Paikallisuutiset

Kun koira on kuin ohjus, on tuurista kiinni, saako sen kilpailun jälkeen ehjänä kotiin – Toholampilainen Heidi Rantakangas ihastui vinttikoirien ulkonäköön: "Mutta ihmiset sanovat koiriani rumiksi luukasoiksi"

Heidi Rantakangas irrottaa hihnan keskellä heinäpeltoa, ja maailman kolmanneksi nopein maaeläin lähtee liikkeelle. Englanninvinttikoira juoksee pitkillä loikilla ensin toiseen suuntaan, kääntyy ja kiitää sitten toiseen suuntaan. Sen huippunopeus voi nousta jopa 75 kilometriin tunnissa.

Juoksupyrähdyksensä jälkeen Nuoli heittäytyy Lillin viereen sohvalle ja ojentaa jalat kohti kattoa.

– Nämä ovat laiskan ihmisen koiria. Ne juoksevat hetken täysillä ja nukkuvat loppupäivän, Rantakangas kertoo hymyillen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Englanninvinttikoirat juoksevat aina sata lasissa.
Englanninvinttikoirat juoksevat aina sata lasissa. Kuva: Jukka Lehojärvi
Sohva ja sänky ovat Lillin ahkerassa käytössä.
Sohva ja sänky ovat Lillin ahkerassa käytössä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Rantakangas ihastui vinttikoirien sporttiseen ulkonäköön kymmenen vuotta sitten koiranäyttelyssä. Vuonna 2014 hän osti englanninvinttikoira Lillin vanhan collien kaveriksi.

– Minulla oli silloin neljä pientä lasta ja navetallinen lehmiä hoidettavana, joten Lillistä piti tulla kotikoira. Ajatus kilpailuista kuitenkin kutkutteli, joten vein Lillin radalle heti, kun siihen tuli mahdollisuus.

Englanninvinttikoirat ovat alun perin olleet metsästyskoiria: kun ne huomaavat saaliin, ne juoksevat sen perässä niin kauan, että saavat saaliin kiinni tai kadottavat sen näkyvistä.Venäjällä vinttikoiria käytetään edelleen metsästykseen, mutta Suomessa koirat pääsevät toteuttamaan riistaviettiään juoksuradoilla.

Greyhound Racing -liiton järjestämissä kilpailuissa juoksee kaksi vinttikoirarotua: englanninvinttikoirat eli greyhoundit ja kooltaan pienemmät whippetit. Radat ovat ovaalin muotoisia, ja juoksevien koirien edellä kulkee moottorilla toimiva viehe. Ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt koira voittaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun nämä koirat saavat metsästyskiihkon päälle, ne ovat kuin ohjuksia eikä niitä pidättele mikään. Äitini ei ehtinyt kaivaa edes kameraansa esiin, kun 17 sekuntia oli kulunut ja koirat olivat maalissa, Rantakangas nauraa.

Saaliin perässä juostessaan vinttikoira ei näe mitään muuta.
Saaliin perässä juostessaan vinttikoira ei näe mitään muuta. Kuva: Jukka Lehojärvi
Englanninvinttikoiran loikka voi olla juostessa jopa viisi metriä.
Englanninvinttikoiran loikka voi olla juostessa jopa viisi metriä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Vaikka englanninvinttikoirat on luotu juoksemaan, on niiden harjoittaminen pitkäjänteistä työtä. Ne eivät kaipaa kestävyyskuntoa tai pyörän vieressä juoksuttamista, mutta niiden on päästävä juoksemaan vapaana. Silloin kuonokoppa tulee tarpeeseen.

– Jos pellolla sattuu olemaan jänis tai kissa, ilman kuonokoppaa juokseva koira tappaa sen saman tien ja jatkaa matkaa kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Rantakankaan koirat harjoittelevat sekä pellolla että radalla. Lähimmät pellot löytyvät aivan kotipihan vierestä, mutta varsinaiset rataharjoitukset ovat Oulussa. Niinpä yksi harjoitusreissu voi kestää jopa seitsemän tuntia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Asumme niin korvessa, että välimatkojen lisäksi myös ihmisiin totuttaminen on haasteellista. Kun lähdemme kisoihin, pelkkä juna-aseman ihmismäärä on koiralle kunnon kulttuurishokki.

Irlanti ja Australia ovat vinttikoirakilpailujen edelläkävijöitä. Harrastustoiminta on aktiivista myös Ruotsissa, mutta Suomessa on nyt hiljaisempaa. Aktiivisia harrastajia on vain muutamia kymmeniä, ja kilpailujakin järjestetään paljon vähemmän kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

– Tässä on nyt meneillään sukupolvenvaihdos, jonka jälkeen lähdetään toivottavasti nousuun. Etelässä on oma porukkansa ja pohjoisessa toinen porukka, mutta yhteisö on niin tiivis, että kaikki tuntevat toisensa.

Tällä hetkellä kilpailujen järjestäminen on samojen ihmisten harteilla, joten tänä vuonna koirat ovat ottaneet mittaa toisistaan vain Tampereella ja Turussa.

Kuonokoppa on vinttikoirien pakollinen kilpailuvaruste. Englanninvinttikoirat eivät ole vihaisia, mutta kilpailu on niille metsästystilanne, jossa ”saalis” on saatava kiinni keinolla millä hyvänsä.
Kuonokoppa on vinttikoirien pakollinen kilpailuvaruste. Englanninvinttikoirat eivät ole vihaisia, mutta kilpailu on niille metsästystilanne, jossa ”saalis” on saatava kiinni keinolla millä hyvänsä. Kuva: Jukka Lehojärvi
Kilpailuissa koirilla on yllään numeromantteli.
Kilpailuissa koirilla on yllään numeromantteli. Kuva: Jukka Lehojärvi

Koirat eivät kuitenkaan pääsee kilpailemaan noin vain. Aluksi niiden on läpäistävä soolojuoksu. Sen avulla varmistetaan, että koira osaa varmasti lähteä kopista, kun portti radalle aukeaa. Koiran on juostava vieheen perässä suoraan ja epäröimättä eikä se saa missään vaiheessa jättää leikkiä kesken.

– Olemme harjoitelleet vieheen kanssa myös kotona. Laitoimme lampaankarvasta ja säkkikankaan paloista tekemämme vieheen kiinni mönkijän perään, mutta ei mönkijäkään pärjää näiden vauhdille.

Varsinaisessa kilpailulähdössä juoksee enintään kuusi koiraa. Koira päättää itse, onko se sisä-, keski- vai ulkoradan juoksija, ja valmentajan tehtäväksi jää laittaa koira siihen koppiin, jossa se on parhaimmillaan.

Rantakankaan koirat ovat sprinttereitä eli ne juoksevat lyhintä, 280 metrin, matkaa. Vuoden vanha Nuoli ei vielä kilpaile, mutta Lilli nappasi viime vuonna Liperissä epävirallisessa kilpailussa Suomen nopeimman koiran tittelin.

– Se juoksi suoralla radalla 280 metriä ajassa 16.46.

Juoksemisen jälkeen Nuoli vilvoittelee kosteassa heinikossa. Se on lajille tyypillistä.
Juoksemisen jälkeen Nuoli vilvoittelee kosteassa heinikossa. Se on lajille tyypillistä. Kuva: Jukka Lehojärvi

Lillin kilpaura päättyi kuitenkin ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan. Koira nimittäin törmäsi radalla uroksen kanssa ja sai sisäreisilihasvamman.

Vinttikoiran loukkaantuminen kolarin seurauksena ei ole mitenkään epätavallista, sillä koirat juoksevat vieheen tai saaliin perässä sivuilleen vilkuilematta. Päistikkaa estettä päin juokseva koira saattaa jopa kuolla.

– En kuitenkaan pelkää kilpailuissa, sillä rata on niille turvallisin paikka juosta. Metsälenkilläkin voi tapahtua mitä vain, mutta tälle koiralle on rikos, jos se ei saa juosta vapaana.

Loppujen lopuksi on tuurista kiinni, saako koiran ehjänä takaisin kotiin.

– Minulle tuli täytenä yllätyksenä se, että englanninvinttikoirat ovat näin vammaherkkiä. Kävin collien kanssa eläinlääkärissä vain kerran korvatulehduksen vuoksi, mutta näille pitää olla jatkuvasti kipulääkkeitä varastossa.

Lahjakkaan koiran loukkaantuminen harmitti Rantakangasta, mutta Lilli viihtyy myös kotikoirana. Koiran hävittämistä Rantakangas ei ole edes harkinnut.

– Ulkomailla näissä kilpailussa pyörii isot rahat, ja kun eläin ei tuota, se laitetaan Kiinaan lihoiksi tai hylätään kadulle. Lillistä ei tehdä makkaraa, vaan se saa jäädä sohvalle.

Sohva onkin se paikka, jossa sekä Lilli että Nuoli viihtyvät silloin, kun ne eivät syö tai juokse. Rantakankaan mukaan mukavuudenhaluiset koirat ovat oikeita rentoutumisen maailmanmestareita.

Vaikka ne ovat luonteeltaan kilttejä, toisinaan niistä kuoriutuu ruokarosvoja. Herkut katoavat pöydiltä ja roskiksista hyvin nopeasti parempiin suihin.

– Se ei kuitenkaan haittaa, sillä ne tarvitsevat paljon energiaa.

Vuoden vanha Nuoli (vas.) on Lillin tossun alla, mutta molemmat koirat tottelevat Heidi Rantakangasta mielellään.
Vuoden vanha Nuoli (vas.) on Lillin tossun alla, mutta molemmat koirat tottelevat Heidi Rantakangasta mielellään. Kuva: Jukka Lehojärvi

Rantakangas antaa koirilleen laadukasta kuivaruokaa, lihaa, lohiöljyä ja kananmunankeltuaisia kahdesti päivässä, mutta siitä huolimatta hän saa usein kuulla ilkeitä kommentteja tietämättömien ihmisten suusta.

– Ihmiset sanovat koiriani rumiksi luukasoiksi ja epäilevät, että ne eivät saa lainkaan ruokaa. Se tuntuu todella pahalta, koska minusta koirani ovat todella kauniita.

Englanninvinttikoirien rasvaprosentti on tavallisesti 0,3 ja kisakunnossa nolla. Mutta niiden kuuluukin olla lajitovereitaan lihaksikkaampia ja jäntevämpiä. Eiväthän ne muuten olisi maailman nopeimpia koiria.

Kisakunnossa olevien englanninvinttikoirien rasvaprosentti on yleensä pyöreä nolla.
Kisakunnossa olevien englanninvinttikoirien rasvaprosentti on yleensä pyöreä nolla. Kuva: Jukka Lehojärvi
FaktaEnglanninvinttikoira eli greyhound

Maailman nopein koira. Maksiminopeus noin 75 kilometriä tunnissa ja loikan pituus keskimäärin viisi metriä.

Näöllä metsästävä koira eli ajaa riistaa niin kauan kuin näköyhteys säilyy. Suomessa koiraa ei käytetä metsästykseen, mutta koirat pääsevät toteuttamaan viettiään juoksuradoilla.

Urosten säkäkorkeus 70-75 senttiä ja paino 30-38 kiloa. Narttujen säkä 65-70 senttiä ja paino 25-30 kiloa. Lyhyt ja helppohoitoinen turkki.

Ei perinnöllisiä sairauksia, mutta herkkä urheiluvammoille.

Kotioloissa koira on rauhallinen, kiltti ja lapsiystävällinen. Haukkuu vain harvoin.Lähteet: Greyhound Racing -liitto ja Heidi Rantakankaan haastattelu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä