torstai 2.2.2023 | 15:52
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Koko Suomi tarvitsee opettajiaan – Kokkolassa opettajan ammatti kiinnostaa hakijoita

Tiina Ojutkangas
Ke 7.8.2019 klo 20:30

Kokkolan yliopistokeskuksessa ei olla huolissaan opettajankoulutuksen hakijamääristä. Kun neljä hakijaa tavoittelee yhtä opiskelupaikkaa, voi opintoja pitää houkuttelevina.

Yliopistokeskuksessa toimiva luokanopettajien aikuiskoulutus on ainoa vakinaisesti toimiva opettajien aikuiskoulutusyksikkö Suomessa. Koulutus on siinä mielessä mielenkiintoinen erikoisuus, että opiskelijat ovat jo ennestään suorittaneet yliopisto-opintoja ja toimineet myös opettajina.

Opiskelijat ovat aiemman kokemuksensa perusteella hyvinkin tietoisia siitä, millainen nykyinen koulumaailma on. Ammatin palkitsevuus ja vaikeus eivät siis tule yllätyksinä. Lähes kaikki opiskelijat suorittavat opintonsa myös loppuun.

Kasvatustieteiden yksikönjohtajan Raine Vallin mukaan valtakunnallisestikaan ei ole vielä syytä huoleen. Hän arvioi syiksi valtakunnalliseen hakijakatoon ainakin kouluolot, luokkakoot ja kiusaamistapaukset (KP 8.8.). Suomessa opettajankoulutukseen hakeutuvien määrä on romahtanut viime vuosina.

Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen kasvatustieteiden yliopistonlehtori Merja Meriläinen arvioi syyksi hakijamäärän laskuun muun muassa nuorten ajatusmaailman muutoksen. Myös opettajan työ on muuttunut vuosien ja vuosikymmenten mittaan. Kasvattamisen ja opettamisen yhdistelmä on vaativa, kun yhtälöön lisää yhteistyön oppilaiden vanhempien kanssa.

Omassa maakunnassa annettavalla opettajankoulutuksella voi olla myönteinen vaikutus pätevien opettajien saamiseen. Jos opettajien ammatti kiinnostaa koko ajan harvempia, kilpaillaan pätevistä ammattilaisista yhä kiivaammin.

Koulujen olosuhteiden pitäisi olla sellaiset, että lapset ja henkilökunta voivat hyvin. Liian isot luokat ja erityisopetuksen rajallisuus voivat viedä mahdollisuuden sellaisilta oppilailta, jotka tarvitsisvat opettajan erityistä tukea. Opetusta tarvitsevat ja ansaitsevat kaikki lapset, jotka näinä päivinä aloittavat koulutaipaleensa.

On tärkeätä, että ympäri Suomea kouluissa on päteviä ja motivoituneita opettajia.

On tärkeätä, että ympäri Suomea kouluissa on päteviä ja motivoituneita opettajia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »