Paikallisuutiset

Luonnonvara-alalle hakeudutaan rakkaudesta lajiin, ja ainakin Kannuksessa opiskelijoita riittää – Sieviläinen Pietu Parkkonen alkoi opiskella metsäalaa luontoharrastusten myötä: "Minnekään konttoriin en tahdo, vaan haluan tehdä oikeita töitä."

Koneenkorjaaja, yrittäjä, eläintenhoitaja, urakoitsija, viljelijä, metsäkoneenkuljettaja ja niin edelleen. Luonnonvara-alan tutkinnon suorittanut voi toimia valmistuttuaan yli 200 erilaisessa ammatissa maaseutuympäristössä.

Muun muassa tämä pitkä ammattien lista houkutteli lohtajalaisenAaro Haasalan hakeutumaan Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikkaan sen lisäksi, että työskentely koneiden parissa kiinnostaa.

– Isä on ollut enon tilalla töissä siitä asti kuin muistan, ja olen kulkenut hänen mukanaan kävelemään oppimisesta saakka, kertoo maatalousteknologiaa opiskeleva Haasala.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kiinnostus koneisiin on tuonut luonnonvara-alan opintoihin myös kälviäläisen Nico Kluukerin ja sieviläisen Teemu Karjulan. Molemmat luottavat työllistymiseensä ja näkevät itsensä tulevaisuudessa koneenkorjaajina.

Maaseutuympäristöön on kasvanut jo pienestä asti toholampilainen Touko Tuomainen kotitilallaan, jonka jatkajana Tuomainen näkee itsensä tulevaisuudessa.

– Mitään muuta vaihtoehtoa ei oikeastaan ollut kuin hakeutua tänne, kertoo maatilatuotantoa opiskeleva Tuomainen, joka suunnittelee myös agrologin jatko-opintoja.

Kennellinjalla opiskelevalla oululaisellaMeri Aholalla on selvät sävelet tulevaisuuden suhteen. Hän aikoo pyrkiä eläinlääketieteelliseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Eläimet ja eläinten hyvinvointi ovat minulle tosi tärkeitä asioita. Tulevaisuudessa näen itseni tietenkin eläinlääkärinä, joka osaa hoitaa kaikkia eläimiä, sekä pieneläimiä että tuotantoeläimiä. Uskon, että töitä varmasti löytyy kaikille, jotka niitä ovat valmiita tekemään.

Kennellinjaa niinikään opiskeleva Jenina Laitilan on tuonut alan opintoihin myös rakkaus eläimiin, mutta tulevaisuudensuunnitelmat eivät ole täysin selvillä. Vaihtoehtoja on kuitenkin kyseisen koulutuksen jälkeen paljon.

Metsätalousalaa opiskeleva sieviläinenPietu Parkkonen kiinnostui kyseisestä alasta alunperin metsästys- ja kalastusharrastuksensa myötä.

– Tykkään olla metsässä. Yksin. Minnekään konttoriin en halua, vaan haluan tehdä oikeita töitä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Aaro Haasala, Teemu Karjula, Pietu Parkkonen, Nico Kluukeri, Touko Tuomainen, Jenina Laitila ja Meri Ahola tietävät kaikki, että luonnonvara-alalla leipä ei tule helpolla.

– Mutta saa tehdä sitä työtä, mistä tykkää. Raskastahan se silloin olisi, jos siitä ei tykkäisi, toteaa Tuomainen.

– Opiskelu on välillä tosi raskasta, mutta kun tähtäimessä on valmistua koulusta hyvin paperein, sen avulla jaksaa kyllä, toteaa Ahola.

– Rakkaudesta lajiin, tiivistää Haasala.

– Mitä olen täältä valmistuneiden opiskelijoiden kanssa jutellut, kaikki kehottavat ottavan kaiken irti opiskelusta. On itsestäsi kiinni, miten asennoidut koulunkäyntiin ja minkälaiset mahdollisuudet saat jatko-opiskeluja ja työelämää varten, Haasala lisää.

Keski-Pohjanmaan ammattiopiston luonnonvara-alan toimialapäällikköHanna-Mari Laitala, Kannuksen toimipaikkapäällikköEija Mäki-Ullakko ja lehtoriJari Orjala vahvistavat opiskelijoiden näkemyksen – alalle on oltava paloa. Laitalan mielestä se näkyy opiskelijoiden lisäksi koulun henkilökunnassa.

– Tätä alaa eletään. Ala on rankka, ja helpommalla pääsee varmasti Youtube-tuottajana. Palkkauskaan ei ole parhaimmasta päästä, toteaa Laitala.

– Sitoutuneisuus on tällä alalla yksi olennainen asia, lisää Orjala.

Vaikka luonnonvara-alan hakijamäärät ovat valtakunnallisesti laskeneet selvästi, Keski-Pohjanmaan ammattiopiston Kannuksen toimipaikassa tilanne on pysynyt vakaana. Esimerkiksi tämän syksyn kaikki aloituspaikat ovat täynnä. Jatkuvan haun kautta perustutkintoihin otetaan monimuoto-opiskelijoita kuitenkin ympäri vuoden.

Laitalan, Mäki-Ullakon ja Orjalan mukaan Kannuksen toimipaikan vahvuuksia ovat muun muassa monipuolisuus, laaja oppimisympäristö, hyvät työelämäyhteydet sekä aktiivinen kv-toiminta. Yksikkö on ottanut paikkansa myös alueen jatko- ja täydennyskouluttajana.

– Lisäksi meillä on monipuolisesti hankkeita, joiden ansiosta pysymme ajan tasalla, tai jopa askelen edellä, toteaa Mäki-Ullakko.

Vielä muutama vuosi sitten Kannuksessa oli koulupudokkaita lukuvuoden ensimmäisten viikkojen aikana paljon, mutta henkilökunnan ideoima orientaatioviikko on muuttanut tilanteen. Orientaatioviikolla uudet opiskelijat tutustuvat työelämän eri vaihtoehtoihin työpaikkavierailuilla.

– Se on pehmeä lasku opiskeluihin, kun lähdetään liikkeelle tavoitteiden ja unelmien kautta, kuvailee Orjala.

Viikko on ollut toimiva, sillä viime syksynä kouluaan Kannuksen toimipaikassa ei keskeyttänyt yksikään opiskelija.

Luonnonvara-alaan ja sen toimijoihin pääsee tutustumaan perjantaina ja lauantaina Kannuksessa Ollikkala messuilla.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä