lauantai 22.2.2020 | 17:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

"Aina ei tarvitse saada saalista, aloitukseen vain pitää päästä" – Lohtajan Vatunginjärven heinikoissa suhisee tiistaina, kun alkava sorsastuskausi kerää metsästäjät yhteen

Lohtajalainen Mikko Erkkilä toivoo saavansa tiistaina saaliiksi kaksi lintua.

Anni Lehtimäki Keskipohjanmaa
Ma 19.8.2019 klo 17:00 [päivitetty ma 17:35]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Useimpien vesilintulajien metsästys alkaa tiistaina 20. elokuuta. Kausi alkaa kello 12 päivällä ja jatkuu joulukuun loppuun saakka. Sen aikana saa metsästää muun muassa erilaisia sorsia ja taveja.

Suomen riistakeskus arvioi, että sorsastukseen osallistuu valtakunnallisesti noin 100 000 metsästäjää. Yksi heistä on Lohtajan metsästysseurassa toimiva Mikko Erkkilä, joka aikoo avata vesilintukauden Lohtajan Vatunginjärvellä yhdessä vaimonsa kanssa.

Erkkilä arvelee, että avaukseen osallistuu metsästysseuran väkeä tiistaina noin 25–30 henkeä. Vuodesta 1973 asti metsästänyt konkari kertoo kauden avauksen olevan paitsi saaliin hankkimista, myös tärkeä sosiaalinen tapahtuma.

– Siinä syödään yhdessä ja tarinoidaan nuotiolla, hän kertoo.

Päivällä alkavaa sorsastusta jatketaan iltaan ja pimeän tuloon asti.

– Minulla on mukana grilli, jossa paistetaan kalaa ja tietysti makkaraa. Sitten porukka levittäytyy pusikkoihin. Parin tunnin päästä ihmiset alkavat taas tulla esiin, että nyt olisi vähän nälkä, Erkkilä kuvailee.

Hän kertoo metsästävänsä kaikkia sallittuja lintuja, mutta erityisesti heinäsorsia. Niistä valmistetaan Erkkilän taloudessa ruokaa.

– Ne ovat hyvänmakuisia ja terveellisiä: sisältävät paljon rautaa ja vähän rasvaa, hän kertoo.

Saalis ei kuitenkaan ole Erkkilälle kaikki kaikessa.

– Jos kaksi lintua saan, se riittää. Mutta ei aina tarvitse saada mitään, kauden aloitus vain on sellainen, että sinne pitää päästä, hän toteaa.

Mikko Erkkilä on metsästänyt vuodesta 1973.
Clas-Olav Slotte

Heinikkoinen Vatunginjärvi on Erkkilän mukaan erityisen otollinen paikka sorsastukselle, sillä sen ympäristössä on sekä pesimäpaikkoja linnuille että hyviä piileskelypusikoita pyytäjille. Toisin kuin hirvimetsällä, sorsastuksessa ei käytetä punaista lakkia vaan pyritään päin vastoin maastoutumaan heinikkoon. Apuna käytetään jopa lakkia, jossa on mukana kasvot peittävä verkko.

– Sorsat huomaavat helposti vaaleat kasvot ja kääntyvät ympäri, Erkkilä kertoo.

Lintuja ammutaan haulikoilla 30–35 metrin välimatkan päästä. Osuman saaneiden lintujen hakemiseen järvestä käytetään koiria.

Erkkilä toteaa, että lentävään lintuun osuminen vaatii harjoittelua.

– Pitää ampua ennakkoa, ettei laukaus jää liian taakse. Se riippuu myös tuulen suunnista, hän kertoo.

Mitä tahansa vesilintua ei saa tiistaista lähtien ampua, vaan metsästyskauden alkaminen on määritelty kullekin lajille erikseen. Tänä vuonna maa- ja metsätalousministeriö on kieltänyt haahkan syysaikaisen metsästyksen, minkä lisäksi punasotkan ja tukkakoskelon metsästys on kielletty koko maassa ja allin metsästys sisämaassa. Metsästäjän täytyy tunnistaa lintu ennen pyytämistä.

Lintulajit on Mikko Erkkilän mukaan helppo tunnistaa lentotyylistä. Se edellyttää kuitenkin, että pyyntiä harrastetaan riittävän valoisaan aikaan.

– Hämärässä lintuja ei tunnista. Silloin pitää lopettaa, Erkkilä toteaa.

Valoa tarvitaan myös muiden metsästäjien huomaamiseen piilopaikoistaan.

– Turvallisuus on ykkösasia. Täytyy nähdä naapurit, ettei ammu vahingossa heitä.

Rannoilla olevat mökit asukkeineen täytyy ottaa myös huomioon riittävällä välimatkalla.

– 150 metrin päähän huviloista saa mennä, Erkkilä toteaa.

Lintulajit on Mikko Erkkilän mukaan helppo tunnistaa lentotyylistä. Se edellyttää kuitenkin, että pyyntiä harrastetaan riittävän valoisaan aikaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »