tiistai 4.8.2020 | 02:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Haapajärvinen perheenäiti koki sydämentykytyksiä pari kuukautta sitten: susi ilmestyi pihalle – Pikkupoika leikki ulkona vain minuutteja aiemmin

Antti Savela
Pe 11.10.2019 klo 20:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

HAAPAJÄRVI

Haapajärvinen perheenäiti koki sydämentykytyksiä, kun hän havaitsi isokokoisen pantasuden kotinsa pihamaalla. Vaikka tapahtumasta on jo parisen kuukautta, asia mietityttää edelleen.

– Olin hetken järkyttynyt ja kauhistunut. Sitten mielen valtasi suoranainen viha: miksi tuo eläin on meidän pihalla. Täällähän asuu pieniä lapsia.

Nainen näki suden ikkunasta muutaman metrin päästä. Tilanteesta tekee traumaattisen se, että susi oli ilmaantunut pihalle vain viitisen minuuttia siitä, kun perheen kaksivuotias poika oli tullut sisälle leikittyään hetken ulkona äidin valvovan silmän alla.

– Olimme olleet koko perhe ulkona ja alkoi hämärtää. Kokosin perheen sisälle syömään, mutta poika halusi jäädä vielä poimimaan marjoja puskista. Ajattelin että olkoon vielä hetken, valvoin häntä ikkunasta ja noudin kohta sisälle, perheenäiti kertoo.

Noin viisi minuuttia tästä äiti havaitsee ison suden pihalla. Hän esiintyy tässä jutussa nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Susitarina saa tällä kertaa onnellisen lopun. Havaittuaan liikettä ikkunassa hukka otti jalat alleen ja loikki metsänreunaan, missä se pysähtyi ja jäi katsomaan pitkäksi aikaa takaisin pihalle.

– En tiedä. Ei se vaikuttanut pelkäävän ihmistä. Minusta tämä ei ole oikein. Suden pitäisi pelätä ihmistä ja karttaa ihmisasutusta eikä tulla pihalle, nainen puuskahtaa korostaen sitä, ettei ole missään nimessä petovihamielinen.

– En todellakaan. Olemme mieheni kanssa eräihmisiä ja tykkäämme vaeltaa luonnossa. Mutta susi kuuluu luontoon, ei pihapiiriin, nainen korostaa.

Haapajärvinen tunnettu koiraharrastaja ja metsästäjä Pauli Sornikoski ei pidä naisen tekemää pihahavaintoa yllättävänä.

– En valitettavasti ylläty. Ainakin Haapajärvellä susia on paljon ja ne ovat tottuneet ihmiseen. Se tekee niistä vaarallisia paitsi kotieläimille myös ihmisille.

Sornikosken tietojen mukaan Haapajärvellä susi raateli suomenajokoiraa viime lauantaina Nuijunperällä. Myöhemmin tiistaina susi tappoi ajokoiran Olkkolan ja Nivalan Karsikkaan välillä.

– Minusta koiravahinkoja ei saisi väheksyä. Jos vahingot vaarantavat hirvenmetsästyksen, ja muun metsästyksen, tulee paljon erilaisia haittoja. Kauan kasvatettu koira on sitä paitsi läheinen lemmikki myös arvokas hyötyeläin. Ei sitä petovahinkokorvauksella täysimääräisesti korvata.

– Toinen asia ovat sitten nämä ihmisille tapahtuneet läheltäpiti-tilanteet. Nyt pitäisi päättäjien herätä ruususenunesta ja ryhtyä toimiin. Minusta sivukylien asukkailla on oikeus asua yhtä turvallisesti kuin muualla maassa.

Samoja oikeuksia perää seitsenlapsisen perheen äiti Suvi Päkkilä Haapajärven Olkkolasta. Hänen kertoo kysyneensä somessa vinkkejä lastensa koulumatkojen turvaamisesta, jos susihavainnot lisääntyvät.

Päkkilät lähettävät Arvin neljännelle luokalle ja Saaran kolmannelle luokalle Parkkilan kouluun 300 metriä pitkän yksityistiensä päästä. Koulubussi hakee lapset Kärsämäentien varresta.

– Esittäisin sellaista, että jos susihavaintoja kylällä tehdään, ainakin pienemmät lapset noudettaisiin pihasta kyytiin. En varsinaisesti pelkää lasten puolesta, mutta silti tuntuu monesti ikävältä lapsia pimeän selkään lähettää.

Haapajärven koulutoimenjohtaja Veijo Tikanmäki vakuuttaa, että tarvittaessa bussi noutaa koulukkaan pihasta.

– Jos huoli on suuri, voi ottaa yhteyttä koulunjohtajaan ja pyytää pihasta hakemista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »