lauantai 4.7.2020 | 21:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Maakunta valvoo etujaan yhteistyössä kuntien ja muiden maakuntien kanssa – Keski-Pohjanmaa ei hyötyisi isommasta liitosta

Tiina Ojutkangas
Ma 21.10.2019 klo 07:05

Keskipohjanmaan mielipidesivulla julkaistu kirjoitus pohjalaismaakuntien yhdistämisestä on herättänyt vilkkaan keskustelun. Ministeri Jaakko Numminen ja entinen alivaltiosihteeri Juhani Kivelä kirjoittivat, että nykyiset pohjalaismaakunnat Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa on koottava yhteen perinteelliseen, historialliseen Pohjanmaahan, jonka rajoja vanha Vaasan lääni aikoinaan suurin piirtein noudatti.

Kaikenlaista saa ehdottaa ja on hyvä, että keskustellaan. Kirjoitukseen vastasi muun muassa perholainen keskustavaikuttaja, kunnallisneuvos Antti Hietaniemi. Hänen mukaansa maakunnat ovat kehittyneet omiksi maakunniksi ja omaleimaiseksi maakuntahengeksi sadan vuoden ajan. Yhdeksi esimerkiksi hän nostaa Keski-Pohjanmaan keskussairaalan perustamisen 50 vuotta sitten kuntien vapaaehtoisen yhteistyön pohjalta.

Pohjalaismaakuntien maakuntajohtajat tyrmäävät Nummisen ja Kivelän ehdotukset. Sunnuntain Keskipohjanmaassa maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen arvioi, että strategiassaan Keski-Pohjanmaan liitto pitää itsenäisyyttä parhaana tapana edistää maakuntien hyvinvointia.

Samansävyisiä lausuntoja antavat myös Pohjanmaan liiton ja Etelä-Pohjanmaan liiton johtajat. Yhteistyötä tehdään, ja se onkin välttämätöntä, mutta yhdistymiselle ei nähdä perusteita.

Pohjanmaan liiton johtajan Kaj Suomelan mielestä lähihistorian upea menestys ei tue leveämpiä hartioita. Hän sanoo olleensa paljon tekemisissä keskipohjalaisten kanssa ja arvioi, että nimenomaan kehittämisen paloa riittää.

Pieni maakunta tarvitsee yhteistyötä yli rajojen, se on selvää. Myös kuntien välisen vuoropuhelun on oltava sellaista, että pienikin alue voi selviytyä ja kehittyä.

Yhdistymällä maakunnat voisivat mahdollisesti saada isomman äänen, mutta se ei takaisi vaikutusvaltaa. Myös maakunnallisessa päätöksenteossa on tärkeätä, että päättäjät voivat oikeasti vaikuttaa. Se lisää tulevaisuudessakin kiinnostusta maakunnallisiin luottamustehtäviin. Hallitusohjelmassakin maakuntahallinto perustuu 18 maakunnan alueeseen, kun jälleen ratkotaan kuntien, maakuntien ja valtion rooleja.

Myös kuntien välisen vuoropuhelun on oltava sellaista, että pienikin alue voi selviytyä ja kehittyä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »