lauantai 8.8.2020 | 05:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Tässä on syy poliitikkojen riehaantumiseen eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen kannasta

Ke 13.11.2019 klo 06:30

Tunnustetaan yksi asia heti. Pasi Pölönen oli Pohjois-Hakalahdessa tuntematon suuruus aina viime viikonloppuun saakka. Sitten selvisi, että juuri tämä Pölönen oli keikutellut luterilaisen yhteiskuntamme venettä kuin konsanaan myrsky Pietarin paattia Genesaretin suurella järvellä. Tämäkös sai jopa Köyliön Lallien kirkkaimman tähden Petteri Orpon hermostumaan. Perässä seurasi Tornion suuri tyttö Katri Kulmuni.

Seurasivat monet muutkin.

Vai muka joku Pölönen, olkoon niin apulaisoikeusasiamiestä kuin lystää, on riistämässä pilteiltämme mahdollisuuden viettää koulun joulujuhlaa ja vielä joulukirkonkin viemässä? Sehän nyt ei käy. Maassa maan tavalla ja niin edelleen.

Yritti joku poloinen toimittaja sopertaa, että ei Pölönen varsinaisesti ole joulujuhlia kieltämässä. Ei koulussa eikä kirkossa. Sitä vaan koetti sanoa, että kouvolalaisen koulun päätös järjestää yhteinen joulujuhla kirkossa ei käynyt laatuun.

Pölönen tuli olleeksi sitä mieltä, että koulujen päättäjäisjuhlat ovat osa opetusta ja niiden tulisi soveltua kaikille. Uskonnosta riippumatta. Joulujuhlan sisältökään ei saisi olla uskonnon harjoittamista.

Pölösellä oli oma logiikkansa, jonka voi tietysti kyseenalaistaa. Niin Orpo, Kulmuni ja kumppanit tekivät. Pysyivät vielä viikonlopun jälkeenkin kannoissaan.

Todettakoon sekin, että Pölösen oli joku kanta muodostettava, kun Uskonnottomat Suomessa ry asiasta kanteli.

”Oli kyse joulukirkosta tai joulujuhlasta kirkossa, niin minusta on tärkeää, että kirkkoa voi käyttää sellaisena ympäristönä, jossa voi pitää ei-tunnustuksellisia juhlia”, Kulmuni lausui maanantaina.

Kirkkohallituksen kasvatus- ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkosella on hieman erilainen näkemys Kouvolan tapauksen ”ei-tunnustuksellisuudesta”:

”Siinä oli jumalanpalveluksen kaava. Silloin juhlaa ei saa markkinoida koulun juhlana. Jumalanpalvelus on jumalanpalvelus”.

Mistä tässä kaikessa oli lopun perin kyse? Minäpä kerron. Akuutein selittävin tekijä Orpon ja Kulmunin ulostuloille voidaan ajoittaa viime torstaiaamuun tasan kello kuuteen.

Tuolloin Yle julkaisi mielipidekyselynsä. Sen täytyi olla järkytys varsinkin Orpolle, jota kohtalo ei ole koskaan tarkoittanut oppositiopoliitikoksi.

Sellaiset olivat Taloustutkimuksen räkningit, että kykypuolue tuskin enää erottaa perussuomalaisten perävaloja. Eroa on 5,7 prosenttiyksikköä.

Ei se Kulmuninkaan puheenjohtajakausi aivan säkenöiden ole alkanut. Viisari värähti +0,1 prosenttiyksikön verran 12,9:ään. Noilla luvuilla eivät kunnallisneuvokset kulje lippa pystyssä aitovierillä.

Onneksi tuli Pölösen poika apuun.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »