Paikallisuutiset

Kokkolalaisille Anja Hackspikille ja Jorma Okkoselle puutarhanhoito on elämäntapa – "Kyllä me ehdimme välillä istua nauttimassakin, vaikka koko ajan olisi jotain hommaa"

Anja Hackspikin jaJorma Okkosen ei tarvitse kesäaamuisin miettiä mihin ryhtyisivät, sillä pihamaalta löytyy tekemistä yllin kyllin. Vuonna 2012, nykyiseen kotitaloonsa Kokkolan Koivuhakaan muutettuaan, alkoi unelmien puutarhan rakentaminen.

Ensimmäisenä vuonna pariskunta istutti pensasaidat ja nurmikon, ja seuraavana vuonna lähti kukkapenkkien rakentaminen käyntiin. Nyt pihamaalta löytyy ainakin sataa erilaista lajiketta, ja lisää tulee. Hackspik kertoo, että jokaiselle kesälle on ollut jotain pientä projektia. Stressiä pariskunta ei puutarhanhoidosta kuitenkaan ota.

– Kyllä me ehdimme välillä istua nauttimassakin, vaikka koko ajan olisi jotain hommaa. Itselläni on tapana aina ohimennen nykäistä rikkaruohoja, jos niitä satun huomaamaan. Puutarhahommat alkavat aikaisin keväällä, sillä kasvatan monia lajikkeita siemenestä asti, Hackspik kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

uutarhasta löytyy todella monen montaa sorttia, joiden kaikkien nimet tulevat Hackspikin suusta kuin vettä vain. Mitään tiettyä suunnitelmallisuutta puutarhan rakentamisen taustalla ei ole, vaan Hackspik on valinnut sellaisia kukkia, jotka miellyttävät silmää. Niinpä pihamaan useasta kukkapenkistä löytyy muun muassa useita lilan, vaaleanpunaisen ja sinisen eri sävyjä.

Tuntuuhan se kivalta,että muutkin nauttivat meidän tekemästä työstä. Anja Hackspik

Mukana on myös keltaisia ja valkoisia pilkahduksia. Näin pariskunta on saanut rakennettua juuri sellaisen puutarhan, joka miellyttää omaa silmää. Vaan miellyttääpä se muidenkin, sillä pariskunta on huomannut, että ohikulkijatkin jäävät välillä pihamaata ihmettelemään ja ihastelemaan.

– Tuntuuhan se kivalta, että muutkin nauttivat meidän tekemästä työstä. Vaikka ei tämä mikään kovin kummoinen puutarha ole, Hackspik toteaa vaatimattomasti.

Työnjako on pariskunnan kesken jaettu niin, että Hackspik vastaa kukkapuolesta ja Okkosen vastuulla on pensasaitojen leikkaaminen sekä hyötypuutarhan hoitaminen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Minä en juuri erota kukkia toisistaan, joten en ole kovinkaan suureksi avuksi niiden hoitamisessa. Ruusut minä erotan, mutta en muita, Okkonen kertoo nauraen.

– Jorma hoitaakin hyötypuutarhaa, johon kuuluvat sekä omenapuut, kirsikkapuu, kasvihuone että marjapensaat, Hackspik lisää.

Vaikka suurin osa hyötypuutarhan pensaista ja puista on istutettu vasta viitisen vuotta sitten, ovat ne ehtineet kasvaa huomattavan suuriksi. Salaisuus löytyy autotallin takaa, jossa pariskunta säilyttää kahta kompostiaan. Niihin he vievät kaikki talouden biojätteet sekä puutarhasta kertyvät jätteet. Nytkin komposteissa muhii uutta multaa pihamaan kasveille.

– Itse tekemä multa on hyvin ravinnerikasta, ja se vaikuttaa merkittävästi kasvien hyvinvointiin. Jotkut kasvavat vähän turhankin hyvin, Hackspik toteaa nauraen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tällaisena koleana ja kuivana kesänä ei kuitenkaan pelkkä hyvä multa ole riittänyt, vaan puutarha vaatii hoitamista miltei päivittäin. Pariskunta kertookin kastelevansa kaikki puutarhan kukat ja pensaat joka toinen ilta. Sääennusteitakin he ovat joutuneet seuraamaan tiuhaan, ettei puutarhan herkimmät asukit pääsisi kylmettymään.

– Tunti siinä menee, kun kastelemme kasvit iltaisin. Kastelemme sekä kukat että pensaat, sillä eiväthän marjapensaat jaksa tehdä isoja ja maukkaita marjoja, jos ne eivät saa vettä, Okkonen toteaa.

Tämä teoria osoittautuu todeksi, sillä pihamaan perältä löytyvät marjapensaat ovat täynnä suuria marjoja, jotka vielä odottavat muutaman aurinkoisen päivän kypsyttävän ne syömiskelpoisiksi.

– Tämä kesä on kyllä ollut melko hankala, kun välillä on ollut niin kylmä, että olen joutunut peittämään osan kasveista yöksi. Onhan se nyt melko hassua, että sellaista saa pelätä vielä heinäkuussakin, Hackspik toteaa päätään pyöritellen.

Vaikka osa pihamaan kukista onkin jo kukkansa kukkinut, löytyy väriloistoa vielä yllin kyllin. Hackspik kertoo, että tavoitteena oli rakentaa sellainen puutarha, jossa riittäisi kukintaa koko kesän ja syksyn ajalle. Niinpä puutarha kukkii aaltomaisesti – toiset kukoistavat, kun toiset jo valmistautuvat talvilevolle.

Toisena tavoitteena Hackspikilla on ollut valita sellaisia kukkia, jotka houkuttelisivat pihamaalle myös perhosia ja muita pölyttäjiä. Siinäkin hän on onnistunut, sillä kukkien ympärillä lentelee useampikin nokkosperhonen.

– Perhosetkin tulevat aaltoina – alkukesästä tulevat sinisiivet ja nokkosperhoset, ja syksyllä tulevat sitten eri perhoset. Niitäkin on mukava seurailla.

Koska kukkaloisto on pihamaalla niin mahtavaa, haluaa Hackspik sen jatkuvan myös sisällä. Niinpä pöydälle on asetettu maljakko, jossa on pihalta leikattuja kukkia. Niitä pariskunta saa ihailla samalla, kun he suunnittelevat tulevia projekteja.

Ideoita Hackspik hakee puutarhalehdistä ja -kirjoista sekä internetistä.

– Netistähän sitä löytää vastauksen melkeinpä kaikkeen. Monet asiat olemme oppineet kantapään kautta, eikä sekään haittaa ollenkaan. Sen olen esimerkiksi huomannut, että pitkälle jalostetut lajikkeet eivät monesti menesty täällä meillä. Senpä takia suosinkin pääasiassa perinteisiä suomalaisia lajikkeita, hän toteaa.

Nyt kesän ollessa puolessa välissä, saa pariskunta nauttia työnsä hedelmistä. Pian he saavat pakastimeen täytettä omista marjapensaistaan, ja samalla kasvihuone tarjoaa salaatteja, kurkkuja ja tomaatteja lautaselle. Marjapensaiden antimista nauttivat heidän lisäksi myös naapurissa asuvat lapsenlapset, jotka saattavat välillä pinkaista mummolaan herkuttelemaan vitamiineja suoraan puskasta. Silmänruoan ja oikean ruoan lisäksi puutarha tarjoaa pariskunnalle oivan liikuntamuodon.

– Tässä sitä liikkuu melkeinpä huomaamattaan. Illalla huomaa olevansa kanttuvei, kun on päivän häärännyt ja illan kantanut vettä kasveille. Kyllä se tuntuisi aika kauheaa, jos ei olisi pihaa, minne mennä, Hackspik toteaa.

Katso kuvia Anja Hackspikin ja Jorma Okkosen puutarhasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä