lauantai 17.8.2019 | 20:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Talotohtori Panu Kaila vastaa: Vedänkö öljymaalilla kuultovärin päälle?

Keskipohjanmaa+
To 8.8.2019 klo 10:00 [päivitetty to 10:55]

”Lapissa sijaitseva hirsimökkini käsiteltiin Cello-nimisellä kuullotteella uutena vuonna 2002 ja uudestaan pihkan vuotamisen takia vuonna 2012. Nyt kuullote on häipynyt varsinkin eteläseinällä.

”Värisilmästä kerrottiin, että Virtasen 4 Öljyn Maali sopii kuullotteen päälle, kunhan irtoava kuullote ja lika harjataan pois. Omatalo-lehdessä tieto kuitenkin kumottiin; öljymaali sopii vain öljymaalin päälle! Kumpaa uskon?

”Alueelle on määrätty tummanharmaa tai tummanruskea väri. Saisiko keitto- tai maitomaaliin noita sävyjä? Näin mummoikäisen keittäminen on tosin vaikea hoitaa käytännössä”, pohtii Vappu J.

Tumma väri kuumentaa puun pintaa ja Lapissa varsinkin kevättalvella matalalla vaakasuoraan hehkuva ja hangesta heijastuva auringon säteily on erittäin intensiivistä.

Valo syö selluloosaa ja ruskettaa ligniinin niin, että aurinko tekee eteläsivun kauniin ruskeaksi ja pihkan siinä keltaiseksi jauhoksi. Varjon puoli jää harmaaksi. Kaikki tämä on ilmaista.

Tumma pintakäsittely kiihdyttää puun halkeilua. Tummien värien määräämistä voi Lapissa pitää rakennusvirheenä.

Öljymaali kuivuu omalaatuisesti ottamalla ilmasta happea. Silloin sen tilavuus kasvaa, mikä merkitsee, että maali takertuu hyvin alustan mikroskooppisiin koloihinkin. Öljymaali kestää niin kattopellillä (ellei siinä ole suojakäsittelyä) kuin ikkunalasissakin erinomaisesti.

Kiinteää lateksiakin voi maalata öljymaalilla mieluummin kuin uudelleen lateksilla. Hilseilyt on luonnollisesti raapattava pois.

Tämä edellyttää, ettei maalissa ole mitään liuotinta. Perinteisesti työmaalla ei saanut olla tärpättipurkkia edes siveltimien pesemiseksi.

Liuottimen sanotaan edistävän maalin tunkeutumista puuhun, mutta käytännössä liuotin vilahtaa puun sisään ja estää maaliöljyn pääsyä syvemmälle. Liuotin myös kiihdyttää maalin homehtumista.

Keittomaaliin saa eri pigmenteillä mitä tahansa sävyä, ja esimerkiksi Uulatuotteen ruskeaa tai harmaata voi tilata rautakaupasta valmiiksi sävytettynä. Maitomaali valmistetaan itse, ja kaikki sävyt ovat mahdollisia.

”Perinteisen rintamamiestalomme perusongelma on tietysti tuuletusraoton ulkoseinä. Varsinkin aurinkopuoli kukkii.

”Olemme kokeilleet eri maalilaatuja ja tehneet useampia maalinpoistourakoita. Lateksi on kahdella talon sivulla kohtuullisessa kunnossa mutta eteläsivu on jo uusimisen tarpeessa”, kirjoittaa Kari Parkkinen.

Tuuletusraottomuus ei ole se ongelma, vaan tuohon aikaan viisaasti annettu suositus lämpimän seinän rakentamiseksi. Ongelma on jälkeenpäin tehdyissä korjauksissa, kun seinää kuivattava hengittäminen on estetty muovikelmuja, latekseja ja mineraalivilloja käyttämällä.

Palatkaa perinteeseen, jos vain voitte.

Kysy rakentamisesta ja remonteista: Talotohtori@tietola.fi

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »