Paikallisuutiset

Veikkaus vähentää 3500 rahapeliautomaattia, ja se tulee näkymään kauppojen ja huoltoasemien tuloksissa: "Ne ovat tärkeä osa liiketoimintaamme" – Kokkolalaiset Juuso Pirkola ja Marko Rastio siirtäisivät kaikki rahapeliautomaatit Veikkauksen omiin pelisaleihin

Veikkauksella on tällä hetkellä 18 388 rahapeliautomaattia sijoitettuna ympäri Suomea. Kaupoissa niitä on 7 565, ravintoloissa 4 440, liikenne- ja huoltoasemilla 3 665 ja kioskeissa 2 718.

Syyskuussa Veikkaus kertoi vähentävänsä peliautomaattien määrää noin 3 500:lla. Sitä mistä automaatteja tullaan vähentämään, ei ole vielä päätetty.

– Suunnitelmat valmistuvat loppuvuoden aikana, Veikkauksen myyntijohtajaMarko Peltokorpi kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Julkisuudessa on keskusteltu paljon siitä, kuinka rahapeliautomaattien vähentäminen tulee vaikuttamaan kaupan alan toimijoihin. Rahapeliautomaatit nimittäin tuovat kaupoille lisätuloja: yhdestä peliautomaatista maksettava palkkio on keskimäärin 4 500 euroa vuodessa eli 17 prosenttia automaatin nettotuotosta.

En usko, että kukaan tulee tänne varta vasten pelaamaan. Anna-Leena Manninen Shell Kokkola Vitsarin yksikönpäällikkö

– Meillä on viisi peliautomaattia, jotka ovat meille merkittävä tulonlähde ja tärkeä osa liiketoimintaamme. En usko, että kukaan tulee tänne varta vasten pelaamaan, mutta asiakkaat käyttävät automaatteja, kun he piipahtavat kahvilla tai jos ruokatunnilla jää ylimääräistä aikaa, Shell Kokkola Vitsarin yksikönpäällikköAnna-Leena Manninen kertoo.

Hän arvelee, että automaattien vähentäminen saattaa vaikuttaa etenkin niihin kioskeihin tai huoltoasemiin, jotka ovat lähempänä keskustaa. Kun pelaajia on enemmän, tulotkin ovat suuremmat.

– Pyrimme ottamaan kaikki tekijät suunnittelussa huomioon, ja teemme jatkossakin sijoituspäätöksiä tasapuolisesti, Peltokorpi lupaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Osuuskauppa KPO:n market-toimialajohtajaAntti Paananen odottelee vielä Veikkauksen päätöksiä ja ohjeita. Hän kuitenkin myöntää, että peliautomaattien vähentämisellä olisi merkitystä etenkin pienten kauppojen kokonaistulokseen.

Kokkolan Prismassa on tällä hetkellä kymmenen rahapeliautomaattia. Salen kokoisissa kaupoissa automaattien määrä vaihtelee yhden ja kahden välillä.

– Ajattelen niin, että peliautomaatit tuottavat lisäarvoa sekä meille että asiakkaille. Asiakas tulee kauppaan ostoksille ja automaatit toimivat oheispalveluna. En tiedä, mitä asiakkaat tuumaisivat siitä, jos automaatteja yhtäkkiä vähennettäisiin, Paananen sanoo.

Asia vaatii kuitenkin Paanasen mukaan tarkastelua monelta eri kantilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pelaaminen on nyt näkyvillä, mutta mitä sitten tapahtuu, jos se siirretään kokonaan nettiin tai piiloon muualle? En osaa sanoa, mikä olisi paras ratkaisu. Veikkaus tekee päätökset ja me toimimme heidän ohjeidensa mukaan.

Paanasen huoli nettipelaamisen riskeistä ei ole tuulesta temmattu. Päihdekeskus Portissa työskentelevä Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten päihdeohjaajaMaria Hyyppä on huomannut, että etenkin nuoret aikuiset koukuttuvat nettipeleihin.

– Vaikka kaikki automaatit poistettaisiin, nettipelit jäisivät kuitenkin tarjolle, Hyyppä toteaa.

Peliautomaatit on Hyypän mukaan sijoitettu usein sellaisiin paikkoihin, joissa käy paljon työttömiä ja eläkeläisiä. He ovatkin rahapeliautomaattien kohderyhmää. Hyyppä lähtisi vähentämään automaatteja ensimmäiseksi ruokakaupoista.

– Peliongelmaistenkin ihmisten on käytävä kaupassa, mutta jos aulassa on peliautomaatti, siitä on vaikea kävellä ohi. Osa varaa jopa kolikoita taskuun pelaamista varten. Siksi automaatteja voisi vähentää nimenomaan ruokakaupoista.

Fakta

Veikkauksen suunnitelmat

Veikkaus paljasti syyskuussa periaatepäätökset ja vastuullisuuslinjaukset, joiden avulla se aikoo parantaa toimintaansa.

Rahapeliautomaattien määrää vähennetään 3 500:lla.

Jäljelle jäävissä automaateissa voi pelata vain tunnistautuneena vuoden 2021 alusta lähtien. Tunnistautuminen onnistuu esimerkiksi Veikkaus-kortilla.

Myös markkinointia vähennetään.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä