lauantai 22.2.2020 | 17:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Teatteriarvostelu: Teatteri Iltatähden Lämminverinen on sydänlämpöä täynnä

Tiina Ruotsala Keskipohjanmaa
Pe 8.11.2019 klo 21:00 [päivitetty pe 22:13]

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

TEATTERI: Sirkku Peltola: Lämminveriset. Ohjaus. Päivi Laihorinne. Teatteri Iltatähden kenraali 6.11.

He ovat taas täällä!

Kymmenen vuoden jälkeen Kotalan legendaarinen perhe nousee jälleen kokkolalaisen harrastajateatterin lavalle. Kymmenen vuotta sitten Teatteri Iltatähti juhli kolmen vuosikymmenen taivaltaan Päivi Laihorinteen ohjaamana Sirkku Peltolan näytelmällä Yksiöön en äitee ota, jossa Suomenhevonen-näytelmästä tutuksi tullut Kotalan perhe oli joutunut muuttamaan maalta kaupunkiin ja yksiöön. Peltolan kirjoittaman trilogian ensimmäinen osa, Suomenhevonen, nähtiin puolestaan Kokkolan kaupunginteatterin suurella näyttämöllä.

Muistelut sikseen. Nyt ollaan tässä päivässä, eikä tilanne näytä mitenkään paremmalta. Kotaloilta on konkreettisesti purettu koti jalkojen alta, ja uutta odotellessa he asuvat sillan alla romaniankerjäläisten kanssa.

Keitä siellä asustaa? Luonnollisesti sakkiaan lempeästi hallitseva äite, Marjut Andersson, hänen tyttärensä Aili, Kaija Mäkinen, Ailin poika Kai, Esa Linddholm sekä aivonsa pellolle juonut Repa, Matti Liedes. Ailin tytär Jaana, Sanna Visuri, ei halua lapselleen tätä asumusta esitellä, sen sijaan rakastunut Kai ei emmi tuoda leipäjonosta löytämäänsä nuorikkoa Tiinaa, Anu Harjunpää, näytille. Perhe on saanut myös uuden jäsenen, Hamed Sahelilla, Sami Kallvikbacka, on hoitoalan koulutus, joten mies toimii myös perheen kotilääkärinä. Sekalaiseen sakkiin asettuu joulukuvaelman ohjaajaksi vielä henkilökohtaisen konkurssin kokenut Asko Vähälä, Risto Puoliväli.

Puutteellisista olosuhteista huolimatta hygieniasta on huolehdittava. Niinpä suihkussa käydään Äijälän perheen kodissa. Ismo-isä, Håkan Wiklund haluaa auttaa kaukaisia sukulaisiaan, mutta Elina-äidillä, Heli Karhukorpi, on hieman toisenlaiset mielipiteet.

Ylpeyttäkin vaalitaan. Aili Kotala ei suostu anomaan suihkulupaa, vaan peseytyy avannossa. Aili kieltäytyy myös jonottamasta ruokakassia tai leipäpussia, onneksi perheen miehiltä tämäkin käy vaivattomasti. Äitee liikkuu jo rollaattorilla. Pieni eläke on kuitenkin tervetullut lisä Kotaloiden melko alhaiseen tulotasoon.

Iltatähti juhlii nyt siis neljää vuosikymmentä, ja en voisi kuvitella parempaa teosta kuin tämä Lämminveriset, joka syttyy Päivi Laihorinteen ohjaamana sellaiseen sydänlämpöön, että sitä riittää katsojalla ainakin vuodenvaihteeseen ellei pidemmäksikin aikaa.

Näytelmässä kiteytyy oikeastaan kaikki se, mitä vuosikymmenten varrella olen Hagströmin kulmassa nähnyt ja kokenut. Harrastajateatterissa puhalletaan yhteen hiileen ja tästä yhteishengestä saa osansa myös onnellinen katsoja, ellei satu olemaan silkkaa teflonia, mutta tokkopa tuollainen katsomoon eksyy.

Hurjista juonenkäänteistä ja osin raa´astakin tarinasta huolimatta näytelmä on täynnä rakkautta ja toivoa – ja aivan hirveästi huumoria.

Sirkku Peltolan tyyli on tunnistettavaa. Hän on kirjoittajana verbaalinero ja sillan alla käydään sellaisia keskusteluja ja monologeja, että paremmissakin perheissä jäädään toiseksi. Voiko ihminen tuottaa enää noin selväjärkistä tekstiä menetettyään lähes kaiken maallisen omaisuutensa? Eipä sitä kannata pohtia, sillä Äitekin vakuuttaa katsojille, että tämä on vain tarinaa.

Iltatähdessä tuikkii nyt monta tähteä, mutta heistä kirkkaimmin Esa Lindholm, joka mustan halpisperuukin alla nuortuu muutamankin vuosikymmenen ja tekee elämänsä roolin! Kaija Mäkinen on roisista olemuksestaan huolimatta niin täynnä rakkaudennälkää, että katsojaakin itkettää, ja Sami Kallvikbacka on läsnä joka solullaan. Anu Harjunpään näyttelemää Tiinaa hellusempaa miniää en voisi kuvitella, Risto Puoliväli on itsetuhoisena silta-arkkitehtina riipaisevan aito, ja Marjut Anderssonin tyyneys elämän edessä leviää paksujen vaatekappaleiden alta aina huikeaan loppukohtaukseen saakka. Matti Liedes säilyttää tyylinsä ja Sanna Visurin halu karistaa köyhyys harteilta toimii myös.

Håkan Wiklund ja Heli Karhukorpi sopivat rooleihinsa. Karhukorpi on parantanut osaamistaan komeasti sitten viime näkemän.

Hienoa, että Päivi Laihorinne otti juhlakopin ja palasi Iltatähteen. Näytelmässä on mukana myös joulukuvaelma, joten kipin kapin Hagströmin kulmalle joulufiilistä hakemaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »