Paikallisuutiset

Toholammin ulkopäiväkodissa syödään lounasta mättäällä, nukutaan päiväunet riippumatossa ja pissataan puskaan, jos hätä yllättää – Luonnossakin päiväkodin arjessa on tiukat rytmit: "Toimintamme on aika seesteistä"

Kello 9.30 Toholammin ulkopäiväkotiryhmä Kanervat on kokoontunut "päämajalleen" eli teltalleen Kuusiston kentän läheisyyteen. Vuorossa on aamupiiri, jossa ryhmä käy yhdessä läpi päivän ohjelman.

– Ohjelmamme määräytyy pitkälti sään mukaan, kertoo varhaiskasvatuksen opettajaMaria Leppänen.

Kaikki lapset tuodaan aamulla tavalliseen tapaan Sateenkaaren päiväkotiin. Noin kello yhdeksän he lähtevät ulos ja viettävät siellä koko päivän. Aamupiirin jälkeen ryhmä siirtyy metsään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt saatte rakentaa majan. Se voi olla millainen vain, mutta sellaisella alueella, että aikuinen näkee teidät. Se voi olla sellainen, johon mahtuu sisälle, tai se voi olla tarkoitettu vaikka pienelle eläimelle, ohjeistaa Leppänen lapsia.

Lapset kirmaavat työn touhuun. Vaikka jokainen saisi rakentaa oman majan, pian he ovat rakentaneet yhdessä majan Piki-hahmolle korkean kiven päälle. Eikä mene kauan, kun leikit ovat edenneet jo siihen pisteeseen, että vietetään Pikin syntymäpäiviä.

– Aluksi mietimme, että mitä leluja voi ottaa metsään mukaan. Kävikin niin, että niille ei ole ollut tarvetta, naurahtaa Leppänen.

Joskus metsään otetaan mukaan pieniä muovieläimiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ellen Lahti, Aada Saarinen, Verna Välikangas ja Juho Rantakangas. Lapset tuodaan aamulla päiväkodille, josta he suuntaavat noin kello 9 aikoihin koko päiväksi luontoon.
Ellen Lahti, Aada Saarinen, Verna Välikangas ja Juho Rantakangas. Lapset tuodaan aamulla päiväkodille, josta he suuntaavat noin kello 9 aikoihin koko päiväksi luontoon. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kello 11 ulkopäiväkodissa on lounaan aika. Toinen ryhmän aikuisista hakee päiväkodilta ruoan kärryillä, ja lapset ruokailevat joko teltassa tai metsässä.

– Jokaisella lapsella on reppu, jossa on oma juomapullo ja istuinalusta. Tähän aikaan vuodesta repussa on oltava fleecevaatettakin. Lapset kaivavat repuistaan istuinalustan, asettavat sen jonnekin mättäälle ja sitten syödään. Lautasia emme käytä, vaan meillä on käytössä saunakauhat, niitä on helppo käsitellä.

Lounaan yhteydessä pidetään myös vessatauko, jolloin käydään päiväkodilla. Jos vessahätä yllättää muina aikoina, lapsi voi valita joko päiväkodin vessassa käynnin tai kyykkypissan.

Kello 12 lounaan ja vessatauon jälkeen on päiväuniaika.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos sataa vettä, nukumme päiväunet teltassa, mutta muussa tapauksessa nukumme vähän tuolla kauempana metsässä riippumatoissa, kertoo Maria Leppänen.

Puissa on narut valmiina, mutta riippumatot ja makuupussit kuljetetaan mukana, jotta ne pysyvät kuivina.

Ne, jotka nukkuvat, nukahtavat Leppäsen mukaan riippumattoon hetkessä.

– Ulkonaolo on hyvä nukkumatti, vakuuttaa Toholammin varhaiskasvatuksen johtajaTerhi Elamaa.

Kun toiset nukkuvat, toisilla on vapaan leikin aika nukkumapaikan läheisyydessä.

Kyseisenä päivänä ryhmässä on kolme ”vakituista” ryhmän seitsemästä jäsenestä sekä yksi ”lainalapsi”.

– Keväällä ryhmään haki seitsemän lasta, ja kaikki halukkaat pääsivät ryhmään. Nyt syksyllä kiinnostus on kuitenkin kasvanut, ja on tullut kyselyitä, josko ryhmään vielä pääsisi. Koska kaikki vakituiset lapset eivät ole päivittäin päiväkodissa, vaan heillä on myös kotipäiviä, pystymme ottamaan silloin myös muita lapsia mukaan päivän toimintaan, kertoo Elamaa.

Metsässä tekemistä riittää. Leluja ei tarvita.
Metsässä tekemistä riittää. Leluja ei tarvita. Kuva: Jukka Lehojärvi

Kello 14 on välipalan aika. Sekin syödään metsässä tai teltassa.

Teltta on Kanervat-ryhmän tukikohtana siihen asti, kunnes Kanervala-rakennus valmistuu Sateenkaaren päiväkodin läheisyyteen, heti aidatun piha-alueen toiselle puolelle. Kanervalasta tulee puurakenteinen mökki, jossa on peruslämpö. Sen yhteyteen tulee myös kompostoiva käymälä. Kanervalan rakentaa paikkakuntalainen AaltoHaitek.

Ulkopäiväkodin toiminnassa ei ole pakkasrajaa eikä sade ole esteenä ulkona olemiselle. Vanhempia on muistutettu säänmukaisista varusteista.

– Esimerkiksi tämän syksyn ajan kurahousut ja kumpparit ovat olleet meidän vakiovarusteemme, kertoo Leppänen.

– Ykköstakkia tänne ei kannata laittaa, lisää Leppänen, kun lapset leikkivät kivien ja mättäiden keskellä.

Kello 15 Kanerva-ryhmä palaa takaisin päiväkodille, josta vanhemmat heidät noutavat iltapäivän aikana.

Kommentti

FAKTA

Päiväkoteja ulkona

Pohjanmaan puolella toimii useita ulkopäiväkotiryhmiä, esimerkiksi Pietarsaaressa, Luodossa ja Pedersöressä.

Ylivieskassa ja Nivalassa on Suomen Ladun Luonnossa kotonaan -päiväkoteja, jotka ovat sitoutuneet mm. ulkoilemaan useita tunteja päivittäin ja retkeilemään lähiluontoon vähintään kolme kertaa viikossa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä