lauantai 4.7.2020 | 21:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Oma lukio ei ole helppo ratkaisu Vetelissäkään – Talous ja muut arvot ovat vastakkain, vaikka koulupäätöksestä iloitaan

Tiina Ojutkangas
La 12.10.2019 klo 20:30

Vetelin kunnanvaltuuston tuore päätös elvyttää oma lukio on vähintäänkin mielenkiintoinen ja taatusti poikkeuksellinen. Ei ole ihme, että asiasta keskustellaan voimakkaastikin, sillä periaatteessa olosuhteet ovat hyvin samanlaiset kuin vuonna 2016.

Aikoinaan päätös lopettaa oma lukio tehtiin selkeillä perusteilla, mutta silloinkin tiukahkon äänestyspäätöksen jälkeen. Viimeinen niitti oli se, että hakijat loppuivat. Viimeiset ylioppilaat valmistuivat Vetelin lukiosta vuonna 2018. Lukion loppu oli kunniakas, sillä se ylsi lukiovertailussa maakunnan parhaaksi.

Tuolloin luultiin, että Vetelin lukion tarina päättyi, mutta toisin näyttää käyvän. Syyskuun viimeisenä päivänä kokoontunut valtuusto päätti tunnin keskustelun ja äänestämisen jälkeen, että Vetelin lukio avaa ovensa vuoden kuluttua. Lukion kohtalo tuli uudelleen ajankohtaiseksi viime keväänä, kun hallinto-oikeus kumosi edellisen valtuuston tekemän päätöksen. Se katsoi, ettei kuntalaisia ollut kuultu asiassa oikealla tavalla.

Alhainen syntyvyys ja pienet ikäluokat sekä kunnan tiukka talous puhuivat lukion avaamista vastaan. Elinvoima ja arvoasiat painoivat vaakakupissa enemmän.

Vetelissä iloitaan oman lukion elvyttämisestä. Samalla ollaan myös huolissaan. Kunnanjohtaja Hannu Jyrkkä sanoo Keskipohjanmaassa kaikkien olevan sitä mieltä, että lukio on positiivinen ja hyvä asia. Jyrkän mukaan ainoaksi negatiiviseksi asiaksi koetaan raha. Kunnanjohtajan mukaan lukion jatko vaikuttaa ensisijaisesti siihen, että ei-välttämättömiä kehityshankkeita siirretään eteenpäin.

Vetelissä iso kysymys on sama kuin monessa muussakin kunnassa: väkiluvun lasku ja se, miten paluumuutto saataisiin käännettyä positiiviseksi.

Lukio on parhaimmillaan vetovoimatekijä varsinkin, jos opetus on laadukasta ja opiskelijoita riittää. Talousasioissa auttaa se, että valtionavut ovat pienessä lukiossa paremmat kuin suurissa.

Vetelissä iso kysymys on sama kuin monessa muussakin kunnassa: väkiluvun lasku.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »