sunnuntai 20.10.2019 | 13:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Vanhempien on kuunneltava lapsia herkällä korvalla – Kannuksessa on osattu puuttua huumeiden kaupitteluun

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa
Su 1.9.2019 klo 20:30

Maailmasta on tullut monimutkainen paikka, ja yhä nuorempana lapset kohtaavat erilaisia vaaroja ja lieveilmiöitä puhuttiin netistä, sosiaalisesta mediasta tai vaikkapa päihteistä. Vanhempien, koulun ja viranomaisten on otettava huomioon hyvin monenlaisia asioita.

Tuore esimerkki, joka tuli aikuisten ja viranomaisten tietoon, oli Kannuksesta, jossa yläkoulun läheisyydessä on havaittu henkilöitä, jotka ovat mainostaneet ja pyrkineet tarjoamaan huumeita. Samankaltaisia tietoja on tullut muualtakin.

Juhani Vuorisen koulun rehtori Sakari Typpö kertoo Keskipohjanmaassa, että hän on saanut tietoa asiasta useammasta eri lähteestä. Rehtorin mukaan lapset ovat tulleet itsekin kertomaan asiasta .

Kannuksen tapauksessa asia on nyt myös viranomaisten tiedossa. Rehtori toivoo erityistä reagointia lasten vanhemmilta. Etenkään pienillä koululaisilla ei ole välttämättä harkintakykyä, jos joku houkuttelee huumeilla. Typpö on huolissaan myös siitä, miten arvaamatonta huumeita käyttävän ihmisen käytös voi olla.

Juha Puurula Pohjanmaan poliisista tunnistaa ja jakaa huumeiden kaupitteluun liittyvän huolen. Poliisi korostaakin sitä, että tämänkaltaisissa tapauksissa on aina otettava yhteyttä poliisiin, vaikka soittamalla suoraan 112:een. Poliisi arvioi, että riskit kasvavat, kun huumeiden käyttäjät liikkuvat koulun läheisyydessä.

Kannuksen tapauksessa asia ei ole jäänyt piiloon ja lapset ovat uskaltaneet ja osanneet kertoa huolesta aikuisille. Juhani Vuorisen koulun rehtori toivoi jo perjantaina, että vanhemmat puhuisivat aiheesta lastensa kanssa kodeissa. Asiallista valistusta hankaliin tilanteisiin ei ole välttämättä helppo antaa, mutta pitkälle pääsee jo sillä, jos lapset kertovat oudoista tilanteista kotona ja koulussa.

Kannus näyttää hyvää esimerkki muillekin paikkakunnille järjestämällä päihteiden käyttöön liittyvän tilaisuuden syyskuun lopulla. Takalon koululla järjestettävässä tilaisuudessa entiset jääkiekkoilijat kertovat huumeiden käytöstään ja sen aiheuttamista vakavista ongelmista.

Kannuksen tapauksessa asia ei ole jäänyt piiloon ja lapset ovat uskaltaneet kertoa huolesta aikuisille.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »