maanantai 19.8.2019 | 19:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Seppo Luokkalan urheilukolumni: Lentisjoukkue tappioputkessa

Keskipohjanmaa+
Su 11.8.2019 klo 17:49

Ei mene hyvin Suomen miesten lentopallomaajoukkueella. Ei tosiaankaan. Pelkkiä tuloksia katsomalla voi todeta, että aika jälkeen Tuomas Sammelvuon olisi tuonut juuri yhtä monta pinnaa, olisi valmentajana ollut Joel Banks tai Seppo Luokkala.

Brittivalmentaja Banksin saldo on Kiinassa pelattujen olympiakarsintojen jälkeen harvinaisen tyly. Maajoukkue on tahkonnut hänen alaisuudessaan 14 ottelua voittamatta niistä yhtään. Läheltäkään ei ole liipannut, koskapa kaikki tappiot ovat tulleet lukemilla 3–0 tai 3–1.

Kiinassa pelatuissa kolmessa pelissä olivat vastassa isäntämaan lisäksi Kanada ja Argentiina. Kolmikosta sekä Kiina että Kanada ovat maita, joita Suomi pystyi vielä joitakin vuosia sitten voittamaan.

Pelkän Banksin syyksi ei historiallisen olympiapaikan lipeämistä ulottumattomiin voi tietenkään laittaa. Seitsikkohan siellä kentällä pelaa, eikä mikään ”Bänksi”.

Jo Sammelvuon erinomaisen pitkän ja menestyksekkään valmennusrupeaman loppupuolella oli olemassa merkit tulevasta laskusuhdanteesta. Lahjakkaita pelimiehiä vanheni valikoimasta Kunnarin, Eskon ja Oivasten johdolla. Jäljelle jäi jokunen kokeneempi, joista varsinkin Lelu Ojansivun panos hiipui hiljalleen erinäisten vaivojen mukana.

Suurimmaksi ongelmaksi näytti muodostuvan maailmanluokkaa olevien yleispelaajien puuttuminen. Näinä aikoina se näkyy selkeästi. Hyökkäyspeli oli Kiinasta aamuisin nähdyissä otteluissa köykäistä. Meikäläisen olemattomalla lentistuntemuksella antaisin jokseenkin puhtaat paperit vain libero Kermiselle ja passari Tervaportille.

Englanti ei ole mikään verraton lentopallomaa, mutta olihan Banksilla näyttöjä erityisesti seurajoukkuepuolelta. Jälkiviisaana voi toivoa, että Lentopalloliitto sai valmentajansa Venäjälle myymällä riittävän korvauksen. Tuskin olympiapaikka Sammelvuon lähtöön kosahti, mutta ei hänen jatkaessa olisi ainakaan neljäntoista pelin tappioputkeen jouduttu.

Ehkäpä uuden valmentajan sopimus on sellaista mallia, että miestä voidaan vaihtaa sujuvasti liiton taloutta isommin horjuttamatta. Näillä näytöillä ei liene mitään järkeä jatkaa 44-vuotiaan britin komennossa.

Yleispelaajat tuli jo mollattua. Loppuun voisi vielä nostaa olennaisen seikan, joka aiheuttaa Suomelle suuria vaikeuksia kansainvälisillä kentillä.

Lentopallo muistuttaa melkoisesti tennistä, sillä molemmissa syöttö ratkaisee. Suomalaisten taktiset aloitukset eivät pure. Käytännössä meikäläiset eivät osaa laittaa painavaa hyppysyöttöä ruutuun. On pakko tyytyä ”taktiseen” lehmänhenkäykseen, joka antaa kaikki avaimet vastustajalle.

Maajoukkue voisikin vetäytyä pariksi vuodeksi kv-toiminnasta Kuortaneelle ja laittaa oikein porukalla syötön sellaiseen kuntoon, että Sammelvuon Venäjäkin vapisisi.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »