torstai 28.5.2020 | 03:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ensimmäinen valokuituyhteys käyttöön Kalajoella – "Ei se mokkulan nopeus vaan riitä"

KS
Ke 9.10.2019 klo 15:30 | päivitetty ke 22:07

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Valokuituprojekti etenee Kalajoella. Rakentaminen on käynnissä samanaikaisesti monella alueella ja ensimmäisille testiasiakkaille on jo yhteys kytketty käyttöön, esimerkiksi Hannu Tilukselle Etelänkylällä.

– Siirrän isoja määriä kuvatiedostoja ja mielenkiinnolla odotan, miten nopeasti se jatkossa sujuu. Mokkulan varassa kun on joutunut siirtämään, niin kyllä siinä kestää kauan, Tilus kertoo.

– Ei se mokkulan nopeus vaan riitä, kun käytössä on useampi tietokone ja SmartTV. Ja tulevaisuudessa käytössä on vielä enemmän palveluita, joten tarvetta paremmalle yhteydelle on.

Tiluksen kotona tehtiin myös nopeustesti, jolla testattiin verkon nopeutta. Nopeutta saatiin hieman yli 1 000 megabittia sekunnissa molempiin suuntiin. Kuituyhtiöltä kerrotaan, että maksiminopeus tulee olemaan 1 000 megabittiä sekunnissa ja normaalinopeus 900 megabittiä sekunnissa.

– Olemme tehneet kovasti töitä ja hommat etenevät oikeaan suuntaan, kertoo Kalajoen Kuitu Oy:n toimitusjohtaja Jukka Talvi.

– Kiitokset jo tässä vaiheessa kaikille työhön osallistuneille! Pääsemme ottamaan Kalajoella uutta tekniikkaa käyttöön ja olemaan todellakin kehityksen aallonharjalla. Toivotaan, ettei lumi sada maahan kovin nopeasti, jotta voimme jatkaa rakentamista pitkään ja saamme mahdollisimman monelle asiakkaalle yhteyden käyttöön.

Vuonna 2019 pyritään rakentamaan valokuituverkkoa noin tuhannelle asiakkaalle. Ison projektin maaliin saattaminen vaatii paljon töitä, monella eri osa-alueella. Kalajoen omaa valokuituverkkoa on rakentamassa pelkästään maastossa lähes 40 työntekijää.

Kuituyhtiön projektikoordinaattori Katja Niemi on innoissaan ensimmäisen testiasiakkaan puolesta.

– Nyt näkee konkreettisesti työn jäljen. Hyvältä tuntuu! Etelänkylän asiakkaille aletaan kytkemään yhteyksiä käyttöön lähiviikkoina ja Plassilla ykkössijalla ovat ne asiakkaat, joilla katkeaa puhelinverkon kautta tuleva nykyinen yhteys. Teemme parhaamme, että saamme mahdollisimman nopeasti asiakkaille yhteydet käyttöön.

Kalajoen Kuitu Oy on kalajokisten oma yhtiö, jonka ainoa tarkoitus on tuottaa asiakkailleen Suomen parhaat tietoliikenneyhteydet edulliseen hintaan. Vuosien 2019-2020 aikana Kalajoelle rakennetaan valokuituverkko, jonka avulla voidaan varmistaa aina luotettava ja nopein mahdollinen internet-yhteys.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »