lauantai 17.8.2019 | 21:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Robert Kauppisen kolumni: Väkivaltaiset mielenosoitukset ilmentävät yhteiskunnan epädemokraattisuutta

Keskipohjanmaa+
Ti 6.8.2019 klo 06:30

Viime aikoina monien maiden yhteiskunnallista tilannetta ovat ravisuttaneet monissa paikoissa järjestetyt mielenosoitukset. Ainakin Suomessa, Venäjällä, Tšekissä, Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa ihmiset ovat kokoontuneet kaupunkien keskeisille paikoille osoittamaan mieltään jonkin asian puolesta tai jotakin asiaa vastaan.

Enimmäkseen mielenilmaukset ovat kohdistuneet kussakin maassa toiminnassa olevan hallituksen ei-toivottuihin poliittisiin nimityksiin tai muihin toimiin. Mieltä on kuitenkin osoitettu myös seksuaalisen tasa-arvon, ilmastonmuutoksen hillitsemisen ja MM-rallin vastustamisen puolesta.

Merkillepantavaa mielenosoituksissa on se, että mitä demokraattisempi maa on, sitä väkivallattomampia mielenosoitukset yleensä ovat.

Siinä missä Suomessa mielenosoitukset ovat yleensä sujuneet ilman sen suurempia konflikteja niin Venäjällä ne ovat lähes järjestäen tuntuneet päättyneen tarpeettoman koviin väkivallantekoihin ja mielenosoittajien vähintäänkin kyseenalaisiin kiinniottoihin.

Viimeisimmät esimerkit näistä tulivat Moskovassa kahtena edellisenä viikonloppuna: opposition järjestämissä mielenosoituksissa Venäjän poliisi hakkasi osaa mielenosoittajista pampuilla ja otti yhteensä kiinni noin 2000 henkilöä. Lisäksi viittä mielenosoituksen järjestäjiin kuulunutta aktivistia syytetään joukkolevottomuuden lietsomisesta, josta voi Venäjällä saada pahimmillaan jopa 15 vuoden vankeusrangaistuksen.

Venäjän oppositio sekä Saksa ja Ranska olivat levottomuuksien aiheuttajista toista mieltä. Niiden mielestä Venäjän poliisi syyllistyi väkivaltaan mielenosoitusten hajottamisessa.

Mielenosoittajien tilannetta pahentavana asianhaarana on se, että protestit eivät saaneet Venäjän viranomaisilta lupaa. Suurin syy tälle lienee se, ettei Vladimir Putinin Venäjä halua nähdä vallassa oleviin oligarkkeihin kohdistuvaa vastarintaa Moskovan kaduilla.

Mielenosoituksissa käytetään kahta merkittävää vapautta: sanan- ja kokoontumisvapautta. Molemmat näistä kuuluvat YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa määriteltyihin vapauksiin.

On mielestäni käsittämätöntä, että Venäjällä näin perustavanlaatuisiin oikeuksiin ja vapauksiin perustuvasta toiminnasta voi saada pidemmän vankeusrangaistuksen kuin Suomessa elinkautinen keskimäärin kestää.

Utopistinen toiveeni onkin että sekä mielenosoittajat että poliisit pyrkisivät viimeiseen asti hoitamaan mielenosoituksissa tonttinsa ilman väkivaltaa. Jos näin tapahtuisi, en näkisi mitään syytä sille, miksi mielenosoituksista tulisi jakaa minkäänlaisia rangaistuksia.

Mitä demokraattisempi maa on, sitä väkivallattomampia mielenosoitukset yleensä ovat.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »