Paikallisuutiset

Koulurakentaminen on Kokkolassa vauhdissa – Tällä hetkellä rakennetaan Chydeniuksen koulua ja peruskorjataan ruotsinkielistä lukiota ja yläkoulua, lokakuussa alkaa Ykspihlajan koulun rakentaminen

Kokkolan peruskouluissa ja lukioissa aloitetaan tiistaina uusi lukuvuosi.

Väistötiloissa kouluvuotensa aloittaa yhteensä 590 oppilasta ja opiskelijaa. Vingellä ovat Chydeniuksen, Kyrkbackan ja Ykspihlajan koulujen oppilaat. Ruotsalaisen lukion opiskelijat ovat Hyvinvointikampuksen D-siivessä, sillä Donnerskan ja lukion rakennusta on peruskorjattu huhtikuusta asti.

Kiinteistön peruskorjausta on tarkoitus jatkaa seuraavan suunnitteluvaiheen valmistuttua. Tällä hetkellä kunnostustöitä tehdään kellarissa, minkä myötä kellaritilan käyttötarkoitus muuttuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kälviän Peltokorven koululla noin 80 oppilasta jatkavat koulun tontilla vuokratussa lisärakennuksessa.

– Peltokorven koulun tilannetta tulee tarkastella viiden vuoden päästä uudelleen. Jos oppilasmäärä lähtee laskuun, ei lisärakennusta enää tarvita, kertoo Kokkolan kaupungin sivistysjohtajaPeter Johnson.

Chydeniuksen oppilaat viettävät vielä syyslukukauden väistötiloissa. Uuden koulun valmistuminen on kuitenkin aikataulussa, jopa hieman etuajassa, mikä tarkoittaa, että oppilaat pääsevät muuttamaan sinne tammikuun alussa. Rödsön ja Vitsarin koulujen oppilaat siirtyvät silloin myös Chydeniuksen kouluun.

Lahdenperään rakennettavan Ykspihlajan koulun rakentaminen aloitetaan lokakuussa. Päätös uudisrakennuksen kokonaisvastuu-urakoitsijasta tehdään syyskuun aikana. Arvioitu valmistumisaika on vuoden päästä joulukuussa, jolloin oppilaat pääsisivät takaisin Ykspihlajaan vuoden 2021 tammikuun alussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kyrkbackan koulu yhdistetään osaksi Villan koulua.

– Se on kouluverkkopäätös. Välimatka vanhaan kouluun on niin lyhyt, ettei nähty järkevänä tehdä siihen uudisrakennusta, toteaa Johnson.

Lisärakennus on käytössä kahden vuoden päästä elokuussa.

Isokylän monitoimitaloa laajennetaan parin vuoden sisällä yhdellä uudella "nopalla". Laajennus rakennetaan monitoimitalon jatkumona pihan puolelle, ja sinne siirretään osa Länsipuiston yläkoulusta. Arkkitehtuuri tulee pysymään samanlaisena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Siirtymä liittyy lukioiden toimipaikkojen yhdistämiseen. Länsipuiston yläkoulun oppilaat siirtyvät oman asuinalueensa mukaan joko Isokylään tai Kiviniittyyn. Kiviniityssä opiskelleet lukiolaiset taas siirtyvät Länsipuiston tiloihin, jolloin suomenkielinen lukio saa yhtenäisen toimipaikan.

– Isokylän, Länsipuiston ja Kiviniityn yläkoululaisten ja lukiolaisten siirtymät ovat riippuvaisia Isokylän lisärakennuksen vaiheista, sanoo sivistysjohtaja Johnson.

Ennen siirtymää tehdään Kiviniityn ja Länsipuiston rakennuksiin toiminnallisia muutoksia liittyen opetustilojen järjestelyihin. Isokylän laajennuksen käyttöönotosta on asetettu tavoite elokuulle 2021.

Jos kaikki menee suunnitellusti, 2020-luvun loppupuolella Kokkolassa järjestetään yläkouluopetusta Kiviniityssä, Isokylässä, Torkinmäellä, Piispanmäellä ja Halkokarilla. Lisäksi yläkouluopetusta on Donnerskassa, Lohtajan koululla ja Lucina Hagmanissa Kälviällä.

– Tavoite on, että 7.–9. luokkien opetus siirtyisi niille alueille, missä oppilaat asuvat.

Piispanmäen monitoimitalo yhdistää lähivuosina Jokilaakson ja Hakalahden koulut. Monitoimitaloa on kaavailtu Ouluntien Lidliä vastapäätä. Piispanmäelle tulee esiopetus, luokat 1.–9., päiväkotitilat ja nuorisotila. Vuoden 2023 elokuussa olisi rakennus käyttövalmis.

Myös Halkokarin koulu tulee kokemaan muutoksia. Kaupunginhallitus hyväksyi kesäkuussa Halkokarin yhtenäiskoulun esisuunnitelman. Hankkeen viitesuunnitelma valmistellaan vuoden 2020 aikana. Varhaiskasvatuksen tarvetta punnitaan vielä.

Halkokarin rakennushankkeen valmistuminen ajoittuu 2020-luvun puoliväliin.

Lohtajan Alaviirteen koulu lakkautettiin ja yhdistettiin Lohtajan kirkonkylän kouluun. Ullavassa Veikko Vionojan sekä Rahkosen koulu aloittivat lukuvuoden normaaliin tapaan.

Palveluverkkosuunnitelman mukaisesti on Ojän koulun ja Rahkosen koulun jatkoa tarkoitus selvitellä uudelleen tämän syksyn aikana.

Uutisen tietoja korjattu Donnerskan koulun ja ruotsinkielisen lukion kiinteistön peruskorjauksen osalta. Lukiolaiset eivät palaa kevätlukukaudeksi omaan toimipisteeseensä.

Ke 14.8.2019 kello 8.15

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä