lauantai 4.7.2020 | 20:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Sivistyksen mallimaaksi asettunut Suomi jäähdytetään puhaltamalla

Reijo Siipola Kalajoki
Ke 2.10.2019 klo 19:30

Nimimerkki ”Tositoimia”on oikeassa esittäessään, että ilmasto ei muutu näpertelyllä (KP 25.9). Ilmastonmuutoksella IPCC:n kampanja tarkoittaa vajaassa 200 vuodessa tapahtuneeksi arvioitua puolen celsiusasteen suuruista maapallon keskilämpötilan nousua. Ilmastoviikon hehkutuksessa se taisi kohota jo yhteen asteeseen.

Kasvihuoneilmiö pitää yllä biosfäärin optimilämpötilaa, mahdollistaen näin biologisen elämän maapallolla. Vaikuttavin kasvihuonekaasuista on H2O eli vesi eri muodoissaan. On paljon muitakin vaikuttajia, kuten juuri nyt arvoituksellisesti lisääntynyt metaani. Kasvihuoneemme lämpötilaa säätelevä termostaatti toimii luotettavasti, muuten meitä ei olisi.

Lämpöä heijastava kaasu on myös hiilidioksidi. Sen määrä ilmakehässä nousee lämpötilan nousun vaikutuksesta. Lämpötila on 20 000 vuoden aikana noussut noin kymmenellä asteella. Olemme nyt Milankovitcin jaksojen lämpimässä vaiheessa. Kylmeneminen kestänee noin 80000 vuotta. Edellinen lämmin kausi, Eem-iterglasiaali oli yli satatuhatta vuotta sitten. Suomessa oli silloin 4 astetta nykyistä lämpimämpää. Menneisyyttä tutkitaan mm. jääkairauksin ja pohjaliejunäyttein. Milankovitcin jaksot perustuvat maapallon kiertoradan muodon ja maan akselikaltevuuden säännöllisiin vaihteluihin. Nuo tutkimukset ovat tiedettä. Onko IPCC:n Ilmasto-oppi sitä?

Hiilidioksidia, joka ei ole tärkein kasvihuonekaasu, on ilmakehässä 400 miljoonasosaa. Siitäkin vain 4% arvioidaan ihmiskunnan tuottamaksi. Jos suomalaisten osuus olisi tuosta puoli prosenttia, Suomi tuottaisi ilmakehän hiilidioksidin määrästä kaksi kymmenestuhannesosaa. Siinäkö välineemme viilentää maapalloa? Miljardit eurot vaihtavat omistajaa.

Näpertelystä ei ole kyse tässä modernissa sadetanssissa. Sivistyksen mallimaaksi asettunut Suomi jäähdytetään puhaltamalla. Kun taskut on puhallettu tyhjiksi, on tuo sivistyskin poissa. Se oli vain illuusio.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »