tiistai 7.7.2020 | 10:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Kokkola elää rakennusmääräyksissä eri vuosituhannella kuin muut - "Asenneilmapiirin pitää muuttua"

Ke 2.10.2019 klo 15:00

Kokkolassa on nyt lähiviikkoina lausunto/ja päätöskierroksella rakennus- sekä ympäristönsuojelumääräys. Laki edellyttää kunta tekemään molemmat määräykset. Meidän kotikaupungissamme rakennusmääräykset on hyväksytty aina vain uusiksi eikä suurempia muutoksia ole tehty vuosikymmeniin.

Tämä on merkittävä epäkohta ja on omiaan luomaa ristiriitoja ja vastakkainasettelua virkaa tekevien ja kuntalaisten välille tällä hetkellä. Suurimmat/kipeimmät ja todella kuntalaisten, jopa perusoikeuksia loukkaavat mm.rakennushankkeiden eväämiset varsinkin haja-asutusalueilla ovat ongelman ydin.

Tätä erittäin tarkoin ja tiukasti Kokkolassa määrää rakennusmääräys, ja rakennuslain soveltaminen ja tulkinta. Tähän pitää saada asenneilmapiiri muutosta. Asukas pitää olla asiakas. Kaikki me tiedämme asiakaspalvelun kultaisia sääntöjä: esim. asiakas on oikeassa lähtökohta. Tottakai laki asettaa tälle raamit, joiden sisällä päätöksiä täytyy tehdä, mutta sekin antaa niin paljon soveltamismahdollisuuta ja tulkinnanvaraa.

Miksi ihmeessä meidän pitää määrätä yksityiskohtaisesti lähes Suomen niukimmat neliömäärät ja muita määräyksiä mm.rantarakentamisessa?

Ja sama muussakin rakentamisessa. Kun vertailee saman kokoisten rannikkokaupunkien rakennusjärjestystä, jolla nimellä muut ovat nimenneet tämän "määräyksen" voi todeta, että olemme eri vuosituhannella. Maankäyttö- ja rakennuslain 14 §:n mukaan kunnassa tulee olla rakennusjärjestys ja sen määräykset voivat olla erilaisia kunnan eri alueilla. Näin väljästi rakennuslaki sanoo millainen tämä määräys voi olla.

On aiheellista kysyä, onko veto/pitovoimaista määritellä ja näin niukasti, tarkasti ja tiukasti rakentamista? Kenen puolella kaupunki on? Virkamiehen vallan määrätä ja sanella, vai kuntalaisen joka olisi toteuttamassa oman elämän suurinta haavetta eli rakentaa oma kullan kallis koti maaseudulle. Olisiko aika lähestyä hankkeita hakija/asukaslähtöisesti ja toimia mahdollistajana?

Vireiden kylien ja sääntöjen väljentämisen puolesta

Raimo Hiltunen (kesk.)

Kaupunginvaltuutettu,

Rakennus-/ympäristölautakunnanjäsen

Kälviä

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »