Paikallisuutiset

Keskipohjanmaa vieraili luontomuseo Kiepin rauniossa, katso kuvasarja – Siivous- ja raivaustyöt ovat käynnissä, kuuluisa kaksipäinen vasikka on edelleen kadoksissa

Kokkolan luontomuseo Kiepin rakennusvaihe palovahinkojen korjaustöiden vuoksi pyritään aloittamaan ensi vuoden alussa.

– Siihen on syytä käyttää koko vuosi. Kyseessä on kulttuurihistoriallisesti ja useita historiallisia kerroksia omaava arvokas rakennus, joka paloi osittain, ja prosessissa voi paljastua jotain yllättävää, mitä ei voida etukäteen arvioida, toteaa Kokkolan kaupungin rakennuspäällikköVeli-Matti Isoaho.

Osa välipohjaa on romahtanut. Yläkerrassa liikkuessa on oltava varoivainen.
Osa välipohjaa on romahtanut. Yläkerrassa liikkuessa on oltava varoivainen. Kuva: Antti Varonen

Keskipohjanmaa pääsi vierailemaan Kokkolan museokorttelissa sijaitsevan palaneen Kiepin rakennuksen raunioissa vajaa seitsemän kuukautta palon jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Urakoitsija pitää toimittajalle ja kuvaajalle ohjeistuksen, jossa varoitetaan yläkerran lattia-aukoista. Palaneessa kohteessa on vaara putoamiselle sekä pölyä, nokea ja savua. Suojamaski, -puku, -hanskat ja -lasit puetaan päälle. Kuvaaja saa ottaa kameran mukaan.

Vierailemaan päästään museon vanhan rakennuksen yläkertaan, jossa raivataan viimeisiä viikkoja. Sieltä on viety kesän aikana 55–60 kuution verran palojätettä pois.

Hirsipuiden kunto näyttää yläkerrassa osittain tältä.
Hirsipuiden kunto näyttää yläkerrassa osittain tältä. Kuva: Antti Varonen
Ja osittain tältä.
Ja osittain tältä. Kuva: Antti Varonen

Näky on toimittajan silmissä yllättävän siisti. Osa hirsistä on hiiltynyt mustaksi ja välipohjassa on aukkoja. Päällisin puolin kunnossa olevia hirsipuitakin on. Toki vesivahinkojen laajuudesta vielä ei tiedetä. Pelastuslaitoksen poistaman katon korvikkeena on huputettu suoja. Tuuletus käy hyvin. Kurottajasta roikkuu nostolaatikko, jolla energiajätteeseen tai kaatopaikalle päätyvä tavara nostetaan rakennuksesta ulos.

Kurottaja nostelee jätevaunuja, joista palojäte tyhjennetään energia- tai kaatopaikkajätteeseen.
Kurottaja nostelee jätevaunuja, joista palojäte tyhjennetään energia- tai kaatopaikkajätteeseen. Kuva: Antti Varonen

– Siivotessa paljastuu talon rakenteiden kunto. Kaikki säilytetään mitä pystytään. Ratkaisut tehdään yhteistyössä museotoimen kanssa. Me olemme rakentajia ja he asiantuntijoita, linjaa Isoaho.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Museon korjausoperaatiosta vastaa vaativiin projektijohtourakoihin erikoistunut kokkolalainen Pinalto. He kertovat, että siivottavaa jätettä oli yläkerrassa 0,5–1 metrin verran.

Pinalto toimii kokonaisurakoitsijana. Vasemmalla yrityksen toimitusjohtaja Arttu Siirilä ja oikealla projektipäällikkö Riku Parkas.
Pinalto toimii kokonaisurakoitsijana. Vasemmalla yrityksen toimitusjohtaja Arttu Siirilä ja oikealla projektipäällikkö Riku Parkas. Kuva: Antti Varonen

Kyseessä on siinä mielessä erityislaatuinen urakka, että jätteen seasta on pelastettava museon esineistöä.

Museon oven edessä on laatikko, jossa kaksi pientä peuran päätä nököttää. Laatikko odottaa Kiepin museotyöntekijöitä ja siirtymistä Ventuskartanon väistötiloihin, joissa kokoelmia säilytetään. Museon työntekijät puhdistavat kokoelmaa siellä. Kesäkuussa puhdistustyö oli puolivälissä.

Peuran päät odottavat museotyöntekijöitä.
Peuran päät odottavat museotyöntekijöitä. Kuva: Antti Varonen

– Alussa Kiepin museon väki kävi täällä lähes päivittäin etsimässä näyttelyesineistöä. Kun aloitetaan alakerran kanssa, ovat he täällä varmasti taas päivittäin, toteaa Pinalton projektipäällikköRiku Parkas.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Parkas ja Pinalton toimitusjohtajaArttu Siirilä esittelevät myös suuremman peuran pään, jonka nahka on palanut niin, ettei se enää ole pelastettavissa. Myös jonkin sortin sorkkaeläin, jolta puuttuu pää, joutuu raskasmetallijätteeseen.

Vielä kadoksissa on muun muassa kuuluisa kaksipäinen vasikka ja karhunraudat.

Alakerran siivous voidaan aloittaa, kun ylimääräiset kuormat on välipohjasta saatu pois.

Siirilä arvelee tämän ajoittuvan parin viikon päähän.

Rakennukseen on pystytetty lisätukea. Alakertaa ei vielä ole raivattu.
Rakennukseen on pystytetty lisätukea. Alakertaa ei vielä ole raivattu. Kuva: Antti Varonen

Alakerrassa on vähemmän jätettä kuin ylhäällä, joten sen puolesta siivous käy nopeammin. Hidastavaksi tekijäksi voi osoittautua tavaran siirtäminen, sillä jätevaunuja ja kurottajaa ei voi käyttää.

Museon työntekijät eivät myöskään ole vielä päässeet tutkimaan alakertaa niiltä osin, joissa välipohja on romahtanut.

Siivous aloitettiin heinäkuussa ja se on edennyt ajallaan.

– Tuhon laajuuden alkaa pikkuhiljaa hahmottamaan, kertoo Isoaho.

Raivaustyöntekijöitä on viisi. Lisäksi Pinaltolla on oma konservaattori, joka inventoi ja dokumentoi kohdetta.

Tapio Välikangas, Mats Kivelä, Juha Olkkola ja Arttu Siirilä ovat raivanneet museota heinäkuusta lähtien.
Tapio Välikangas, Mats Kivelä, Juha Olkkola ja Arttu Siirilä ovat raivanneet museota heinäkuusta lähtien. Kuva: Antti Varonen

Urakoitsija näyttää kuvaajalle ja toimittajalle myös sähköpääkeskuksen, joka on hiiltynyt mustaksi. Savun haju on edelleen vahva alakerrassa uuden rakennuksen puolella, missä sähkökeskus sijaitsee.

Palonviranomaiset ovat arvioineet palon lähteneeksi juuri sähkökeskuksesta. Vakuutusyhtiö on hyväksynyt syyn.

Palo on lähtenyt sähkökeskuksesta. Kuvassa palaneita sähköjohtoja.
Palo on lähtenyt sähkökeskuksesta. Kuvassa palaneita sähköjohtoja. Kuva: Antti Varonen
Museon uudempi puoli säilyi palovahingoilta.
Museon uudempi puoli säilyi palovahingoilta. Kuva: Antti Varonen

Museon uudemman rakennuksen puolella ei ole palovahinkoja, ainoastaan sammutuksen aiheuttamia vesivahinkoja sekä savua ja nokea.

Syyskuun aikana perustetaan suunnittelutyöryhmä, joka tekee suunnitelman museon palauttamiselle sen alkuperäiseen asuun.

Kyseessä on asiantuntijaryhmä, joka on erikoistunut juuri tämän tyyppisten kohteiden talokorjauksiin. Suunnittelutyöryhmä toimii ohjaustyöryhmän asettamien suuntaviivojen mukaan.

Ohjaustyöryhmä koostuu alunperin perustetun peruskorjaustyöryhmän ohella museotoimen edustajista, vakuutuslaitoksen teknisestä tarkastajasta, Elyn edustajasta, terveysvalvonnasta, palotarkastuksesta, rakennustarkastuksesta, kaupunkirakentamisen yksiköstä, kiinteistön hoidosta ja kaupunkiluvituksesta. Myös kokonaisurakoitsija Pinalto on mukana.

Peruskorjaustyöryhmässä taas on mukana kaupunginjohtaja, ympäristöjohtaja, sivistysjohtaja, Kiepin museopedagogi, ympäristösihteeri, rakennuspäällikkö sekä Kiepin ystävät ry.

Siivotessa välipohjasta on löytynyt jos jonkilaista menneisyyden tavaraa.
Siivotessa välipohjasta on löytynyt jos jonkilaista menneisyyden tavaraa. Kuva: Antti Varonen

– Suunnittelutyöryhmä turvautuu informaatioon, jota olemme saaneet kerättyä tästä kohteesta. Mitään ei pureta ennen selvitystä siitä, että mitä voidaan säästää ja ennallistaa. Taustalla oleva kulttuurihistoriallinen näkemys on kaiken a ja o, sanoo Isoaho.

Muun muassa palossa täysin tuhoutunut vesikatto on suunniteltava uudestaan.

Museon huputus tulee pysymään loppuun saakka.

– Emme ota riskejä sään tai turvallisuussyiden kanssa.

Toistaiseksi pidetään myös tiejärjestelyt, jotka sulkevat Itäisen Kirkkokadun liikenteeltä Kiepin kohdalla. Pienen Kirkkokadun kulkusuunta on myös vaihdettu Itäiseltä Kirkkokadulta Läntiselle Kirkkokadulle.

Isoaho vihjaa, että entistetyn museon paljastaminen osuisi hyvää saumaan kaupungin 400-vuotisjuhlallisuuksien kanssa.

Rakennuksesta löytyneitä ovia.
Rakennuksesta löytyneitä ovia. Kuva: Antti Varonen

Veikko Salkion luontokokoelmasta, Viljo Nissisen mineraalikokoelmasta ja Armas Järvelän perhoskokoelmasta koostuva Kiepin museo toimi vuosina 1823–1833 valmistuneessa kauppiasperheen asuintalossa, joka on suojeltu asemakaavalla. Museokortteli kokonaisuudessaan on otettu mukaan valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.

Kohtalokkaana tiistaina 29. tammikuuta riehui Kiepin 300-neliöisessä vanhassa rakennuksessa tuli. Kokoelmat saatiin pääosin pelastettua tuholta.

Fakta

Kieppi

Siivousvaihe käynnissä.

Talokorjauksiin erikoistunut suunnittelutyöryhmä perustetaan syyskuussa.

Työryhmä tekee suunnitelman museon palauttamiselle sen alkuperäiseen asuun.

Rakennusvaihe aloitetaan vuoden 2020 alussa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä