Paikallisuutiset

Toiset rakastavat kokkolalaislähtöisen Maria Kivijärven kakkulapiota, toiset vihaavat sitä: "Usein sanotaan, että ihmisten pitäisi katsoa laatikon ulkopuolelle, mutta katse kannattaa kiinnittää nimenomaan laatikon sisään"

Kaikki lähti yhdestä kakkulapiosta kymmenen vuotta sitten. Siitä tuli simppeli, minimalistinen ja toimiva. Oikeastaan näillä samoilla sanoilla voi kuvailla kaikkia muotoilijaMaria Kivijärven suunnittelemia tuotteita.

– Toteutan muotoilussa itseäni ja omia taiteellisia näkemyksiäni. Siksi kaikissa tuotteissani on hallittuja muotoja, keksinnöllisyyttä ja aina myös ripaus hauskuutta.

Kivijärvi käyttää muotoilussa paljon puuta ja metallia. Tässä hyllyhenkarissa on säilytystilaa esimerkiksi avaimille ja asusteille.
Kivijärvi käyttää muotoilussa paljon puuta ja metallia. Tässä hyllyhenkarissa on säilytystilaa esimerkiksi avaimille ja asusteille. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kokkolasta kotoisin oleva Kivijärvi haaveili lapsena kuvaamataidon tai käsityönopettajan ammateista. Tai ainakin hän kirjoitti nuo ammatit kaikkiin ystäväkirjoihin. Luovuus kupli jo silloin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pidän huolen siitä, että kaikki tuotteeni ovat ajattomia, kestäviä ja tarkkaan harkittuja. Maria Kivijärvi Muotoilija

– Kaikista parasta puuhaa oli se, kun sain polttaa suurennuslasilla lautoihin erilaisia kuvioita. En ole enää varma, tuliko niistä hienoja, mutta kivaa se joka tapauksessa oli.

Ensimmäiseltä luokalta mieleen jäivät erityisesti luokanopettaja Vuokko Kurpan kuvaamataidon tunnit. Savea piti vaivata ainakin sata kertaa, jotta kaikki ilmakuplat lähtivät varmasti pois.

– Koulu meni yllättävän hyvin, vaikka piirtelin tunneilla mieluummin kuin luin, Kivijärvi naurahtaa.

Luonnolla on aina ollut erityinen paikka muotolija Maria Kivijärven sydämessä. Jos stressi iskee, luonnossa on helppo rauhoittua.
Luonnolla on aina ollut erityinen paikka muotolija Maria Kivijärven sydämessä. Jos stressi iskee, luonnossa on helppo rauhoittua. Kuva: Clas-Olav Slotte

Vaikka toisin voisi luulla, Kivijärvi ei ole koskaan opiskellut muotoilua. Hän muutti heti peruskoulun jälkeen Turkuun ja opiskeli siellä kosmetologiksi. Päätös syntyi hetken mielijohteesta, mutta muuton ansiosta Kivijärvi itsenäistyi ja sai elinikäisiä ystäviä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmistumisen jälkeen nuori nainen muutti Helsinkiin. Siellä hän kävi piirustuskursseilla, ja opiskeli sitten vuoden Lahden työväenopiston taidelinjalla.

– Siellä minuun iski palo siitä, että jotakin taiteellista on pakko päästä tekemään.

Kivijärvi oli 24-vuotias, kun hän aloitti opinnot Hämeenlinnan ammattikorkeakoulussa. Neljän vuoden kuluttua koulun ovista astui ulos tuore ohjaustoiminnan artenomi.

Ikä on tuonut muotoilija Maria Kivijärvelle itsevarmuutta. Hän ei seuraa trendejä, vaan pitää kiinni omista näkökulmistaan.
Ikä on tuonut muotoilija Maria Kivijärvelle itsevarmuutta. Hän ei seuraa trendejä, vaan pitää kiinni omista näkökulmistaan. Kuva: Clas-Olav Slotte
Brú-korumallisto sai inspiraationsa Islannin kapeista silloista.
Brú-korumallisto sai inspiraationsa Islannin kapeista silloista. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kivijärven muotoilijan ura lähti kunnolla käyntiin jo ammattikorkeakouluopintojen aikana. Silloin hän sai idean kakkulapiosta, joka poikkesi muotoilultaan kaikista perinteisistä kakkuottimista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tein ensimmäisellä metallityön kurssilla ainakin kymmenen prototyyppiä ja leikkelin kuivakakkuja illat pitkät. Kun kakkulapioni sitten voitti Pauligin Tahto- ja taitokilpailun yleisöäänestyksen, se levisi vauhdilla ihmisten tietoisuuteen.

Toiset rakastavat erikoista kakkulapiota, toiset vihaavat sitä. Kivijärvi ei vieläkään ymmärrä, miten yksi kakkulapio voi herättää ihmisissä niin paljon tunteita vuodesta toiseen.

Hän toki myöntää, että kakkulapio ei ole maailman paras ainakaan kaikkien kakkujen leikkaamiseen. Eikä sen tarvitsekaan olla. Se on muotoilijan ensimmäinen tuote, joka elää jo omaa elämäänsä.

–  Valitettavasti se on hyvin kopioitu tuote, mutta se pitää vain hyväksyä. Eero Aarniokin sanoi minulle, että kopiointi kannattaa ottaa kohteliaisuutena.

Magisso-kakkulapio on kerännyt yli 70 miljoonaa videonäyttöä.
Magisso-kakkulapio on kerännyt yli 70 miljoonaa videonäyttöä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kuuluisuutta niittäneen kakkulapion jälkeen Kivijärvi on suunnitellut muun muassa piirakkalapion, juusto- ja voiveitsen sekä juustohöylän. Nämä kaikki kuuluvat Magisso-tarjoiluvälinesarjaan, joka voitti vuonna 2013 kansainvälisen Good design -palkinnon. Tarjoiluvälineiden lisäksi hän on suunnitellut myös Apulannan t-paidan, hyllyhenkarin ja oman Brú-korumalliston.

Luova ideointi olisi saattanut muuttua vaikeammaksi kaiken menestyksen jälkeen, mutta niin ei ole tapahtunut. Välillä Kivijärven päässä muhii jopa liikaa ideoita.

– Nyt työstän puuseppä Matti Palmun kanssa uniikkeja puuvalaisimia, joissa luonnon kauneus nostetaan pääosaan. Toivon, että ihmiset voivat luoda valaisinten avulla kotiinsa lisää lämpöä.

Ennen jokaiseen projektiin ryhtymistä Kivijärvi miettii tarkkaan tarkoitusperiään. Hän ei nimittäin halua tuottaa maailmaan yhtään ylimääräistä tavaraa.

– Muotoilijana minun pitää aina huomioida tuotteen lähtökohdat ja esimerkiksi materiaalivalinnat. Pidän huolen siitä, että kaikki tuotteeni ovat ajattomia, kestäviä ja tarkkaan harkittuja.

Viime aikoina Kivijärvi on tehnyt myös maalaustöitä.
Viime aikoina Kivijärvi on tehnyt myös maalaustöitä. Kuva: Clas-Olav Slotte

Kivijärven ura on kestänyt nyt kymmenen vuotta. Sen aikana hän on luonut kymmenen markkinoilla olevaa tuotetta ja saanut yli kymmenen kotimaista ja kansainvälistä muotoilutunnustusta.

Kivijärvi haluaa jatkossakin pitää kiinni omista näkemyksistään. On tärkeää, että kaikki tuotteet ovat linjassa toistensa kanssa. Unelmiakin on vielä toteutettavana.

– Haluaisin koota maalauksistani näyttelyn, päästä suunnittelemaan jotakin italialaiselle Alberto Alessille ja lisätä tuotteisiini kepeyttä. Parasta olisi, jos voisin yhdistää taiteen, muotoilun ja uniikin käsityön.

Mutta vaikka Kivijärvi elää vahvasti tässä hetkessä, toisinaan onnistumiset saattavat jäädä huomaamatta. Muotoilija on usein juhlistanut kunniamainintojaan ja palkintojaan vain karkkipussilla.

Keväällä Kivijärvi matkusti Islantiin. Lentokoneessa oli Finnairin esite ja esitteen kuvassa Magisso-kakkulapio Alvar Aallon maljakon vieressä. Silloin muotoilija ymmärsi, että hän on saavuttanut urallaan jo paljon, ja sitä olisi syytä juhlia.

– Niinpä pidän juhlat Kokkolassa perheen ja sukulaisten kanssa. Takana on jo kymmenen vuotta, mutta edessä toivottavasti kymmeniä.

Kivijärvi haluaa yhdistää klassisiin muotoihin ripauksen huumoria.
Kivijärvi haluaa yhdistää klassisiin muotoihin ripauksen huumoria. Kuva: Clas-Olav Slotte
Fakta

Tiesitkö tämän Maria Kivijärvestä?

Vaikka Kivijärvi on suunnitellut korumalliston, hän ei itse käytä lainkaan koruja.

Kivijärvi rakastaa syömistä. On siis onni, että hänen miehensä on taitava kokki.

Matkustelun ja valokuvauksen lisäksi Kivijärvi harrastaa pilapiirtämistä.

Kivijärvi työskentelee myös vaikeasti vammaisten puutyö- ja taideohjaajana Helsingissä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä