Paikallisuutiset

Työhevosia on vähän – Mikko Uusimäen Luomutar otti kolmannen mestaruutensa Nivalassa, katso video

Suomenhevosia on tällä hetkellä vajaat 20 000. Valtaosa niistä eli noin 70 prosenttia on juoksijoita. Ratsusuunnalle kantakirjattuja suomenhevosia on noin 20 prosentin verran. Loput kymmenen prosenttia jakautuu sitten työ- ja pienhevosten kesken.

Uusia työhevosia kantakirjataan vuosittain nykyisin keskimäärin vain puolenkymmentä. Kantakirjaan merkityt työhevoset ovat pääasiassa tammoja. On vuosia, jolloin työhevossuunnalle ei ole kantakirjattu yhtään oritta.

Vaikka työhevosille on luotu oma jalostuskategoria, niin käytännössä kaikki työkilpailuihin osallistuvat suomenhevoset ovat juoksijaoriiden jälkeläisiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nivalassa lauantaina pidetyn työhevosten Suomen mestaruuskilpailun kilpailulautakunnan puheenjohtaja, Hippoksen emeritusjalostusagronomiEeroPerttunen myöntää, että kilpailevat työhevoset ovat pääasiassa niitä, joiden vauhti ei jostakin syystä ole radalla riittänyt. Perttunen oli pettynyt Nivalan kilpailun osanottajamäärään. Kilpailuun osallistui kahdeksan tammaa.

Lippuja painettiin viisisataa ja ne loppuivat kesken. Kilpailunjohtaja Pekka Vilkuna

– Osanottajia oli vähän. Mutta ehkä tässä on nähtävissä sama ilmiö kuin ravureiden puolella. Vieskerin valtakauden aikana kuninkuuskilpailuun oli vaikea saada 12 oritta. Yhden ylivoimaisuus pelotti monia edes osallistumaan.

Se, että Nivalassa kilpaili vain tammoja, ei Perttusta yllättänyt.

– Kyllä oriita on usein ollut mukana ja ovat ne voittaneetkin. Työhevoskilpailussa oriit ja tammat ovat aika tasavertaisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Perttusta ilahduttaa, että vetogeeni on säilynyt suomenhevosessa, vaikka rotua on jalostettu lähinnä juoksemista silmällä pitäen.

Työhevosten vähäisyyteen saattaa vaikuttaa sekin, ettei niille tahdo löytyä järkevää tekemistä. Hevosilla tehdään toki maatalous- ja metsätöitä. Se taas edellyttää, että pelit ja vehkeet pitää olla kunnossa – ja ennen kaikkea tallella.

Työhevosille löytyy myös niin sanottua viihdekäyttöä eli hää- tai syntymäpäiväajoja. Monille työyhteisöstä eläkkeelle jääville halutaan myös järjestää hevoskyyti.

Nivalassa kolmannen työhevosmestaruutensa voittanut kälviäläisenMikko Uusimäen 18-vuotias Luomutar-tamma valmentautuu oikeita töitä tekemällä. Uusimäki ajaa hevosellaan talvisin parisataa kuutiota puuta metsästä. Metsätöitä hän ajaa kolmena tai neljänä päivänä viikossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Keväällä tehdään peltotöitä. Kesäisin on kärryajelua ja syksyisin kynnetään. Meillä on lypsykarja ja se asettaa omat rajoituksensa hevostöille.

Nivalassa Luomutar ratkaisi vetokyvyllään ja -taidollaan viimeiseen osakilpailuun asti tasaisena edenneen kokonaiskisan. Luomutar veti 23,2 porrasta mikä tarkoittaa 1150 kilon kuormaa. Luomutar oli vetokokeessa täysin ylivoimainen.

– Vetotulos on uusi ennätys. Oli myös hyvä ja luistava keli, Uusimäki huomautti.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Luomutar osallistui työhevoskisaan jo 13. kerran. Mikko Uusimäki ei näe mitään estettä sille, etteikö tamma voisi kilpailla tittelistä vielä vuosia.

– Vuosi kerrallaan mennään. Jos tamma pysyy kunnossa, niin jatkamme kilpailemista, Uusimäki muistuttaa.

Nivalan kilpailun johtajanPekka Vilkunan mukaan ikä on työhevoselle pelkkä numero.

– Minäkin tein nuorempana 24-vuotiaalla ruunalla metsätöitä ilman minkäänlaisia vaikeuksia.

Nivalan työhevoskilpailun suosio yllätti järjestäjät täydellisesti.

– Arvioimme yleisöä tulevan kolmisensataa. Lippuja painettiin viisisataa ja ne loppuivat kesken. Yleisöä on tullut laajalta alueelta eikä vain omalta seudulta. Työhevoskilpailulle on kysyntää.

– Toisaalta markkinointimme taisi myös onnistua hyvin. Kilpailu on ollut näkyvästi esillä muun muassa paikallislehdessä, Hevosurheilussa ja Maaseudun Tulevaisuudessa, Pekka Vilkuna muistutti.

Kommentti

Fakta

Hevosten työkilpailu

Kilpailussa juoksu-, kävely- ja vetokoe.

Voittaja ratkeaa yhteispisteiden perusteella.

Palkitaan myös nopein juoksija, paras kävelijä ja vetäjä, siistein valjakko sekä paras ensikertalainen tai sijoitustaan nostava.

Voittajalle 2500 euroa rahaa..

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä