maanantai 19.8.2019 | 20:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Robert Kauppisen kolumni: Opiskelijavaihdon paperityöt musersivat minut – Vaihto-opintojaksoon liittyvän byrokratian hoitaminen vaatii "laiskanpulskeilta syöttöporsailta" kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa

Keskipohjanmaa+
To 15.8.2019 klo 06:30

Heinäkuussa mediassa käytiin paljon kiivasta keskustelua siitä, pitäisikö opiskelijoilla olla oikeus palkalliseen kesälomaan vai ei. Tällä hetkellähän tilanne on siis se, että opiskelijat ovat ainoa aikuisväestöön kuuluva ihmisryhmä, jolla ei ole oikeutta loma-ajan toimeentuloon. Huhkittava se on kesälläkin, jos haluaa voita leivän päälle.

Vaan entäs sitten, kun yhtälöön lisätään ulkomailla suoritettu opiskelijavaihto, joka loppui juuri ennen uudessa työpaikassa aherrettavia kesätöitä?

Olin viime kevätlukukauden opiskelijavaihdossa Prahassa sijaitsevassa Kaarlen yliopistossa. Viikko sitten lähetin sähköpostiviestin kotiyliopistoni tiedekunnan kansainvälisten asioiden yhdyshenkilölle Jyväskylään, jossa kerroin haluavani hyväksilukea vaihdossa suorittamani opinnot tutkintooni.

Vähän ajan kuluttua kv-yhdyshenkilö lähetti minulle vastausviestin. Siinä luki: “Hyväksilukuja ei tehdä automaattisesti, vaan ne vaativat omaa aktiivisuuttasi asiassa.” Opintokurssien hyväksilukemiseksi minun tuli vielä täyttää kielikeskuksen korvaavuushakulomake, kirjoittaa vielä yksi vaihtoraportti sekä ottaa yhteyttä opintokansliaan ja koulutussuunnittelijaan, jotka sitten auttaisivat minua kurssien korvaamisessa ja sisällyttämisessä tutkintooni.

Luettuani viestin romahdin – tosin onneksi vain hetkellisesti.

Jotakuta saattaa huvittaa, miten yksi sähköpostiviesti voi musertaa ihmisen.

No, avataanpas vähän asiaa. Vaihdosta paluuni jälkeen minun on pitänyt tehdä sievoinen kasa siihen liittyviä byrokraattisia paperitöitä: olen kirjoittanut vaihtoraportin, suorittanut kielitaitotestin, vastannut EU:n vaihtokyselyyn, antanut vaihdostani palautetta kotiyliopistolleni sekä ladannut pari lomaketta yliopistoni opiskelijavaihtoportaaliin.

Kaiken tämän olen tehnyt intensiivisen, hyvin paljon ajatustyötä vaativan kesätoimittajan pestini ohella. Toimittajan työn kovuudesta mitään tietämättömille kerrottakoon, etteivät pari entistä opiskelijakollegaani jaksaneet kesätöidensä aikana kirjoittaa sanaakaan keskeneräisiin maisteritutkielmiinsa.

Osansa viikon takaisella antautuvalla mielentilallani oli varmasti myös sillä, että olen jo puolentoista vuoden ajan täyttänyt useita kymmeniä Erasmus-vaihtooni liittyviä lomakkeita. Kaikki alkoi hakulomakkeen täyttämisellä helmikuussa 2018. Loppu koittaa hyvällä onnella lokakuun paluuorientaatiossa.

Tarkoituksenani ei lainkaan ole ollut mollata itse opiskelijavaihtoa, vaan ainoastaan sen mukanaan tuomaa byrokratian määrää. Sen edessä ei työssäkäyvä ihminen selviä. Palataanpa siis asiaan taas syksyllä.

Olen jo puolentoista vuoden ajan täyttänyt useita kymmeniä Erasmus-vaihtooni liittyviä lomakkeita.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »