Kulttuuri

Vähävaraisille ilmaisia kulttuuripalveluita – Soite kokeilee Kaikukortti-järjestelmää vuoden 2020 loppuun saakka

Soiten alueella Keski-Pohjanmaalla ja Kruunupyyssä alkoi kesällä Kaikukortti-kokeilu. Kaikukortin voivat saada Soiten tiettyjen palvelujen asiakkaat, ja sillä voi hankkia ilmaisia pääsylippuja järjestelmässä mukana oleviin kulttuurikohteisiin.

Lisäksi kortilla voi hankkia kurssipaikkoja Kokkolan seudun opiston ja Perhonjokilaakson kansalaisopiston kursseille. Tarkoitus on mahdollistaa kulttuuripalvelujen käyttö ja sitä myötä kulttuurin hyvinvointivaikutukset myös vähävaraisille henkilöille.

– Sote-puolen asiantuntijat arvioivat tarpeen. Kenenkään rahoja ei lasketa, mutta tarkoitus on, että ihmiselle olisi hyötyä näistä palveluista, kertoo Soiten hyvinvointikoordinaattoriHenri Nevalainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikukortin voivat saada Soitessa esimerkiksi toimeentulotuen saajat, mielenterveyskuntoutujat ja lastensuojelun asiakkaat. Lisäksi kortteja jakavat etsivän nuorisotyön yksiköt ja Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys.

Olen jo nyt saanut sellaista palautetta, että asiakas ei olisi muuten näihin kulttuurikohteisiin mennyt. Henri NevalainenSoiten hyvinvointikoordinaattori

Kortteja on varauduttu jakamaan puolentoista vuoden kokeilun aikana yhteensä 1 200 – 1 400 kappaletta. Tähän mennessä niitä on jaettu noin 130 kappaletta, mikä vastaa Nevalaisen mukaan hyvin ennakkoon arvioitua määrää.

Kaikukortti-järjestelmän mahdollistavat kulttuurikohteet, joiden osalta kyse on hyväntekeväisyydestä. Ne sitoutuvat antamaan kaikukorttilaisille vapaalippuja, eikä summaa korvata. Nevalainen sanoo, että Keski-Pohjanmaalla mukaan lähtivät yllättävän monet tahot.

– Olisimme voineet toteuttaa kokeilun pienemmälläkin määrällä. Nyt mukana on yli 20 kohdetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolasta mukana ovat mm. kaupunginteatteri, Kokkolan Talviharmonikka, Keski-Pohjanmaan konservatorio ja Kokkolan Talvitanssit.

Kaustisella kohteita ovat esimerkiksi kansanmusiikkiyhtye Tallarin konsertit sekä Kino Kaustisen elokuvat. Kaikukortilla voi hankkia myös päivälippuja Kansanmusiikkijuhlille.

Kulttuurikohteita on myös Kannuksessa, Kruunupyyssä, Toholammilla ja Vetelissä.

Nevalainen arvioi, että into lähteä mukaan kokeiluun kertoo kulttuuritoimijoiden asenteesta: asia nähdään yhteiskunnallisesti tärkeänä haasteena. Hän uskoo, että tietoisuus kulttuurin konkreettisesta vaikutuksesta hyvinvointiin on myös ylipäätään lisääntynyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yksi tärkeä tavoite on ollut sote- ja kulttuuripuolen kohtaaminen. Kun korttia lähdettiin viemään eteenpäin, meillä oli hyvin hedelmällisiä keskusteluita.

Kaikukortin tärkeimpänä tavoitteena hän näkee silti asiakkaan hyötymisen ja hyvinvoinnin paranemisen. Tätä tullaan kokeilun aikana arvioimaan.

– Olen jo nyt saanut sellaista palautetta, että asiakas ei olisi muuten näihin kulttuurikohteisiin mennyt, Nevalainen sanoo.

Järjestelmän toimivuutta arvioidaan vuoden 2020 loppuun saakka kestävän kokeilun lopussa.

Yksi Kaikukortti-järjestelmän kohteista on Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri. Mukaan lähteminen oli intendenttiMarjukka Puution mukaan helppo päätös.

– Meidän tehtävämme on palvella koko kaupunkia ja maakuntaa. On hyvä, jos yleisöpohja on mahdollisimman monimuotoinen.

Puutio näkee Kaikukortin luonnollisena jatkumona yleisötyölle, jota Kamariorkesterissa on tehty pitkään. Vuosittain orkesteri vierailee mm. vanhainkodeissa ja järjestää ilmaiskonsertteja. Niissä on Puution mukaan käynyt osittain eri väkeä kuin omissa konserteissa.

– Siihen voi olla monia syitä, mutta varmaankaan osalla ei ole mahdollista ostaa normaalihintaisia konserttilippuja.

Kortin tarpeellisuudesta kertonee se, että kun Kamariorkesterin syyskauden yksittäiset konserttiliput tulivat viime viikolla myyntiin, Raatihuoneen ovilla oli niiden auetessa ihmisiä jonottamassa kaikukorttilippuja.

Kaikukorttilippujen määrä on Kamariorkesterin konserteissa rajattu viiteen prosenttiin myytävistä lipuista. Konsertteja ei ole rajattu, joten lippuja on saatavilla kaikkiin tämän syksyn konsertteihin.

Fakta

Kaikukortti

Toteutetaan Soitessa kokeiluna kesästä 2019 vuoden 2020 loppuun saakka

Tarkoitettu yli 16-vuotiaille vähävaraisille ihmisille kulttuuripalvelujen käyttämiseen

Kortilla voi hankkia pääsylippuja mm. museoihin, teattereihin, festivaaleille ja konsertteihin

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä