tiistai 7.7.2020 | 09:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Millä liikennesäännöillä sähköskoottereilla ja -mopoilla ajetaan?

Kari Pitkänen
Ke 4.9.2019 klo 10:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Sähköskoottereita ja -mopoja saa käyttää tieliikenteessä, mutta kenen säännöillä?

Jos laite kulkee enintään 15 kilometrin tuntivauhdilla, se luokitellaan jalankulkua avustavaksi tai korvaavaksi liikkumisvälineeksi. Tällaisiin laitteisiin sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä, ja niillä saa ajaa tai liikkua jalkakäytävillä.

Lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi luokiteltujen sähköskootterien nopeusrajoitus on aina 15 kilometriä tunnissa. Vastaavia skoottereita löytyy vapailta markkinoilta.

Osalla sähköskoottereita voi ajaa 25 kilometrin tuntivauhtia. Näillä laitteilla liikutaan polkupyöräilijän liikennesäännöillä. Oikea ajopaikka on pyöräkaista tai -väylä, tarvittaessa tien oikea reuna.

Joistakin kevyistä sähköajoneuvoista löytyy kolmekin säädettävää nopeusrajoitusaluetta, esimerkiksi 12, 17 ja 25 kilometriä tunnissa.

Periaatteessa niillä voisi siis ajaa hiljaa jalkakäytävällä ja nopeammin pyöräteillä. Käytännössä laitteen suurin rakenteellinen nopeus eli 25 km tunnissa kuitenkin ratkaisee sen, mitä sääntöjä pitäisi noudattaa.

– Tämä on hyvin villi ja vaikeasti tulkittava ja valvottava asia. Jo se on epäselvää, mikä lopulta on vain jalankulkua avustava laite, Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen myöntää.

Saatavana on vielä isompiakin sähköskoottereita, jotka kulkevat yli 25 kilometrin tuntivauhtia. Näitä laitteita ei saa käyttää tieliikenteessä eikä markkinoida tieliikennekäyttöön sopivina.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »