Paikallisuutiset

Viennin sateentekijä – Leijonan luolasta tuttu Kim Väisänen vieraili Kokkolassa

Kokkolassa ensi kertaa käyneen Kim Väisäsen mukaan vienti on raakaa duunia, jossa ei pärjää ilman suunnitelmallisuutta.

Suurelle yleisölle Leijonan luola -ohjelmasta tuttuKim Väisänen on pitkän linjan yrittäjä. Joensuulaislähtöinen Väisänen on saanut useita palkintoja yrittäjyyden rohkeudesta. Bisnesmaailman tietoisuuteen Väisänen tuli, kun hän perusti tiedonhävitykseen erikoistuneen Blancco-nimisen yrityksen. Vuonna 2014 hän myi kahden yhtiökumppaninsa kanssa Blanccon briteille 60 miljoonalla eurolla. Hän oli sinä vuonna Suomen kuudenneksi suurituloisin.

Menestyksestä huolimatta, tai juuri sen takia, Väisänen on helposti lähestyttävä ja huumoria tiuhaan heittelevä herrasmies. Mielipide tulee suoraan kaartelematta.

Väisänen teki vientityötä yrityksensä eteen ympäripyöreitä päiviä. Hän ei halua romantisoida vientityötä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vienti on raakaa duunia, jossa yritetään saada euroja kotimaahan. Blanccon aikaan olin 1500 yötä hotellissa. Olen aina ollut etulinjassa ja tavannut asiakkaita. Muistan, kun oli Tokiossa ja siellä oli 21 tapaamista viikon aikana. Pitkät siirtymäajat, aikaerot ja paljon odottamista lentokentillä. Kyllä siinä aika väsynyt kaveri tuli kotiin viihdyttämään vaimoa, Väisänen naurahtaa.

Kansainvälisyyttä mitataan toimitusjohtajan lentopisteillä ja hotelliöillä. Kun taas vientiä mitataan ihan kylmästi euroilla, punnilla, jeneillä tai dollareilla. Kim Väisänen Sijoittaja ja viennin ammattilainen

– Oli ensi kertaa Australiassa ja vientikaveri kysyi, että haluatko nähdä Sydneyn kuuluisan oopperatalon. Katso juuri nyt niin näet sen taksin takaikkunasta. Se oli sen reissun turistianti.

Firmojen hallituksissa istuva ja sijoittajana tätä nykyä toimiva Väisänen ei kaipaa viennin jalkauttamistyöhön enää.

– Lähtö Kokkolaankin oli jo tiukkaa, kun oli niin aikainen herätys, ensi kertaa Kokkolassa vieraillut Väisänen tuumii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väisänen tuli Snellmankodille pitämään Viexpon järjestämää work shoppia vientistrategiasta.

– Kokkolalaisille epäreilu tilanne viennissä muihin nähden. Täällä on perinteitä vientiin jo tervanpolton ajoilta, hyvä vientimarkkina lahden toiselle puolen ja ruotsinkielikin on hallussa Kokkolassa. Aika helposti täältä pystyy myymään tuotteita Ruotsiin, itärajalla kasvanut kehaisee omaan tyyliinsä Kokkolan aluetta.

Väisäsen mukaan yritysten pahin sudenkuoppa viennissä on ryntäily sinne tänne vailla suunnitelmia.

– Tehdään laiskasti kotityöt. Lähdetään aika randomina liikenteeseen. Ei mennä oman suunnitelman mukaan vaan mennään jonkun toisen ohjaamina. Pitäisi miettiä missä on ne järkevät asiakkaat, missä voidaan menestyä. Sitten tehdä töitä systemaattisesti, että päästään halutulle markkina-alueelle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väisänen muistuttaa, että kansainvälisyys ja vienti eivät ole sama asia.

– Kansainvälisyyttä mitataan toimitusjohtajan lentopisteillä ja hotelliöillä. Kun taas vientiä mitataan ihan kylmästi euroilla, punnilla, jeneillä tai dollareilla.

Messuja järjestetään paljon, mutta ne ei itsessään ole tae menestyksestä.

– Moni yritys, joka ei mieti vientiä loppuun asti sortuu messuiluun. Lennetään tästä vaikkapa Kokkolasta Helsinki-Vantaalle ja istutaan siellä lentokentän pubissa heti aamusta. Sitten mennään messuille, jossa ei ole oikein selkeää suuntaa mitä pitäisi tehdä. Ollaan messuilla muutama päivä ja tullaan krapulassa kotiin.

– Vientityössä buukataan messuilla etukäteen tapaamiset ihmisten kanssa. Mietitään keskustelun aiheet ja tehdään tavoitteet, jos messuille mennään. Pelkkä ständin vieressä seisominen ei ihan riitä, Väisänen veistelee.

Väisäsen uusin sijoitushelmi on puhelinkoppeja ja hiljaisia tiloja valmistava Framery. Hän myös tekee tietokirjoja yrittäjyydestä.

– Olen myös sarjaepäonnistuja, mutta toki välillä olen ollut oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kesken kaiken vaatimattomaksi ryhtynyt Väisänen sanoo.

Kim Väisänen

Syntynyt 3.3.1972 Outokummussa.

Sijoittaja, yrittäjä, hallitusammattilainen.

Palkittu kahdesti presidentin kv. palkinnolla.

Tuttu Leijonan luola -ohjelmasta.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä