sunnuntai 5.7.2020 | 17:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyhäjärven kaupungin sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että varhaiskasvatuksen maksut poistetaan kokonaisuudessaan elokuun 2020 alusta lähtien

Satu Kangas-Viljamäki
To 7.11.2019 klo 15:36

Pyhäjärven kaupungin sivistyslautakunta esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, että varhaiskasvatuksen maksut poistetaan kokonaisuudessaan elokuun 2020 alusta lähtien.

– Kaupungin strategiassa sanotaan: ”Elinvoimasta ja hyvinvoinnista pitovoimaa” ja tämä esitys toteuttaisi sitä mitä parhaimmalla tavalla, Pyhäjärven kaupungin sivistysjohtaja Jukka Lehtosaari sanoo.

Sekä Lehtosaari että kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi pitävät esitystä kuntaimagoa kohottavana, sillä Pyhäjärvi olisi Suomen ensimmäinen kaupunki, joka tarjoaisi kuntalaisilleen ilmaisen varhaiskasvatuksen.

– Kaksi kuntaa on toki ehtinyt tehdä vastaavan päätöksen ennen meitä, mutta edelläkävijöitä olisimme silti, Kiviniemi sanoo.

Varhaiskasvatuksen maksuilla on iso merkitys nuorten perheiden elämään, ja Pyhäjärvellä lasketaan maksuttoman palvelun olevan vahva pitovoimatekijä.

– Tämä olisi osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen Pyhäjärvi-malliamme, Kiviniemi jatkaa.

– Kaivoksen loppumisen myötä monet vanhemmat joutuvat reissuhommiin. Pitkässä juoksussa ilmainen varhaiskasvatus on kohtuullisen hyvä palkanlisä. Luonnollisesti toivoimme tämän päätöksen vaikuttavan myös perhesuunnitteluun lapsia lisäävällä tavalla, Lehtosaari sanoo.

Varhaiskasvatusmaksujen poiston vaikutukset talousarvion tuloihin on syyskauden osalta 65 000 euroa vähennystä.

– Samalla kuitenkin kevenee varhaiskasvatuksen hallinnon kulut. Ensimmäisinä vuosina emme millään pääse kustannusneutraaliin tilanteeseen tässä asiassa, mutta pidemmälle katsottuna raha tulee takaisin veroina ja perheiden ostovoiman kasvun myötä, Lehtosaari sanoo.

Viikko sitten Pyhäjärven kaupunginvaltuusto päätti, että kaupungin tuloveroprosentti vuonna 2020 on 21,75 %. Ensi vuoden kiinteistöverot kaupunginvaltuusto päätti seuraavasti: yleinen kiinteistöveroprosentti 1,30 %, vakituisen asunnon kiinteistöveroprosentti 0,65, muu kuin vakituinen asuinrakennus 1,40 %, rakentamaton rakennuspaikka 6,00 %, yleishyödyllinen yhteisö 0,10 % ja voimalaitokset 3,10 %.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »