Paikallisuutiset

"Hyvää hoitoa pitäisi lisätä, ei vähentää", toteaa potilasjärjestöissä toimiva kokkolalainen Asta Törmälehto hoitojen priorisoinnista

Soiten johtavan ylilääkärin Pirjo Dabnellin mukaan prosessisäästöillä on hoidon priorisointia suurempi vaikutus.

Keski-Pohjanmaan peruspalvelu- ja erikoissairaanhoidon johtava ylilääkäri Pirjo Dabnell suhtautuu hieman varauksella sosiaali- ja terveysministeriön uuden kansliapäällikönKirsi Varhilan ajatukseen lisätä hoidon priorisointia säästötoimena.

Varhila esitteli ajatuksiaan viime viikon maanantaina Ylen A-studiossa. Hänen mukaansa julkisilla varoilla annettavien hoitojen ja palvelujen reunaehdot pitäisi ehdottomasti määritellä tarkemmin.

– Lähtökohta on, että kaikki kansalaiset hoidetaan, mutta se, että mitä hoitomenetelmiä tai hoitomuotoja meillä käytetään, niin siihen pitäisi olla selkeä kustannusvaikuttavuusanalyysi takana. On uusia äärettömän kalliita hoitoja, joiden vaikuttavuus saattaa olla huono, hän totesi A-studiossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Dabnell suhtautuu positiivisesti hoidon priorisoinnista käytävään keskusteluun eikä missään nimessä halua sitä kahlita. Silti hänen on lääkärinä vaikeana ajatella hoitojen ja lääkkeiden rajaamista säästötoimena.

– Me lääkärit ajatellaan pikemmin niin, että hoitoja ja lääkkeitä on hyvä priorisoida eli laittaa tärkeysjärjestykseen potilaan hyvän hoidon näkökulmasta. Useinkaan se kallis ja vaativa leikkaus tai lääkehoito ei ole potilaan kokonaisedun mukaista. Mutta tällöinkin me mietitään hoidossa potilaan hyvinvointia, ei niinkään koituvaa säästöä yhteiskunnalle, vaikka usein ne voivat käydä käsi kädessä, Dabnell miettii.

Hän myös aprikoi, että säästöjahdissa enemmän saavutetaan prosesseja uudelleen miettimällä kuin hoitoa priorisoimalla.

– Valtakunnallisissa kustannustilastoissa Soiten alueen erikoissairaanhoidon kustannukset ovat maltilliset, mutta perusterveydenhuollossa ja vanhuspalveluissa meillä on säästön tarvetta, Dabnell kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hoitojen priorisointi ei sinällään ole hoitohenkilökunnalle uutta. Dabnellin mukaan sitä on mietitty aina. Nykyään entistä enemmän.

– Hoitoja on nykyään saatavilla niin paljon. Tällöin lääkärin pitää entistä tarkemmin miettiä potilaalle vaikuttavinta hoitoa. Tällöin esimerkiksi kaikkia mahdollisia tutkimuksia ei kannata tehdä. Turha tutkimus ja hoito rasittavat potilasta. Niitä voidaan välttää ja potilaalle voidaan silti taata paras hoito.

Säästöt ovat sitten kokonaan toinen juttu. Vaikka potilaan etu on ensisijainen, ei se Dabnellin mukaan estä miettimästä hoitoa ja lääkitystä myös kustannusten näkökulmasta. Varsinkin uudet hoitomuodot punnitaan tarkkaan. Keski-Pohjanmaan Soite kuuluu Pohjois-Suomen Erva-alueeseen, joka isommilla voimavaroilla selvittää uusien hoitomuotojen ja lääkkeiden vaikuttavuutta. Oulun yliopistosairaalassa on siihen erikoistunut lääkäri. Lisäksi uusien hoitojen kartoitukseen on saatavilla valtakunnallisia riippumattomia palveluita.

– Hoitojen ja lääkkeiden parissa työskentelevä teollisuus tuo markkinoille monenlaisia uusia tuotteita jatkuvasti. Varsinkin meidän julkisen sektorin toimijoiden pitää selvittää niiden todellinen vaikuttavuus, Dabnell toteaa ja myöntää, että nykyään lääkärin käytössä on niin paljon tietoa, että olennaisen tiedon poimiminen on vaikeaa. Juuri siksi erikoisvastuualue eli Erva on tärkeä kumppanuus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kun puhutaan hoitojen vaikuttavuudesta ja niiden priorisoinnista, joissakin asioissa sosiaali- ja terveysministeriössä kannattaisi Dabnellin mukaan katsoa myös peiliin. Oliko muutamia vuosia sitten päätetty asetus leikkausten keskittämisestä hyvä päätös?

– Meille Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa tämä asetus on aiheuttanut monenlaista päänvaivaa. Meillähän esimerkiksi tekonivelkirurgiaa ja muutamia muita leikkaushoitoja annetaan vähemmän mitä asetus edellyttää. Mutta jos esimerkiksi tekonivelkirurgia siirtyy meiltä Ouluun, menetämme paljon osaamista ja meidän rooli päivystävä sairaalana heikkenee.

– On selvää, että kun käytännön päivittäistä työtä lähtee, päivystävän kirurgian hinta nousee, kun leikkausten määrä vähenee. Tämä taas pienentää kirurgiamme ja päivystävän hoidon kustannustehokkuutta. Eli hoidon liiallinen keskittäminen johtaa hoidon hinnan kallistumiseen pienemmissä yksiköissä, joita kuitenkin tarvitaan pitkien matkojen Suomessa jo kansalaisten potilasturvallisuuden näkökulmasta.

Keski-Pohjanmaan Soite ja muut pohjoisen sairaanhoitopiirit neuvottelevat parhaillaan leikkaushoidon työnjaosta sairaaloiden välillä. Dabnellin mukaan neuvotteluja on käyty paljon ja laajalla alueella ollaan monista asioista samoilla linjoilla. Nyt Keski-Pohjanmaalla toivotaan, että häämöttävä ratkaisumalli sopii myös sosiaali- ja terveysministeriölle.

– Ministeriö on antanut ymmärtää, että se kunnioittaa neuvotteluratkaisua. Toivottavasti näin käy, johtava ylilääkäri Pirjo Dabnell Soitesta toteaa.

Hoidon priorisointi

Hoidon priorisointi on hoidon asettamista tärkeysjärjestykseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön tuleva ylin virkamies Kirsi Varhila vaatii keskustelua hoidon priorisoinnista.

Varhilan mukaan hoidon kustannusvaikutukset analysoitava tarkkaan.

Soiten johtavan ylilääkärin Pirjo Dabnellin mukaan hoitoprosessista voi saada priorisointia suurempia säästöjä.

Potilasjärjestöjen edustaja Asta Törmälehto arvostelee hoidon priorisointia.

Törmälehdon mukaan potilasta on hoidettava aina hyvin ja kalliit hoidot sallittava.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä