Paikallisuutiset

Keskustan puheenjohtajuutta tavoittelevat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen aloittavat viikonloppuna maakuntakierroksensa Lapista – kaksikko on Nivalassa sunnuntaina ja Kokkolassa ensi viikon perjantaina

Keskusta valitsee syyskuun alussa (7.9.) Kouvolassa ylimääräisessä puoluekokouksessa puoluetta seitsemän vuotta johtaneelle Juha Sipilälle seuraajan. Uusi puheenjohtaja valitaan Sipilän jäljellä olevalle toimikaudelle eli ensi kesäkuun varsinaiseen puoluekokoukseen saakka. Tuo kokous pidetään Vantaan Tikkurilassa.

Keskustan johtoon ovat ehdolla nykyinen varapuheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni Torniosta sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen Tuusulasta. Molemmat ovat myös kansanedustajia. Lisäksi ehdokkaaksi on ilmoittautunut jämsäläinen Jari Tasanen. Muitakin ehdokkaita vaaliin saattaa ilmaantua, mutta käytännössä uusi puheenjohtaja on joko Kaikkonen tai Kulmuni.

Mielipidemittauksissa asetelma on ollut tasainen, mutta Maaseudun Tulevaisuuden keskiviikkona julkistamassa gallupissa kannatusprosentit olivat Kaikkosen eduksi 27–22.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan keskustalaiset ovat varovaisia mielipiteensä ilmoittamiseen. Tähän juttuun haastatelluista keskipohjalaisista vain yksi ilmoitti kantansa olevan selvän.

Kantani on ihan aidosti auki. Tunnen molemmat ehdokkaat ja he ovat hyviä. Mari Kerola Keskustan Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja.

Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajaMari Kerola Kannuksesta sanoo olevansa vielä odottavalla kannalla.

– Kantani on ihan aidosti auki. Tunnen molemmat ehdokkaat ja he ovat hyviä. Haluan kuitenkin vielä kuunnella heidän näkemyksiään ja määrittelyjään muun muassa siitä, millaisen roolin uusi puheenjohtaja aikoo ottaa, Kerola sanoo.

Puheenjohtajaehdokkaat ovat keskustan kenttäväen tentissä Kokkolassa ensi viikon perjantaina, 16. elokuuta. Sitä ennen eli tulevana sunnuntaina Kaikkonen ja Kulmuni vierailevat Nivalassa ja Oulussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lauantaina kampanjakiertue polkaistaan käyntiin Rovaniemellä.

Keskustan Nivalan kunnallisjärjestön puheenjohtajaJarmo Pihlajaniemi sanoo ilmaisevansa kantansa vasta, kun on kuunnellut ehdokkaita kotikaupungissaan.

– Kyllä minulla kanta on, mutta haluan olla tasapuolinen kumpaakin ehdokasta kohtaan. Siksi en kerro näkemystäni ennen Nivalan tilaisuutta, Pihlajaniemi huomauttaa.

Keskustan Vetelin kunnallisjärjestön puheenjohtajaErkki Lassila ei myöskään ole vielä ratkaisuaan tehnyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Teen tilannearvioni ja määrittelen kantani, kun olen kohdannut heidät puheenjohtajakierroksella livenä. Odotan heiltä nimenomaan konkretiaa keskustan tulevaisuuden linjaamiseksi, Lassila painottaa.

Pietarsaarelainen keskustan puoluevaltuuston jäsenPentti Silvennoinen odottaa vielä Kaikkoselta ja Kulmunilta loppupuheenvuoroja, joita kuultaneen maakunnallisilla kiertueilla.

– Tässä vaiheessa en osaa sataprosenttisesti sanoa kumman kannalla olen. Uusia kasvoja puolue joka tapauksessa tarvitsee.

Silvennoisen mukaan poliittinen keskustelu on ollut kesällä vaisua samoin kuin keskustan puheenjohtajakamppailukin.

– Ollaan liikkeellä ikään kuin sammutetuin lyhdyin. Sitä voisi kuvata myös vanhalla sanonnalla ”kuin kusi sukassa.”

Silvennoisen mukaan seisova asetelma on hallinnut niin hallitus- kuin oppositiopuolueidenkin linjauksia.

– Hallituksen budjettiriihen jälkeen tilanne varmasti sähköistyy.

Pentti Silvennoinen odottaa ehdokkailta linjauksia muun muassa siitä, mitä puolueelle pitäisi tehdä.

– Keskustan peruskannattajat odottava aika nopeasti suunnan muutosta.

Silvennoisen mukaan Juha Sipilän hallitus ei ollut niin huono kuin väitetään, vaikka monet keskustalaisetkin ovat arvostelleet Sipilän hallituksen politiikkaa.

– Maailmantalous on epävarmalla pohjalla. SDP:llä oli rohkeita vaalilupauksia, jotka oli helppo kertoa, mutta vaikea toteuttaa.

Kälviäläinen puolueaktiiviTapani Hankaniemi on valintansa tehnyt ja seisoo näkemyksensä takana myös Kouvolan puoluekokouksessa:

– Puolue tarvitsee uutta virtaa. Molemmat ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta tässä tilanteessa minun vaakani kallistuu Kulmunille.

– Keskusta tarvitsee uutta tuuletusta ja minun valintani on Katri Kulmuni. Hän on tuore ja valoisa vaihtoehto. Hänellä on kielitaitoa ja myös kokemusta, Hankaniemi perustelee näkemystään.

Halsualainen kunnanvaltuutettu ja puoluevaikuttajaMaarit Hotakainen liittyy monien muiden keskipohjalaisten tavoin odottavalle kannalle.

- En ole ratkaissut kantaani. Haluan vielä miettiä ja kuunnella ehdokkaita ja heidän linjauksiaan Kokkolan maakunnallisesta tilaisuudessa ensi viikolla, Hotakainen huomauttaa.

Kommentti

Fakta

Sipilälle seuraaja

Juha Sipilä ilmoitti eroavansa keskustan roiman vaalitappion jälkeen.

Keskustan kannatus huhtikuun vaaleissa oli 13,8 %.

Puolue menetti 18 kansanedustajan paikkaa.

Keskusta päätti vaalitappiosta huolimatta lähteä Antti Rinteen (sd.) kansanrintamahallitukseen.

Puolueen kannatus on vaalien jälkeen laahannut huhtikuun vaalejakin alemmalla tasolla.

Ylen torstaina julkistamassa gallupissa keskustan kannatus oli 12,6 %

Ylimääräinen puoluekokous Kouvolassa 7.9.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä