Paikallisuutiset

Kissojen vapaana pitäminen on edelleen yleinen käytäntö, vaikka ulkoilua ja sen seurauksia säädetään monessa laissa ja asetuksessa – turvallisessa ympäristössä pidetty kissa saattaa elää jopa 20-vuotiaaksi, vapaana sen elämä voi loppua hyvinkin lyhyeen

”Kellertävä kissa jäänyt auton alle Perhonjoen sillan jälkeen. Nostettu tien sivuun.”

”Metsonkujan ja Saukonkujan risteyksessä kuollut mustavalkoinen kissa. ”

”Juuri äsken jäi kookas kissa auton alle. Kissa kuoli välittömästi törmäyksessä ja on mulla tallessa.”

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poiminnot liikenteen seassa kuolleista kissoista löytyvät viikon aikajaksolta Facebookin Puskaradio Kokkola -ryhmästä. Miksi kissat sitten kulkevat vapaana, vaikka ulkoilua ja sen seurauksia käsittelevät monet lait ja asetukset?

Esimerkiksi järjestyslaissa määritellään, että omistajan on pidettävä huolta, että kissa ei pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle, eikä lainkaan yleiselle uimarannalle tai lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle.

Sen lisäksi, että kissan vapaa ulkoilu ja ulostaminen saattaa aiheuttaa ihmisten terveydelle haittaa, saattavat myös kissat kohdata monenlaisia uhkia liikkuessaan.

Kokkolanseudun eläinsuojeluyhdistyksen aktiiviAnna-Kreta Kinnunen arvelee, että kissan elämää ei arvosteta yhtä paljon kuin muiden lemmikkieläinten, ja siksi niiden annetaan kulkea vapaana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Uskon, että eläimen hoitamiseen sitoutuu aivan eri tavalla, jos siitä on maksanut. Kissoja on paljon, navettakissoja on aina ollut, niitä on edelleen, ja niitä tulee koko ajan lisää. Kissoja saa ilmaiseksi ja helposti. Uskon tämän olevan yksi syy siihen, miksi kissoja ei arvosteta. Olisi hyvä, jos maatiaiskissoistakin otettaisiin jonkinlainen maksu. Tänä päivänä monet saattavat ajatella, että otetaan nyt kokeeksi, kun ilmaiseksi saadaan.

Tässä jutussa kommenttinsa antaa myös”Johanna”, jonka nimi on muutettu. Hän toimii myös Kokkolanseudun eläinsuojeluyhdistyksessä, ja haluaa aiheen arkuuden takia pysyä nimettömänä.

Johanna toteaa, että kissojen vapaana pitämisen taustalla on usein vanhanaikainen ajattelukanta.

– Moni ajattelee, että kissoja voi pitää vapaana, koska aina on tehty niin. Tosiasia on kuitenkin, että kaupungit kasvavat ja kehittyvät, ja samalla vaarat lisääntyvät. Kissa ei kuulu luontoon eikä liikenteen sekaan, sillä se ei pärjää siellä. Samalla se on myös vaaraksi luonnonvaraisille eläimille, Johanna toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Liikenteen lisäksi kissa kohtaa vapaana ollessaan monenlaisia muita uhkia. Jotkut kissat joutuvat kettujen tai koirien tappamiksi, osa paleltuu talven kylmyydessä, jotkut joutuvat kissatappeluihin ja osa sairastuu. Suurin uhka on kuitenkin ihminen. Naiset haluavat muistuttaa, että vapaana kulkeva kissa ei ole lainsuojaton. Eläimen saa lopettaa vain ja ainoastaan sen omistaja.

– Tiedän sellaisia, jotka vahingoittavat tahallaan sellaisia kissoja, jotka heidän pihalleen eksyvät. Kaikki eivät ymmärrä, että vierailulla käyvä kissa on jonkun toisen lemmikki. Jotkut kissat saattavat joutua kidutuksen kohteeksi ja joidenkin kohtaloksi koituu myrkytetyksi tuleminen. Ihminen pystyy julmiin tekoihin, Johanna toteaa.

– Kissa peittää kipua ja sairautta viimeiseen asti, eikä näytä sitä ulospäin. Omalla tutkimusmatkallaan loukkaantunut kissa saattaa kitua kotona omistajan huomaamatta, hän jatkaa.

Sakkoja tai merkintöjä kissojen vapaana pitämisestä ei saa, vaikka harva omistaja pystyy varmuudella todistamaan, että oma kissa on pysynyt laissa kiellettyjen alueiden ulkopuolella.

Johanna tuumii, että omistajia on hankala sitouttaa kissan kiinnipitämiseen, koska vanhat tavat ovat niin syvällä. Syitä siihen, miksi kissoja halutaan pitää vapaana, voivat naiset vain arvailla.

– Jotkut haluavat pitää kissaa vapaana, koska eivät halua puhdistaa sen hiekkalaatikkoa tai koska eivät muuten vain enää halua pitää sitä kotonaan, Johanna toteaa.

– Pieni kissanpentu on söpö, mutta kasvaessaan se ei olekaan aivan yhtä suloinen. Joillekin tulee yllätyksenä, että kissa saattaa raapia huonekaluja. Jotkut taas eivät hoksaa, että kissa on pitkäikäinen eläin, ja saattaa elää jopa 20 vuotta. Kesäkissojakin otetaan edelleen tänäkin päivänä. Se on kummallista, kun ajattelee kuinka valveutuneita ihmiset monin tavoin ovat, Kinnunen ihmettelee.

Kinnusella on itsellään neljä kissaa ja Johannallakin kolme. Johannan kissat ovat sisäkissoja, eli elävät elämänsä sisätiloissa. Kinnusen kissat käyvät päivittäin valvotusti ulkoilemassa valjaissa.

– Jotkut ajattelevat, että on eläinrääkkäystä, jos kissa on narussa pihalla. Samalla tavallahan ne koiratkin ovat, mutta ei sitä kukaan eläinrääkkäykseksi miellä, Kinnunen ihmettelee.

– Kissat tottuvat sellaiseen elämään, mihin ne totuttaa. Meidän kissat ovat aina olleet sisäkissoja, enkä osaa tulkita niiden kärsivän millään lailla. Sisällä niiden perhe on lähellä, ja se on niille kaikkein rakkain ja tärkein asia. Ne käyvät ikkunaverkon läpi haistelemassa luonnon hajuja ja katselemassa lintuja.

Kumpikin naisista kuvittelee kauhulla sellaista tilannetta, jossa joutuisi näkemään oman kissansa yliajettuna tienpenkalla. Tilanne ei ole helppo yliajaneellekaan.

– Yliajoja on ollut nyt kesäaikaan paljon, koska kissat liikkuvat kesällä aktiivisesti. Kesäiset lenkit ovat kissoille jännittäviä, kun ympärillä liikkuu pörriäisiä ja muita mielenkiintoisia otuksia. Tielle juoksevaa kissaa ei autoilija ehdi huomaamaan, eikä yliajo ole autoilijan vika. Autoilijan tulee silti käydä tarkistamassa, ettei kissa jää kitumaan. Näin tulee tehdä kaikkien muidenkin eläinten kohdalla, Kinnunen huomauttaa.

– Ystäväni ajoi noin 20 vuotta sitten jäniksen päälle, ja se tilanne on edelleenkin aika ajoin hänen mielensä päällä. Eläinrakkaille ihmisille nuo ovat hirveitä tilanteita, Johanna harmittelee.

Naiset toivovat, että muutkin kissanomistajat pitäisivät kissansa turvassa eivätkä päästäisi niitä vaarojen teille. He vinkkaavat, että kissalle voi vaikkapa rakentaa aitauksen, johon pääsee ikkunasta suoraan. Jotkut ovat rakentaneet kerrostalon parvekkeesta kissalle oleskelutilan.

– Jotkut taas pitävät sisäkissoja tai vievät niitä valjaissa ulos. Turvallisia tapoja kissan pitämiseen on monia, Kinnunen toteaa.

Lue myös:

Löytökissat eivät löydä takaisin kotiin – Kokkolalainen eläinhoitola Kotipesä ottaa huolehdittavakseen auton ikkunasta heitetyt ja kesäkissat, joista alle puolia kaipaa joku

Villieläinten auttamiseen kannattaa kysyä neuvoja, kerrotaan Kokkolan seudun eläinsuojeluyhdistyksestä – "Luonnonvaraista eläintä ei ole tarkoitettu ihmisen käsiin"

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä