keskiviikko 8.7.2020 | 09:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Kokkolalaiset puhaltajat esiintyivät ainoana suomalaisena USA:ssa Vintage Band Festivalilla – FinnBrassin ohjelmistosta riittää soitettavaa kirkosta kapakkaan

Anni Saari
La 10.8.2019 klo 21:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

FinnBrass-puhallinorkesteri konsertoi elokuun alussa Minnesotassa Northfieldin kaupungissa, jossa järjestettiin Vintage Band Festival -tapahtuma. 12-henkinen orkesteri on koottu pääosin Ykspihlajan Työväen Soittajien riveistä. Kokoajana toimi Sari Vähäsarja, jonka kautta kutsu festivaaleille tuli.

– Viime syksynä tuli tieto, että olisi mahdollisuus lähteä esiintymismatkalle, joten vuoden verran ollaan oltu koossa, muistelee Timo Tikkakoski.

Hän on toiminut orkesterin johtajana ja nuotiston hankkijana. Ohjelmistoa on suunnitellut Vähäsarja. Siihen kuuluu niin Sibeliusta ja Kuulaa kuin Säkkijärven polkkaa ja Metsäkukkiakin.

– Lähdimme viemään Amerikkaan suomalaista musiikkia, Tikkakoski tiivistää.

FinnBrass oli ainoa suomalainen orkesteri tapahtumassa.

Laajaa ohjelmistoa esiintymismatkalla tarvittiinkin. Tikkakoksi kertoo, että neljän päivän aikana FinnBrassilla oli yhdeksän esiintymistä niin ulkolavoilla, vanhainkodeissa, kapakoissa kuin jumalanpalveluksissakin.

FinnBrass myös avasi koko tapahtuman omalla esiintymisellään.

Vintage Band Festival järjestetään suuressa muodossa eli nelipäiväisenä tapahtumana joka kolmas vuosi. Yksipäiväisenä se nähdään joka vuosi. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui nelisenkymmentä orkesteria. Suurin osa niistä tulee Minnesotasta, mutta myös muualta USA:sta sekä Suomen lisäksi Belgiasta ja Saksasta. Vintage Band Festivalin aikaan konsertteja on koko päivän aamusta myöhäiseen iltaan saakka.

Northfield on noin 20 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee vajaan tunnin ajomatkan päässä Minnesotasta.

– Se on keskellä maanviljelysaluetta. Kaupungin ulkopuolella näkyi silmänkantamattomiin maissipeltoja, Tikkakoski kertoo.

Vintage Band Festival on amerikansuomalaisen Paul Niemistön organisoima tapahtuma, jota on järjestetty vuodesta 2006. Paul Niemistö on vaskisoittaja ja -opettaja, jolla on oma Ameriikan Poijat -seitsikko. Se on esiintynyt monta kertaa Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, joka on yksi Vintage Band Festivalin esikuvista. Niemistö on tehnyt yhteistyötä mm. Gamlakarleby Hornorkesterin kanssa ja on käynyt useita kertoja Kokkolassa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »