lauantai 17.8.2019 | 20:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anni Saaren kolumni: Pitääkö Kansallisoopperan satsata 150 vuotta vanhaan saksalaiseen teossarjaan – Suomen taidetarjonta täydentyy maakunnissa

Keskipohjanmaa+
Su 4.8.2019 klo 06:30

Kouvolan Sanomissa oli tällä viikolla juttu kouvolalaisen Jouni Sjöblomin kansanoopperasta Aleksanteri II:n aikaan. Teos sai uusintaensi-iltansa eilen Elimäellä, jossa se viime vuonna keräsi noin 3000 katsojaa.

Jutussa on haastateltu Sibelius-Akatemian tutkijaa Liisamaija Hautsaloa, joka tutkii suomalaista oopperaa tasa-arvon näkökulmasta. Tasa-arvolla hän tarkoittaa, että ooppera on jokaisen ulottuvilla ja sitä voi tehdä kuka tahansa.

Kansanoopperan aiheet ovat Hautsalon mukaan usein kansanomaisia, ja niissä on viihteellisiä elementtejä. Niiden takana ei ole isoja instituutioita, vaan ne lähtevät usein yksityishenkilöiden innostuksesta ja toteutuvat harrastajien yhteistyöllä.

Yksi esimerkki kansanoopperasta on Hautsalon mielestä Aaro Kentalan kansanmusiikkiooppera Morsiustaivas, joka kantaesitettiin 1970-luvulla.

Morsiustaivaasta on nyt vireillä uusintaesityksiä. Anna Pulakka sai työryhmän kanssa keväällä apurahan Suomen Kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahastolta sen esittämiseen.

Hautsalo sanoo jutussa, että Suomen kansallinen oopperainstituutio, jota rahoitetaan verovaroin, on melko pääkaupunkikeskeinen. Kansanoopperat lieventävät tätä ristiriitaa, sillä niitä tehdään joka puolella Suomea.

Suomessa tarvitaan ehdottomasti oopperatalo. Olen itse nähnyt Kansallisoopperassa muutamia esityksiä, enkä kokenut olevani missään erityisessä elitismin linnakkeessa.

Silti kysyn, onko Suomen Kansallisoopperassa välttämöntä toteutettaa 150 vuotta sitten kantaesityksensä saanut saksalaisen säveltäjän teossarja? Olkoonkin, että Wagnerin Ring on ilmeisesti kaikkien oopperaharrastajien sydämenasia.

Kun Kansallisooppera hyllytti viime vuonna Kari Heiskasen Ring-ohjauksen, kankkulan (tai Heiskasen) kaivoon meni Helsingin Sanomien arvion mukaan vähintään sata tuhatta euroa.

Niillä rahoilla olisi voitu rahoittaa vaikka uutta suomalaista oopperataidetta.

Paikallisesti kiinnostavat tai paikallisin voimin toteutettavat esitykset ovat tärkeitä myös muissa taiteenlajeissa kuin oopperassa. Tämä näki Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla, jossa kantaesitettiin torstaina Ylivieskan kirkon palosta kertova Muistot eivät pala -kuorodraama. Sen tilaaminen oli Jokilaaksojen Oratoriokuorolta kulttuuriteko.

Yksi esimerkki kansanoopperasta on Hautsalon mielestä Aaro Kentalan kansanmusiikkiooppera Morsiustaivas.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »