sunnuntai 5.7.2020 | 17:28
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Antti Savelan kolumni: Toholammille 33 uutta työpaikkaa – Tapani Honkalan dynastia Aalto Haitek voi olla seuraava menestystarina

Ti 12.11.2019 klo 06:30 | päivitetty ti 12:49

Suomalainen, innovatiivinen ja ekologinen. Näitä kaikkia sanoja voidaan yhdistää puunjalostaja Aalto Haitek Oy:n uuteen aaltokaari-keksintöön, jolla Toholammilla sijaitseva puunjalostusyritys tähtää maailmalle.

Viikonloppuna Aalto Haitek kertoi jymyuutisen 33 uuden työntekijän ja toimihenkilön palkkaamisesta tehtaalleen entisen Valion meijerin tiloihin. Uusien rekrytointien myötä Aalto Haitekin henkilöstön määrä nousee jo päälle 40:n. Jos kaikki sujuu kuin rasvattu, tämä voi olla vasta alkusoittoa.

Aalto Haitek valmistaa kestäviä ja ekologisia elementtirakenteita esimerkiksi rakennuksiin ja siltoihin. Koska kysymys on taipuisasta puusta, sovelluksissa on periaatteessa vain taivas rajana.

Aalto Haitekin maailmanlaajuisen aaltokaaripatentin idea on sanansa mukaisesti puutuotteen aaltomaisessa rakenteessa ja kuivaustekniikassa. Tuotannossa ei tarvita myöskään kemiallisia aineita. Soittelin aaltokaaripatentin isälle Tapani Honkalalle maanantaina. Hän kiteyttää, että kahden puuosan sauma on kestävämpi, jos puun aaltokaaressa syystä 4-5 vastaanottaa toisiinsa, liimatussa saumassa olevan yhden puusyyn sijaan. Haitekin puuelementissä osat tiivistyvät yhdeksi kantavaksi massaksi, jolloin päälle tuleva paino tiivistää rakennetta.

Honkalan jo noin 17 vuotta sitten keksimä idea pohjautuu vanhojen kivisiltojen holvikaaritekniikkaan. Vaikka materiaali on puusta, sillat saavuttavat suuren kantokyvyn. Honkala kertoi Haitekin koeponnistaneen Oulun ammattikorkeakoulun tiloissa ja ohjauksessa 11 senttiä paksun, 4,5 metriä pitkän ja 80 senttiä leveän sillan. Rakenne oli kestänyt yli 30 tonnin painon.

Hyvästä syystä Tapani Honkala kertoo olevansa erittäin tyytyväinen, kun hänen kauan sitten keksimänsä tuote siirtyy vihdoin sarjatuotantoon vuodenvaihteen jälkeen. Samalla teollisten työpaikkojen määrä Toholammilla ottaa monta pitkää loikkaa. Tehtaalla muuten on itse asiassa neljä Honkalaa: Tapani, Tapanin poika Mika, Mikan poika Niko ja Tapanin veljenpoika Janne. Kun tähän laskee vielä Kokkolassa Aaltopuuta johtavan Tapanin pojan Samin, voidaan puhua suoranaisesta Honkaloiden puunjalostus-dynastiasta. Eikä tässä kaikki kuten sanonta kuuluu. Tapani itse on puunjalostaja kolmannessa polvessa.

Toholampisia voi vain onnitella. Valion tehtaan tilat ovat siirtymässä ison luokan puunjalostuksen käyttöön. Puhtaat luonnontuotteet, maito ja puu, tuovat varmasti vielä pitkään työtä ja leipää suomalaisiin perheisiin näinä digitaalisen vallankumouksen aikoinakin.

Lue lisää: Aalto Haitek palkkaa Toholammille 30 uutta työntekijää – uusi puuelementtilinja avataan tammikuussa – Tapani ja Janne Honkalan keksintö ottaa jättiharppauksia

Aalto Haitekin Toholammin tehtaalla työskentelee itse asiassa neljä Honkalaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »