maanantai 16.12.2019 | 08:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kokkolan ampumaradan avoin kohtalo huolestuttaa lajiväkeä – Kokkolan Metsästysseuran Rauni Vapola radan mahdollisesta sulkemisesta: "Aktiivisesti kilpaileville se olisi kauhea paikka"

Vili Ruuska Keskipohjanmaa
Ti 13.8.2019 klo 20:53 [päivitetty ti 22:44]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Intensiivinen papatus kävi Isokylän ampumarata-alueella tiistaina Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseuran sekä Kokkolan Metsästysseuran järjestämässä avoimien ovien tilaisuudessa. Kaveri mukaan radalle -tapahtuma oli osa 100-vuotisjuhliaan viettävän Suomen Ampumaurheiluliiton teemaviikkoa.

Paikan päällä oli mahdollista testata pistooli-, kivääri- ja haulikkoammuntaa. Samankaltaisia tapahtumia on järjestetty aiemmin ilma-asepuolella talvisin, ruutipuolella ulkoradoilla sen sijaan ei.

Taulujen ääreen kerääntyneiltä tarkkuuseksperteiltä oli sopiva sauma kysyä, mikä on ammunnan tilanne näillä seuduilla. Maakuntakatsausta ei tullut, mutta kymmenien SM-mitalien nainen Ritva Karri arvioi, että laji voi varsin hyvin Kokkolassa.

– Meillä on noin 150 jäsentä seurassa ja useampi SM-tason ampuja pistooli- ja kivääripuolella. Näissä lajeissa kiertää 15–20 urheilijaa aktiivisesti kisoissa, Karri Kokkolan Metsästys- ja Ampumaseurasta ynnää.

– Jäseniemme kokonaismäärä on vähän alle 300. Haulikkopuoli on seuramme puolta, ja yhtenä vuotena olemme ampuneet parhaimmillaan yli 40 000 laukausta, Kokkolan Metsästysseuran Rauni Vapola esittelee.

Käyttäjämäärä nousee näistä luvuista, kun otetaan huomioon, että mainitut seurat eivät käytä ratoja yksinoikeudella. Muun muassa viranomaiset, reserviläiset ja muut metsästysseurat käyvät radoilla.

Hiljalleen keskustelu siirtyykin suorituspaikkoihin. Puitteet ovat harrastajien mukaan vanhahkot mutta toimivat.

– Tämä on hyvä paikka suhteellisen lähellä kaupungin keskustaa. Radat ovat monipuoliset ja kompaktisti sijoitellut, Karri listaa vahvuuksia.

– Pistoolipuolella laitteet kaipaavat uusimista, samoin kivääripuolella. Se on tietysti aina rahakysymys, hän luettelee parannuskohteita.

Kehittämishinkua vaikuttaisi olevan, mutta taloudelliset realiteetit rajoittavat investointivimmaa. Rata-alueen epävarma lähitulevaisuus hidastaa sitäkin enemmän päivitystyötä.

Ampumaratayhdistys pyörittää toimintaa ruohonjuuritasolla. Yksikään seura tai toimija ei omista aluetta, vaan kaupunki. Sulkemisuhka leijuu ilmassa.

– Kaksi vuotta sitten piti uusia vuokrasopimus, mutta kaupunki ei tehnyt uutta sopimusta, ennen kuin on uusi ympäristölupa. Päättäjät antoivat silloin jatkoaikaa vuoden 2022 loppuun asti, Vapola taustoittaa.

– Ritvan (Karri) kanssa olemme koettaneet saada asiaa eteenpäin. Hän harrastaa pistooliammuntaa ja on menestynyt valtavasti lajissaan. Jos rata lähtee, lähin pistoolirata on tietääkseni Toholammilla. Aktiivisesti kilpaileville se olisi kauhea paikka, eihän siitä tulisi mitään. Sitten taitaisi lopahtaa ammuntatoiminta Kokkolassa, Vapola arvelee vakavana.

Jos portit lyödään pysyvästi kiinni, se vaikuttaa tuntuvasti satojen käyttäjien harrastusmahdollisuuksiin. Kulkeminen on oma hommansa, mikäli käyttökelpoista ja sopivaa sijaintia edes löytyy.

– Meille on näytetty neljä viisi uutta korvaavaa paikkaa. Ne ovat sellaisia, että niissä miehet uppoavat nevaan, Karrin seuratoveri Mauri Haukkala tuhahtaa.

Tukalasta tilanteesta huolimatta valoa näkyy yhä tunnelin päässä.

– Meillä on keskiviikkona kaupungin johdon kanssa palaveri. Meillä on vakaa tarkoitus, että saamme päättäjien päät kääntymään ja saamme pitää ratamme, Vapola virkkoo.

13.8. kello 22.43: päivitetty otsikkoa

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »