sunnuntai 5.7.2020 | 16:56
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Erikoinen ilmiö: Nousukaudella kirkkaat värit ovat muodissa, kun taas epävakaina aikoina luotetaan murrettuihin sävyihin

Sisustuksen värit vaikuttavat mielikuvien kautta, mutta tieteellistä näyttöä värien vaikutuksista ei ole toistaiseksi löydetty.

Hannu Toivonen
To 7.11.2019 klo 09:00 | päivitetty to 13:06

Sininen väri rauhoittaa, keltainen piristää, punainen lisää energiaa ja vihreä parantaa keskittymiskykyä. Tällaisiin väitteisiin törmää usein, kun puhutaan värien vaikutuksista.

Ne eivät kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Kukaan ei ole pystynyt osoittamaan tutkimuksissa, että väreillä olisi näin tarkkoja yleistettäviä vaikutuksia. Värien ilme ja vaikutus on riippuvainen niiden yhteyksistä muihin väreihin, materiaaliin ja tilaan, toteaa kuvataiteilija ja väritutkija Harald Arnkil.

Hän ei kiellä, etteikö väreillä olisi jonkinlaisia vaikutuksia ihmisten tunteisiin ja viihtyvyyteen. Erityisesti värit vaikuttavat mielikuvien kautta. Arnkilin mukaan hammaslääkärin odotushuoneen seiniä ei kannata maalata verenpunaiseksi, mikäli tarkoituksena on luoda rauhoittava tunnelma.

Selviä tieteellisiä todisteita värien fysiologisista tai psyykkisistä vaikutuksista ei ole löydetty.

– Värien vaikutuksista on jonkin verran ihan hyviä tutkimuksia, mutta niistä saadut tulokset ovat melko ristiriitaisia tai niin lieviä, ettei niistä saa mitään kiinni.

Erityisen vaikeaa on tutkia, miten värit vaikuttavat tunteisiin – ja vielä vaikeampaa, jos tuloksista haluaa luotettavia. Koetilanteessa on esimerkiksi vaikea saada selville, ilmaiseeko koehenkilö värien aiheuttamia tunnereaktioita vai mielleyhtymiä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että värien vivahteella – sen tummuudella, vaaleudella ja voimakkuudella – on usein jopa värin sävyä merkittävämpi vaikutus.

Väreihin ja niiden tutkimukseen liittyy vielä yksi haaste. Niiden todellista luonnetta on hyvin vaikeaa ellei jopa mahdotonta tavoittaa sanoin.

Kuvataiteen tekemisen lisäksi väreillä voi muokata tilantuntua, ohjata liikettä ja luoda tunnelmaa. Värejä taiteilijan paletilla.
Joel Maisalmi

Aalto yliopiston väri- ja materiaalisuunnittelun opettaja Tiina Aarras arvioi, että väreillä on vaikutusta ihmisen tunteisiin ja viihtyvyyteen.

– Tietyt värit rauhoittavat ja tiettyjen värien avulla saadaan ihmiselle enemmän energiaa tai luovuutta.

Viimeisten vuosien aikana värien vaikutuksiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota. Aarras kertoo, että värien käytöllä voidaan esimerkiksi kouluissa helpottaa oppimista ja sairaaloissa paranemista.

Tutkimuksissa on osoitettu, että ihmisiä miellyttävät sukupuolesta ja iästä riippumatta luonnossa laajasti esiintyvät värit, koska ihminen on tottunut näihin väreihin tuhansien vuosien kuluessa.

– Esimerkiksi sininen ja vihreä nähdään vakaina ja hyvinä asioina.

Hän suositteleekin hakemaan kodin sisustamiseen inspiraatiota muun muassa luonnon väreistä.

Vaikka väreillä ei saisikaan uutta puhtia elämään tai masennusta karkotetuksi, voi niillä vaikuttaa moneen asiaan. Värien avulla voi Aarraksen mukaan jakaa isoja tiloja pienemmäksi, ohjata liikettä ja luoda tilan tuntua tai tunnelmallisuutta.

Pienestä tilasta voi saada valoisamman ja tilavamman tuntuisen käyttämällä vaaleita värisävyjä. Jos pieneen kotiin haluaa sen sijaan pesämäistä tunnelmaa, voi maalikaupasta hakea tummemman sävyisiä maalipurkkeja tai tapettirullia.

Värien valinnassa lopulta kaikkein tärkeintä on kuunnella itseään. Se näkyy sisustamisen trendeissä.

– Koti halutaan tehdä nykyään omaksi paikaksi, Aarras sanoo.

Värit ovat tässä tärkeä työkalu. Hän kannustaa heittämään turhat sisustamisen ja väriopin säännöt romukoppaan.

– Jos ihminen haluaa herätä kirkkaan keltaisessa makuuhuoneessa, silloin makuuhuoneen maalaaminen keltaiseksi on hyvin perusteltua.

Tällä hetkellä monet suomalaiskodit on sisustettu hyvin hillityllä väripaletilla, jonka pääosissa ovat valkoinen, harmaa ja musta.

Arnkil epäilee sen liittyvän downshifting- ja konmari-trendeihin, joissa turhasta tavarasta pyritään pääsemään eroon. Ikään kuin värit olisivat "turhaa roinaa".

Myös digitaalisten kuvien, valojen ja liikkuvan kuvan runsaudella voi olla vaikutusta.

– Ihmiset haluavat ehkä tehdä kodista paikan, jossa voi paeta ärsyketulvaa, Arnkil arvelee.

Vaikka valkoinen hallitsee tällä hetkellä sisustamisessa, värit ovat tekemässä tuloaan. Aarras huomauttaa, etteivät värit ole edes missään vaiheessa poistuneet. Ne ovat näkyneet koko ajan suomalaisissa kodeissa etenkin tekstiilien printtikuvioissa.

Siihen, mitkä värit nouset suosioon, vaikuttavat monet asiat. Keskeisessä osassa ovat maailman muuttuminen ja erilaiset suuntaukset.

Tällä hetkellä keskeisiä tekijöitä ovat Aarraksen mukaan maailmanpolitiikan epävakaa tilanne ja ympäristökriisi.

– Ihmiset haluavat nyt turvallisia ja varmoja murrettuja sävyjä, jotka tuovat kotiin lämpöä.

1950- ja 1980-luvulla asiat olivat toisin. Silloin maailmalla elettiin monin paikoin valoisaa nousukautta.

Tämä näkyi värityksessä: suosiossa olivat kirkkaat sävyt.

Muotivirtaukset eivät kuitenkaan synny tyhjästä. Niitä tehdään.

Arnkil kertoo, että tulevien vuosien muotivärejä suunnittelee muun muassa kansainvälinen järjestö Intercolor (IC), jossa työskentelee asiantuntijoita eri puolilta maailmaa.

IC:n värispesialistien tehtävänä on tarkkailla ympäristöä, haistella heikkoja signaaleja ja keräillä vaikutteita. Ne voivat olla lähes mitä tahansa: musiikkia, kirjallisuutta, talouden suhdanteita, Greta Thunbergin matka Atlantin yli tai vaikkapa keltaliivien mielenosoitukset Ranskassa.

Näistä tunnelmista ja vaikutteista syntyy IC:n ammattilaisten työpöydillä väripaletteja, jotka siirtyvät sisustusliikkeen huonekaluihin ja muotikauppojen ikkunoihin.

Aiemmin värejä suunniteltiin Arnkilin mukaan noin neljän, viiden vuoden päähän. Nykyään värien kierto on nopeampaa.

Muotivärien suunnitteluun ja luomiseen käytetään paljon aikaa ja rahaa yksinkertaisesta syystä: vaate- ja sisustusbisneksessä liikkuvat suuret rahavirrat. Kukaan ei halua ottaa sitä riskiä, että tuotteen myynti tyssää väärään väriin.

Onko värillä väliä?

KOMMENTTI

Joka aamuinen ongelma työpaikalla: mukilaatikoita pitää käydä aikansa läpi, jotta sopiva kahvikuppi löytyy.

Valkoinen kuppi tuntuu tylsältä, samoin harmaa, musta liian synkältä, mutta entäpä oranssi. Se voisi olla hyvä, mutta taidanpa siitä huolimatta juoda tänään kahvini vihreästä kupista. Se tuntuu oikealta.

Värillä on selvästi väliä, mutta ei sekään ihmeisiin pysty. Aamun synkkä tunnelma ei muutu iloiseksi, vaikka ympäröisi itsensä keltaisella, vaaleanvihreällä ja oranssilla. Eikä punainen väri karkota huonosti nukutun yön uupumusta.

Näin suorat vaikutukset tyrmää jutussa myös kuvataiteilija ja väritutkija Harald Arnkil. Voisi sanoa, että väri tuo pienen piristyksen – ikään kuin viime silauksen – päivään.

Mutta mistä johtuu, että juuri vihreä kuppi tuntui tänään hyvältä? Liittyykö minulla vihreään positiivisia muistoja vai johtuuko se siitä, että sitä esiintyy yleisesti luonnossa. Värit ovat mysteerejä, eikä tutkijoillakaan ole täyttä selvyyttä siitä, miten värit toimivat ja vaikuttavat.

Nyt on kuitenkin hyvä hetki nauttia väreistä ruskan väriloistossa.

Hannu Toivonen

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »