Paikallisuutiset

Pride toista kertaa Kokkolaan – Kaupunki ottaa kantaa tapahtuman rahalliseen tukemiseen ja mahdolliseen sateenkaariliputukseen ensi vuoden puolella

Kokkola

Kokkolassa järjestetään toinen pride-tapahtuma ensi kesänä. Ajankohta on kesäkuun puolivälissä, sama kuin vuonna 2018, jolloin tapahtuma tuotiin Kokkolaan ensimmäistä kertaa.

Tapahtuman ajankohta on entisellään, mutta maisema sen ympärillä on elänyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

KokkolalainenVirpi Karhu kuvaili Keskipohjanmaan haastattelussa tämän vuoden kesäkuussa, ettäensimmäisen Kokkola Priden järjestäminen muistutti "tulitikun heittämistä kuivaan maahan".

Voi olla, että pahimmat karstat mielipiteidenvaihdossa poltettiin kevään ja kesän 2018 aikana.

Tai sitten ei, vastaa Karhu, joka osallistuu tapahtuman rakentamiseen toista kertaa.

– Vastakkainasettelu on jatkunut samalla tavalla. Herätysliikkeet ovat tavallaan nostaneet voimaansa, mikä näkyy ihan globaalistikin. Vastakkainasettelu lähtee sieltä, Karhu sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hänen mukaansa Kokkola Priden yksi tavoitteista on yhteenkuuluvuuden ja tasa-arvon "nostaminen framille".

– Jokaisella on oikeus tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi juuri sellaisena kuin on. Kun tapahtumasta keskustellaan negatiiviseen ja kärjekkääseen sävyyn, herättää se vain ihmetystä kaupungin ulkopuolella, Karhu sanoo.

Kokkolan kaupunki lämpeni ensimmäiselle Pride-tapahtumalle jäykähkösti.

Kulttuuri- ja nuorisotoimi osallistuivat tapahtuman järjestelyihin, mutta kaupungin 1 500 euron avustus meni kaupunginhallituksessa läpi vasta äänestyksen jälkeen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pride-liputus oli järjestetty ainoastaan kaupunginteatterin ja kaupunginkirjaston edustalla. Vastaavasti Vaasassa tänä kesänä kaupunki nosti sateenkaariliput salkoon pride-viikon ajaksi.

Millaisen linjan Kokkolan kaupunki ensi vuonna ottaa?

Se on vielä täysin auki.

– Kuulin tapahtuman järjestämisestä puskaradion kautta. Nyt on hirveän aikaista vastata tarkemmin, sanoo kaupunginjohtajaStina Mattila.

Kokkola Pride on ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma, joka toteutetaan vapaaehtoisvoimin.

– Rahoitusta saamme yksityisiltä lahjoittajilta, Open Kokkola ry:n jäsenmaksuista sekä kaupungilta. Kyseessä ei ole Setan järjestämä tapahtuma, sanoo Karhu.

Kokkolassa kaupunki tukee paikallista kansalaistoimintaa vuosittain käytössä olevan määrärahan puitteissa. Avustusanomusten jättöaika on maaliskuun loppuun mennessä.

Myöntämisestä päättä kaupunginhallitus.

– Anomus tapahtuman tukemisesta käsitellään normaaliin tapaan kaupunginhallituksessa, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtajaReino Herlevi.

Viime vuonna Herlevi asettui tukemaan kristillisdemokraattien Mauri Salon esitystä, jonka mukaan avustusta Kokkola Pridelle ei olisi myönnetty lainkaan.

Onko henkilökohtainen linja muuttunut?

– Katsotaan sitten, mitä mieltä olen. Nyt en sano juuta enkä jaata. Kaupungille kaikki avustusten hakijat ovat samalla viivalla. Liputuksesta ei ole minkäänlaista päätöksentekoa tässä vaiheessa.

Millaisena Herlevi näkee ensimmäisen Kokkola Priden merkityksen?

– Kaikilla tapahtumilla on aina jokin merkitys. En lähde sillä lailla erittelemään. Kyllä sillä varmasti oli positiivisiakin vaikutuksia.

Stina Mattila mukailee Herleviä.

– Kaikki tapahtumat jättävät oman jälkensä ja antavat aihetta pohdiskeluun siitä, missä mennään. On hyvä käydä keskustelua asiasta kuin asiasta. Kaikki tapahtumat ovat kaupungille tärkeitä.

Lähteekö kaupunki liputtamaan?

– Eiköhän siihen joku hyvä ratkaisu löydy, Mattila vastaa.

Ensi kesän tapahtumapaikaksi kaavaillaan Länsipuistoa. Se olisi muun muassa kulkueen lähtö- ja paluupaikka.

– Ohjelma on vielä aika auki, mutta lehti tullaan taas tekemään. Tarkoitus on tehdä kiva tapahtuma perheidenkin kannalta, sanoo Karhu.

Kuinka tärkeää on kaupungin ja isojen yritysten tuki?

– Kaupunki voi olla mukana kehityksessä eikä taantumuksessa. Toivon, että isot yrityksetkin näkevät tapahtuman eri lailla kuin viimeksi. Aion henkilökohtaisesti satsata siihen. Mikään ei muutu, jos mitään ei muuteta. Siinä ei ole mitään väärää, että mukaan lähdetään markkinamielessä, yrityksen lähtökohdista. Viimekertainenkin näytti, että tapahtumassa on ostovoimaa, Karhu sanoo.

Fakta

Vaasasta Kokkolaan

Pride-tapahtumat ovat ihmisoikeustapahtumia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen näkyvyyden ja yhtäläisten oikeuksien puolesta.

Kokkolassa tapahtuma järjestettiin ensi kertaa kesällä 2018. Tänä kesänä pride järjestettiin Vaasassa, 15 vuoden tauon jälkeen. Pietarsaaressa Jeppis Prideä vietettiin vuonna 2014.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä