maanantai 16.12.2019 | 06:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kameravalvontaa lisätään Kokkolan koulujen piha-alueilla – Kaupunki pyrkii nykyaikaistamaan myös varhaiskasvatuksen ja päiväkotien valvonnan: "Tavoitteena on, että kaikkiin kouluihin saadaan kameravalvonta tietyllä aikavälillä"

Tuuli Tahkokorpi Keskipohjanmaa
Ti 13.8.2019 klo 16:20

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkola

Kokkolan nykyisten koulujen piha-alueille asennetaan järjestyksessä valvontakameroita, joilla pyritään ennaltaehkäisemään ilkivaltaa, kuten pyörävarkauksia ja paikkojen sotkemista, sekä selvittämään apuna jo aiheutettua vahinkoa. Kamerat asennetaan kattavasti pihan alueelle.

Kokkolan kaupungin sivistysjohtaja Peter Johnsonin mukaan kulunvalvontaa ja kameravalvontaa tullaan lisäämään tulevaisuudessa.

– Uusissa kouluinvestoinneissa on aina mukana nykyaikainen valvontasysteemi. Tavoitteena on, että kaikkiin kouluihin saadaan kameravalvonta tietyllä aikavälillä. Pyrimme myös laajentamaan nykyaikaisen valvonnan ja ympäristön varhaiskasvatukseen ja päiväkoteihin, Johnson avaa.

Kaupunki tekee valvontakameroiden hankinnan yhteydessä sopimukset alan yritysten kanssa, jotka asennuttavat kamerat.

Hollihaan ja Mäntykankaan koulujen piha-alueiden valvontakamerat asennettiin huhtikuussa.

Mäntykankaan koulun rehtori Tuija Kainu kertoo, että koulun piha-alue on myös kaupungin liikunta-aluetta, joten ympärivuorokautinen kameravalvonta helpottaa viikonlopun seurantaa. Kesäloma-aika sujui hyvin rauhallisesti.

– Rehtorilla, apulaisrehtorilla ja laitosmiehellä on oikeus katsoa tallenteet, kertoo Kainu.

Välituntivalvontaan kameroita ei käytetä Mäntykankaan koulussa, sillä välitunteja valvoo yhteensä seitsemän aikuista.

Koulujen laitosmies Pasi Haaraojan mukaan yleisimpiä ilkivallan tekoja koulujen pihoilla ovat paikkojen sotkeminen ja rikkominen, meluaminen sekä kumin poltto mopoilla ja autoilla.

– Kumin polttaminen on uusi juttu. Enää ikkunoita ei juuri rikota. Oma näkemykseni on, että kun juomat ovat siirtyneet tölkkeihin, lasisia kaljapulloja ei heitellä ikkunoihin, kymmenen vuotta kouluissa työskennellyt Haaraoja kertoo.

– Ilkivaltaa ei ole molempien koulujen aukioloaikaan juuri lainkaan. Yleensä jos jotain sattuu, se on ollut vahinko. Ilkivalta ajoittuu koulun ulkopuoliselle ajalle.

Roskaaminen on kameravalvonnan myötä vähentynyt koulujen piha-alueella selkeästi.

– Isoissa kohteissa valvontakamerat tuovat turvallisuuden tunnetta, toteaa Haaraoja.

Hollihaan koululla iltavahtimestari hoitaa illan kameravalvontaa, jonka jälkeen yöllä tallennin. Ainoastaan valvontajärjestelmän rekisteriselosteeseen nimetyt henkilöt saavat tarkastella tallenteita.

– Emme kyttää ketään, ainoastaan jos epäilemme tai havaitsemme jotain muutosta. Tarvittaessa yöaikana, jos piha-alueella on häirintää, meillä on yhteys vartiointiliikkeeseen. Molempien koulujen lähitaloissa naapurit ovat myös hyvin yhteydessä viranomaisiin, sanoo Haaraoja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »