Paikallisuutiset

Rautiolainen lauluyhtye Solinat harjoittelee legokasan ympärillä: Treeneissä äitien mukana on ollut parhaimmillaan 17 lasta – Katso videolta hupaisa joululaulu

Dum, ka-dum-du-dum, ka-dum-dum-dum.

Rautiolainen lauluyhtye Solinat aloittaa Tonttumies-laulun opettelun alimman stemman kompista. Pianon ääressä istuvaKirsi Niemelä tapailee jo koskettimista muita stemmoja.

– Tämä on nyt E-duurissa. Kyllä sinne joku meistä pääsee, hän arvelee korkeimmista sävelistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Takkunen laitetaan aina ylä-ääneen. Siltä ei kysellä, nauraa alinta stemmaa laulavaPauliina Sormunen ja viittaaNina Takkuseen, joka protestoi sen verran että on joskus laulanut alttoakin.

Niemelä tutkii stemmoja nuotista ja ynnäilee, että ketäs meitä nyt olikaan.

– Määräät vain meidät johonkin ääneen, kehottaaPäivi Poranen.

Lopulta on yhdeksälle naiselle stemmat jaettu ja laulun rakenne kertauksineen selvitetty. Yeah, on rankkaa olla tonttumies, lauletaan Porasen olohuoneessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jo valmiiksi harjoiteltuna on No onkos tullut kesä. Sen sovitus on niin hauska, että laulajilla on itselläänkin vaikeuksia pitää pokka.

.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; width:100% } .lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }

Lauluyhtye Solinat sai alkunsa keväällä 2017, kun Päivi Poranen oli nuorimman lapsensa kanssa kotona äitiyslomalla. Hoitovapaalla ollut naapuri tuli päiväkahville, ja puhe kääntyi laulamiseen.

– Kumpikin oli laulanut kuorossa, ja mietimme, että olisipa hauskaa laulaa vielä. Sellaisessa porukassa, joka laulaisi sekä hengellistä että muuta eikä olisi minkään lipun alla, kertoo Poranen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuumasta toimeksi. Mukaan pyydettiin Kirsi Niemelä, Pauliina Sormunen,Sari Alatalo jaRiikka Ylitalo, ja ensimmäiset esiintymiset olivat jo kesällä 2017 Rautio-viikolla.

Porasen naapuri on sittemmin muuttanut ja jäänyt pois Solinoista, mutta vastaavasti mukaan ovat tulleetNina Tokola,Elisa Keskisipilä, Nina Takkunen jaSari Heikkilä.

Sari Heikkilä, Riikka Ylitalo ja Nina Tokola tutkivat stemmojaan.
Sari Heikkilä, Riikka Ylitalo ja Nina Tokola tutkivat stemmojaan. Kuva: Ulla Nikula

Lähes kaikki olivat harrastaneet laulamista aiemminkin. Kauppareissulla Solinoihin päätynyt Tokola tunnustaa kuitenkin laulaneensa aiemmin vain päiväkerhoissa ja kotona.

– Nähtiin Pauliinan kanssa kaupassa, ja kerroin, että olin nähnyt lauluyhtyeen keikasta pätkän Facebookissa ja se kuulosti hyvältä. Pauliina kysyi, olisinko kiinnostunut tulemaan mukaan, ja syksymmällä sitten tulin. Olen kyllä tykännyt!

Elisa Keskisipilää pyydettiin tekemään Solinoille esiintymishuivit, ja sitä tietä hän päätyi itsekin lauluyhtyeen jäseneksi. Nina Takkunen tuli värvätyksi sekaannuksen ansiosta:

­– Perustimme WhatsApp-ryhmän huivien suunnittelua varten, ja minä vahingossa liitin siihen väärän Ninan, Sormunen kertoo huvittuneena.

Kun Takkunen alkoi ihmetellä asiaa, hänelle ehdotettiin, että josko hän kuitenkin olisi ihan oikeassa ryhmässä, kun hänet kerran tiedettiin hyväksi laulajaksi. Asia oli sitä myöten selvä.

Solinat on vahvasti rautiolainen ryhmä: kuusi laulajista asuu Rautiossa ja kaksi muualla asuvaa on sieltä lähtöisin. Alavieskalainen Sari Heikkilä on ainut, jolla ei ole siteitä kylälle.

– Olen minä kuitenkin Raution kirkonrakentajasukua, hän tarkentaa.

Pauliina Sormunen ja Riikka Ylitalo ovat sisaruksia ja asuvat molemmat Rautiossa, vaikka eivät ole sieltä syntyisin.

– Olemme päätyneet tänne Itä-Suomesta miesten perässä. Ja on meitä täällä enemmänkin, Sormunen kertoo.

Ylitalo kehuu viihtyvänsä Rautiossa tosi hyvin.

– Tämä on rauhallinen paikka ja täältä pääsee helposti joka suuntaan. Täällä on turvallista olla lasten kanssa.

Lapsia tässä joukossa riittääkin: Solinoiden naisilla on yhteensä 20 lasta, ja Nina Tokolalla on kahdeskymmenesensimmäinen jo hyvästi tulollaan.

Päivi Poranen ja Sari Alatalo laulavat, Mira rakentaa legotornia.
Päivi Poranen ja Sari Alatalo laulavat, Mira rakentaa legotornia. Kuva: Ulla Nikula

Treenitilana toimivan olohuoneen lattialle on kipattu iso legokasa, jonka äärellä lapset leikkivät laulavien äitiensä ympäröiminä. Kumpaakaan joukkoa eivät toisen tekemiset häiritse.

Päivi Poranen kertoo, että lapset on pidetty mukana alusta asti.

– Eihän tämä onnistuisi ollenkaan, jos kaikkien pitäisi joka maanantai saada kaikki lapset hoitoon. Nythän täällä on oikeastaan rauhallista – kerran treeneissä oli 17 lasta, se on ehkä ennätys.

Porasen mukaan treeni-ilta on osalle lapsistakin tärkeä.

– He kyselevät, onko Solinat tänään ja miettivät, ketä tulee kavereiksi.

Naisilla on tapana äänittää laulujaan kotitreenejä varten, ja äänitteiden taustalla kuuluu usein hirmuinen legojen kalina. Treenatessa siihen ei kiinnitä huomiota, kun keskitytään laulamiseen.

– Joskus ovat pullat palaneet uuniin tai lapset ovat syöneet kaikki keksit sillä aikaa, kun me laulamme, Sormunen nauraa.

Treeni-ilta päättyy aina kahvipöytään, joka toimii nyyttäriperiaatteella. Siellä höpötellään "asian vierestä".

Joskus on treenattu muuallakin, mutta useimmiten ollaan täällä Päivi Porasen kotona. Omakotitalon piha on parkkeerattu autoja täyteen tiensuuhun asti.

– Minua ei haittaa, että ollaan täällä. Ensin ehkä oli vähän koti-häpeää likaisista ikkunoista ja muusta... Mutta enää en sellaisia mieti. Ovat nämä naiset nähneet tämän talon aika monennäköisenä!

Kirsi Niemelä on porukan pianisti ja osaa soittaa muitakin soittimia.
Kirsi Niemelä on porukan pianisti ja osaa soittaa muitakin soittimia. Kuva: Ulla Nikula

Soololaulajana tunnetulla Pauliina Sormusella on kuorokokemustakin lapsuudesta lähtien. Lauluyhtyeessä on hänen mielestään mukava laulaa.

– Ja se on myös tehnyt hyvää, sillä stemmalaulu treenaa korvaa.

Nina Takkusella on vahva kuorotausta.

– Lauluyhtyeessä laulaminen on erilaista kuin kuorossa. Tämä on pienempi ja tiiviimpi porukka, ja enemmän on yhden varassa. Toisaalta voimme itse enemmän päättää biiseistä, ja meillä on myös taitavia sovittajia.

Sari Heikkilä ja Kirsi Niemelä tekevät tarvittaessa sovituksia Solinoille. Heikkilä kertoo ryhtyneensä puuhaan "tuosta vain", kun yhdestä lauluvideosta piti korvakuulolta kirjoittaa stemmat ylös ja niitä tulikin muuteltua.

– Toisen kappaleen stemmat alkoivat vain soida päässä. En tiennyt, että minun päästäni tulee semmoisia...!

Solinoiden musiikkityylin Nina Tokola tiivistää näin:

– Virsistä iskelmään. Sen mukaan, minne on kysytty esiintymään.

Ja kysytty on: naiset laskevat, että tämän vuoden loppuun mennessä esiintymisiä tulee olleeksi 28. Esimerkiksi syyskuussa oltiin Ylivieskan Akustiikassa mukana Ilona Naisenergiaa -konsertissa, jota organisoi niinikään Rautiosta lähtöisin oleva Keijo Nivala. Parhaillaan treenataan 13.12. Vääräjoen elämystilalla pidettävää joulukonserttia varten.

Ville lepäilee välillä Elisa Keskisipilän sylissä.
Ville lepäilee välillä Elisa Keskisipilän sylissä. Kuva: Ulla Nikula

Kun naisilta kysyy, mitä tämä harrastus heille antaa, seuraa harvinaisen pitkä hiljaisuus. Sitten Sari Alatalo aloittaa:

– Tämä on vaihtelua kotiarkeen. Kun olen ollut äitiyslomalla kotona, niin on mukava tietää, että kerran viikossa kokoonnumme porukalla.

Riikka Ylitalon mukaan Solinat on henkireikä ja nauruterapia yhdistettynä. Pauliina Sormunen kertoo, että jos treenejä ei jonain maanantaina olekaan, olo on vähän eksynyt: minne sitä nyt menisi?

Päivi Poranen tiivistää laulavan naisporukan tuntemukset:

– Kyllähän maanantai on viikon paras päivä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä