä ihmisillä.

Yksinkertaistettuna rahaa kuluu sairaala- ja laitoshoitojen pitkittymiseen satoja miljoonia, kun hyvän ruuan ansiosta ihmiset voisivat paremmin. Lääkärilehden mukaan ravitsemukseen paneutuminen tuo säästöä.

Ravitsemusalan tutkimusyritys Ravistamon mukaan vajaasti ravittuja Suomen yli 65-vuotiaista on noin 100 000 (HS 10.7.). Kotona asuvat ovat harvemmin aliravittuja kuin palvelutaloissa, sairaalassa tai pitkäaikaishoidossa olevat. Tieto on karua luettavaa, kun ottaa huomioon, että kotona ihmiset syövät yleensä arkitiedolla ja laitoksissa pitäisi olla asiantuntemusta.

Jo aiemmin on tiedetty, että vanhat ihmiset saavat harvoin riittävästi proteiinia toisin kuin muut suomalaiset. Kaikille ei laitosruoka maistu, eikä kai kenellekään, jos ei itse pääse vaikuttamaan siihen, mitä syö.

Puusta katsoen on helppo sanoa, että pitää syödä tarpeeksi lihaa, kalaa, maitotuotteita, pähkinöitä ja kaikkea sitä, minkä tiedetään sisältävän proteiinia. Ruoka ei kuitenkaan ole pelkkää ravitsemusta vaan aterian pitäisi olla mukava hetki ja ruuan herkullista.

Iäkkäällä ja mahdollisesti sen lisäksi sairaalla ihmisellä saattaa syöminen hankaloitua ja hidastua eivätkä ruokahalut välttämättä ole hyvät. Muutama suupala ei täytä ravitsemuksellisia vaatimuksia, vaikka ruoka olisi miten täysipainoista.

Ruokakeskustelu on hiukan samanlaista kuin muukin vanhuksiin liittyvä. Päivitellään sellaisia asioita, joiden päättäminen on ihmisten omissa käsissä.

Iäkkäiden äänen tulisi kuulua, ja ruokailun tulee olla muutakin kuin hätäistä syömistä ilman riittävää apua. Jokainen ihminen haluaa syödä joskus mieliruokiaan. Nykyisen vanhussukupolven kohdalla tuskin on vaarana, että toiveet ovat kohtuuttomia.

Ruoka ei kuitenkaan ole pelkkää ravitsemusta vaan aterian pitäisi olla mukava hetki ja ruuan herkullista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »