keskiviikko 22.1.2020 | 00:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Pallo on Mestis-seuroilla, joiden pitäisi tutkituttaa Kilpailuvirastolla suljetun liigan laillisuus, kirjoittaa Juha Savela kiekkokolumnissaan

Keskipohjanmaa
Su 10.11.2019 klo 15:15

Helsingin EHT-turnauksen alla virisi jälleen keskustelu suljetusta liigasta, kun urheiluoikeuden asiantuntija, varatuomari Olli Rauste piti sitä laittomana Maikkarin haastattelussa. Jääkiekon pääsarja suljettiin kuusi vuotta sitten Jääkiekkoliiton ja SM-liigan yhteisellä päätöksellä. Vuonna 2013 tehty päätös käytännössä lukitsi tilanteen, joka Suomessa on vallinnut koko 2000-luvun pois lukien vuodet 2009–13, jolloin liigakarsintoja pelattiin.

Sen jälkeen Sport, Jukurit ja KooKoo ovat nousseet kabinettipäätöksillä Liigaan. Tähän vetosi myös Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela vastatessaan Rausteelle, ettei Liiga edes ole yksiselitteisesti suljettu sarja.

Semantiikan puolelle pompataan, mutta pelkästään urheilullisin perustein Liigaan ei ole päässyt vuosikausiin karsimaan yksikään Mestis-joukkue. Jos unohdetaan kielitiedekikkailu, Liiga on käytännössä ollut suljettu sarja.

Se taas ei ole kokonaisvaltaisesti suomalaiselle kiekkoilulle hyvä juttu. Liigaseurat ovat turvanneet asemansa ja samalla poistaneet yhden olennaisen osan urheilusta: kilpailun. Sitä ei ole tällä hetkellä olemassa Liigan kellarikerroksen ja Mestiksen kärjen välillä.

Liigan heikoimmat joukkueet voivat huoletta pelailla kauden loppuun vailla putoamisen pelkoa ja paikata talouttaan kauppaamalla parhaat pelaajansa loppukaudeksi muualle. Samaan aikaan Mestiksen mestarille on tarjolla lähinnä lommoinen pytty.

Liigan puolelta nykyjärjestelmää on puolustettu mm. sillä, että pelko putoamisesta johtaisi taloudellisiin riskeihin, konkursseihin ja työpaikkojen menetyksiin. Sama voisi seurata myös Mestiksen nousuhimoisten seurojen lähtiessä taloushullutteluun.

Perustelulla on pointtinsa, mutta miksi Liigan pitäisi olla tässä suhteessa poikkeus arkisesta työelämästä? Tänäkin päivänä monessa yt-neuvottelussa alalta jos toiseltakin katoaa työpaikkoja.

Sitä paitsi talouden saa kuralle suljetussa Liigassakin. Samaan aikaan Mestis-seurojen mahdollisuudet toimintansa kehittämiseen suitsitaan, kun näkymää paremmasta tulevaisuudesta ei ole. Win-win -asetelman sijaan pahimmillaan vallitsee lose-lose -asetelma.

Liigan avaaminen vaatisi aloitteellisuutta Mestis-seuroilta, joiden pitäisi tutkituttaa Kilpailu- ja kuluttajavirastolla onko suljettu liiga kilpailulain vastainen. Voi olla, että suljetulle liigalle kävisi kuten SM-liigaseurojen sisäiselle sopimukselle, joka kielsi yhteistyön KHL-seura Jokereiden kanssa. Hylkyyn meni.

Eli pallo on tässä suhteessa Mestiksellä. Toinen juttu on, löytyykö seuroilta halua, tarvetta ja rohkeutta lähteä potkimaan tutkainta vastaan.

Ja lopuksi Mestiksestä pitää löytyä seura tai seuroja, joilla on aidot edellytykset pelata uskottavasti Liigassa. Tällä hetkellä niitä ei löydy.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »