tiistai 7.7.2020 | 08:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lukiolaiset liikkeelle Kalajoella – Veikkaus-varoilla rahoitetun hankkeen tarkoituksena edistää oppimista, hyvinvointia ja innokkuutta

KS
Ma 14.10.2019 klo 15:56

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kalajoen lukio on aloittanut Lukiolaiset liikkeelle -hankkeen, jonka tavoitteena on saada kaikki lukiolaiset liikkeelle. Hankkeessa painotetaan niiden opiskelijoiden auttamista, jotka yleensä liikkuvat vähän.

Elokuun alussa alkaneen hankkeen tarkoituksena on edistää paitsi hyvinvointia, myös oppimismotivaatiota, oppimista ja innokkuutta. 30.6.2020 asti kestävä hanke toteutetaan Aluehallintoviraston Veikkaus-varoilla.

Hankkeen myötä lukiolle on hankittu seisomapöytiä, tasapainotuoleja, Pedaloita, tasapainolautoja, puolapuita, leuanvetotankoja, vastuskuminauhoja, vaahtomuovirullia, polkupyöriä, sähköpyöriä ja fatbike. Kaikki laitteet ovat olleet aktiivisessa käytössä niiden saapumisesta asti. Pyörät tulevat olemaan sekä arkikäytössä että myös retki- ja ekskursiokäytössä. Lukiolla on paljon opiskelijoita, jotka kulkevat bussilla, jolloin pyöriä voi lainata päivän aikana. Jo muutaman viikon aikana pyöriä on lainattu melkein sata kertaa ja kilometrilaskurien avulla voidaan seurata montako kilometriä lukiolaiset polkevat koulun pyörillä vuoden aikana.

Hankitut laitteet ovat myös motivoineet opiskelijoita pitämään leikkimielisiä välituntiliikuntakisoja.

Hanke on tuonut koululle myös fysioterapeutin palvelut. Lukiolla on oma fysioterapeutti perjantaisin parin tunnin ajan. Vastaanotolla kartoitetaan ryhti- ja asento-ongelmia sekä puututaan urheiluvammoihin ja kiputiloihin. Tarjolla on myös ohjattua terapeuttista harjoittelua ja välineohjausta.

Fysioterapeutti käy myös kahden viikon aikana luokissa tekemässä ergonomiaan liittyviä havaintoja ja kirjaa ne ylös. Hankkeen ohjausryhmän kokouksessa havaintoja käsitellään ja mietitään jatkotoimenpiteitä opiskelu- ja työskentelyolosuhteiden parantamiseksi. Lisäksi toinen fysioterapeutti on palkattu urheilulinjalaisille.

Lajikokeilut ovat myös osa hanketta. Syksyllä ja keväällä järjestetään lajikokeilut kaikille lukiolaisille. Syksyn kierroksella on tarjolla

viisi lajia, joista kukin opiskelija valitsee itselleen mieluisen. Vaihtoehtoina ovat golf, jousiammunta, tankotanssi, pyöräily ja

itsepuolustus.

Lisäksi hankkeessa koulutetaan tutor-opiskelijoita. Lukiolaisryhmästä on koulutettu liikuntatutoreja, jotka järjestävät lukiolla säännöllisesti liikuntavälitunteja, tapahtumia ja tempauksia.

Hankkeen innoittamana Jyväskylän yliopiston terveystieteiden opiskelija Simo Rahunen haluaa

suorittaa harjoittelunsa Kalajoen lukiossa sekä kirjoittaa myös opinnäytetyönsä Lukiolaiset liikkeelle -hankkeesta.

Hankkeen työryhmään kuuluvat kehitys- ja valmennuspäällikkö Juha Isolehto, opettajat Janne Myllymäki ja Jani Salmu sekä lukion rehtori Lena Segler-Heikkilä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »