Paikallisuutiset

Somesovellusten ikärajoja superhelppo huijata – Tiedätkö sinä, mitä oma nuoresi netissä puuhaa?

Sosiaalisen median sovellukset ovat lapsille ja nuorille arkipäivää. Tällä hetkellä nuoret suosivat eniten Snapchatia, Instagramia ja WhatsAppia.

– WhatsApp ei ehkä nuorten mielestä ole varsinaisesti sosiaalisen median sovellus vaan kiinteä viestipalvelu. Toki se on myös sovellus. WhatsAppia käytetään ennen käytettyjen tekstiviestien tavoin viestimiseen ystävien ja perheen kanssa, kertoo mediakasvatuksen suunnittelijaNoora Järvi Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Snapchat, Instagram ja WhatsApp sekä monet muut sovellukset ovat kuitenkin oikeasti kiellettyjä 12-vuotiailta tai sitä nuoremmilta. Sosiaalisen median sovellusten yleisin ikäraja on 13 vuotta. Taustalla on Yhdysvaltain lainsäädäntö.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime vuonna voimaan tullut Euroopan Unionin tietosuoja-asetus kertoo, että alle 16-vuotias tarvitsee huoltajansa suostumuksen käyttääkseen sellaista verkkopalvelua, joka tallentaa henkilötietoja. Tällaisia ovat esimeriksi sosiaalisen median palvelut.

Kansallisesti valtiot voivat asettaa sitä matalamman ikärajan eli 13-16 vuotta. Suomessa on päädytty 13 vuoteen. Rekisterinpitäjän tehtävänä olisi tarkistaa, että lapsi on saanut luvan vanhemmaltaan.

13 vuoden ikäraja on tosin "liukuva". Sovellukset käytännössä kysyvät käyttäjän syntymäaikaa.

– Antamasi tiedon perusteella sovellus päättelee, antaako se sinun liittyä palveluun.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä on käytännössä hyvin helppo huijata: Sen kuin syöttää väärän vuosiluvun syntymäaikakenttään. Sovellukset eivät pyydä todentamaan ikää.

– Moni lapsi käyttää sovelluksia, vaikka ikä ei riittäisi.

Järvi ottaa esimerkiksi WhatsAppin, jonka ikäraja on nykyisin 16 vuotta. Moni alakoululainen saa puhelimen jo ensimmäisellä luokalla ja koululainen liittyy luokan omaan WhatsApp-ryhmään.

– Periaatteessahan tuota ryhmää ei pitäisi olla. Toki monet saavat vanhemmalta luvan siihen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Voi olla myös niin, että vanhemmat hallinnoivat lapsen Instagram-tiliä. Tili voi olla lapsen nimissä, mutta vanhempi hyväksyy kaveripyynnöt ja seuraa sitä sisältöä.

Lapselle ja nuorelle voi tulla myös painetta liittyä, jos kaverit ovat jo kyseisessä sovelluksessa – vanhempien luvalla tai ilman.

Onko vanhempien oikeasti mahdollista valvoa, mitä lapsi somessa puuhaa?

– "Valvonta" on siinä mielessä huono sana, että lapsellakin on oikeus yksityisyyteen. Hänellä on oikeus yksityisyyteen, mutta myös aikuisella on velvollisuus huolehtia lapsesta ja lapsen netinkäytöstä. Jos kännykästä lukee viestit ja siitä jää kiinni, voi aika nopeasti menettää yhteyden lapseen.

Somesovellusten kieltäminen ei toimi. Mieluummin kannattaa tietää, mitä lapsi tekee ja missä sen sijaan, että lapsi käyttää palveluita salaa.

Olisi tärkeää, että keskusteluyhteys olisi kohdillaan jo ennen kuin mitään sattuu, jolloin keskustelua tarvitaan. Jos saa hyvässä hengessä juteltua lapsen kanssa siitä, mitä hän somessa puuhaa ja keiden kanssa, hän varmasti mielellään kertoo siitä. Ehkä näyttääkin, millaista sisältöä muut jakaa, millaisista kuvista ja videoista käy tykkäilemässä, ja mitä siellä palvelussa seuraa.

Jos vanhempi ei tiedä, mitä kaikkia sovelluksia lapsen kännykästä löytyy, hän tuskin tietää sitäkään, mihin palveluihin lapsi on tilin tehnyt. Avoin keskusteluyhteys olisi tärkeä.

Vanhempien tulisi asettaa ikärajat somesovellusten suhteen. Kotona pitää miettiä, onko meidän lapsi sopivan ikäinen käyttämään vaikkapa Snapchatia.

Haasteita tulee kuitenkin monesta suunnasta. Esimerkiksi WhatsApp on niin yleinen, että monilla perheillä luokilla ja harrastusryhmillä on siellä omat kanavansa. Lapselle voi olla tosi inhottava paikka olla se ainoa, joka ei kuulu sinne.

– Siinä on aika haastavaa olla se vanhempi, joka sanoo, että meidän lapsi ei tuonne sitten liity. Vanhempien kanssa voi yrittää yhdessä miettiä, voisiko yhteyttä pitää jollain muulla tavoin.

Toki palveluille, vaikkapa Snapchatille, voi raportoida alaikäisestä käyttäjästä. Hänet voi ilmiantaa ylläpidolle.

Ylläpitäjän on kuitenkin haastavaa valvoa sitä, koska heillä on valvottavanaan myös kaikki palvelun sisältö. Siinä on paljon tehtävää.

– Jos laissa on määritelty ikäraja, toki heidän pitäisi sitä valvoa, mutta se on heille hyvin haastavaa, koska tilin tekoon riittävät yhteystiedot ja ikä. Mitään varmennusta ei ole siitä, että kuka tämä ihminen on.

Fakta

Suosituimmat somet

Snapchat = viestimissovellus, jossa jaetut kuvat ja videot katoavat 24 tunnin kuluttua

Instagram = kuvapalvelu, jossa voi jakaa omia kuvia ja videoita

Whatsapp = pikaviestipalvelu, jossa voi keskustella kahden kesken tai ryhmissä

TikTok = palvelu, jossa tehdään lyhyitä musiikkivideoita

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä