Paikallisuutiset

Kannuslainen Kauno Vuorenmaa on yksi Kitinkankaan kuntoportaiden lukuisista käyttäjistä – Porrasharjoittelusta on tullut monipuolisuuden ja tehokkuuden takia suosittu liikuntamuoto: "Tämä on kaikenikäisten juttu"

– Käyttöä portaille tulee aivan varmasti olemaan!, vakuutti Kannuksen kaupungin liikunnanohjaajaJanne Nivala vajaa vuosi sitten, kun seisoimme Kitinkankaan hiihtostadionilla tulevien kuntoportaiden tuntumassa.

Nivala oli näin todetessaan hyvinkin oikeassa. Portaat rakentuivat nopealla tahdilla vielä saman syksyn aikana, ja käyttäjiä on ollut todella paljon – sekä omatoimisia kuntoilijoita että ohjatuissa ryhmissä ja urheiluseuroissa liikkuvia.

Yksi omatoimisista liikkujista on kannuslainenKauno Vuorenmaa, joka käyttää Kitinkankaan kuntoportaita pari, kolme kertaa viikossa. Huipulla hän käy aina kymmenen kertaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on erinomainen kuntoilumuoto, hehkuttaa Vuorenmaa.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Kuntoportaita on rakennettu ja rakennetaan yhä ahkerasti eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Ylivieskaan rakennetaan kuntoportaat vielä kuluvan syksyn aikana Hyypänkalliolle.

Toholammin kunnanhallitus käsitteli vastikään kuntalaisaloitetta, jossa toivottiin kunnan rakentavan kuntoportaat Kuusiston pururadan alueelle. Kuntoportaiden rakentaminen on Toholammin liikuntatoimella talousarviovalmistelussa, ja kuntoportaiden rakentaminen otetaan huomioon vuoden 2020 talousarviossa määrärahojen puitteissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan Roskarukan kuntoportaat valmistuivat viime vuonna ja täydentyivät kaiteella keväällä. Portaat rakennettiin, koska niistä oli tullut vuosien varrella useita kuntalaisaloitteita.

Kannuksen kaupungin liikuntapalveluvastaava Marianne Mottinen suosii porrasharjoittelussaan hyppyjä ja loikkia.
Kannuksen kaupungin liikuntapalveluvastaava Marianne Mottinen suosii porrasharjoittelussaan hyppyjä ja loikkia. Kuva: Clas-Olav Slotte

Terveystieteiden tohtori, erikoistutkijaMinna Aittasalo UKK-instituutista arvelee, että porrasharjoittelun suosion on vaikuttanut sen saavutettavuus, helppous, tehokkuus ja monipuolisuus. Portaita on monessa paikassa, harjoittelu ei vaadi erityisiä välineitä tai taitoja ja rasitus tuntuu nopeasti sekä hengästymisenä että alaraajojen lihaksissa.

Porrastreenissä kuormitusta voi Aittasalon mukaan helposti säätää itselleen sopivaksi ja alaspäin käveleminen tuo harjoitteluun luonnollisen palautumisen.

– Voi myös olla, että se vastaa jokanaisen tai -miehen tarpeisiin toteuttaa suosittua HIIT-tyyppistä harjoittelua, toteaa Aittasalo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kannuksen kaupungin liikuntapalveluvastaavaMarianne Mottisen mielestä on hienoa, että porrasharjoittelussa ei ole varsinaista kohderyhmää, vaan kaikenikäiset ovat omaksuneet kuntoportaat hyvänä ja monipuolisena liikuntamuotona.

– Tämä on kaikenikäisten juttu, ja tänne voi tulla liikkumaan koko perheen kanssa, vahvistaa Janne Nivala.

– Nykyään arvostetaan sitä, että voi liikkua silloin kun se itselle sopii, ja tämä on juuri sellaista. Tänne voi tulla aivan viereen joko autolla tai pyörällä. Yksi suosion syy on varmasti ulkoliikunta, pohtii Mottinen.

Myös Kokkolan liikuntatoimenjohtajaLotta Nyqvist arvelee, että kuntoportaiden suosioon on vaikuttanut harjoittelun tehokkuus ja monipuolisuus. Käyttö on maksutonta ja samalla saa reippailla ulkona.

– Se sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. On matala kynnys mennä esimerkiksi lähiliikuntapaikan kuntoportaille, yksin tai yhdessä.

Kokkolankin kuntoportaat ovat olleet Nyqvistin mukaan todella suositut ja käyttäjiä on kaikenikäisiä, sekä omatoimisia kuntoilijoita kuin ohjattuja ryhmiä. Eri urheilulajeissa niitä käytetään myös oheisharjoitteluna. Kaiteen rakentaminen lisäsi varsinkin ikäihmisten käyttöä.

Porrastreenin ohella Kannuksessa voi käyttää vaihteluna myös viereistä kuntorataa. Polvivaivaisille portaat ovat parempi vaihtoehto.
Porrastreenin ohella Kannuksessa voi käyttää vaihteluna myös viereistä kuntorataa. Polvivaivaisille portaat ovat parempi vaihtoehto. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kannuksen kuntoportailla porrasnousun korkeus on 10 senttiä. Alunperin korkeudeksi suunniteltiin 15 senttiä, mutta se olisi vaatinut portaiden nostamista telineiden avulle mäen yläpäästä. Nivalan mukaan siitä ajatuksesta luovuttiin muun muassa kustannusten ja turvallisuusseikkojen takia.

– Ja kyllä nämä maastoa mukailevat portaat ovat myös kivemman näköiset.

Sittemmin on huomattu, että kymmenen sentin porrasnousu on todennäköisesti ollut hyvä ratkaisu. Se sopii aloittelijoille ja ikäihmisille, mutta myös kovempaa treeniä kaipaaville, sillä harjoitteluun saa tehokkuutta esimerkiksi tempoa lisäämällä. Matalan porrasnousun ansiosta harjoittelu sopii myös lapsille ja nuorille.

Erikoistutkija Minna Aittasalon mielestä on vaikea sanoa, millaiset ovat hyvät kuntoportaat. Rasitus kasvaa porraskorkeuden ja jyrkkyyden lisääntyessä, mutta samalla lisääntyy myös vaara kompastua tai kaatua.

– Sitä paitsi korkeat ja jyrkät portaat ehkäisevät monipuolisen porrastreenin eli niissä ei juuri pysty muuta tekemään kuin kävelemään tai juoksemaan. Sopiva porraskorkeus riippuu myös henkilön pituudesta.

Esimerkiksi Kokkolan kuntoportaiden suunnittelusta ja rakentamisesta vastasi puistot ja liikuntapaikka osasto. Osaston henkilöstö teki portaista mallielementin, jota kokeiltiin, ja sen perusteella päädyttiin nykymitoitukseen. Kokkolan portaiden kaltevuus 18,6 prosenttia ja porrasnousu kymmenisen senttiä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä