sunnuntai 5.7.2020 | 17:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Raution kolumni: Tyytyväinen julkisen terveydenhuollon asiakas autoilee kanta-Kokkolasta liitoskuntaan hammaslääkäriin

To 14.11.2019 klo 06:30

Jos olisin närkästynyt mielipideosastokirjoittaja, ilmaisisin asiani seuraavasti:

"On se kumma, kun Kokkolan keskustasta viedään kaikki palvelut liitoskuntiin. Maakuntakeskuksen ytimessä asuva joutuu käymään hammaslääkärissäkin lähes parinkymmenen kilometrin päässä Kälviällä. Olen myös kuullut että kauempanakin, kuten Teerijärvellä, joudutaan asioimaan. Miten tämä onnistuisi ilman yksityisautoilua tai joustavaa työpaikkaa, josta on mahdollista kesken päivän irtautua puolentoista tunnin lääkärireissulle."

En todellakaan ole pahoillani saamastani julkisen terveydenhuollon palvelusta, vaan kiitollinen, että pääsin nopeasti paikkauttamaan lohjenneen ja vihlovan hampaan. Ajan Kälviälle sai seuraavalle viikolle soitosta, tai olisi saanut aiemminkin, jos kulkeminen olisi onnistunut.

Palvelu oli erittäin ammattimaista ja ystävällistä, ja työn jälki moitteetonta. Juuri hammaslääkärin ammattitaidosta täytyy olla erityisen kiitollinen, kun itse on hoito-operaatiossa täysin vastaanottavana osapuolena. Operaatiossa, joka pelotti edelleen niin, että vasen käsi tärisi hillittömästi koko puolituntisen ajan.

En ole aikoihin käynyt Kälviän entisellä kunnantalolla, joka on nyt remontoitu tekemään virkaa muun muassa terveysasemana. Kunta- ja sotepolitiikasta tutut seinät on otettu hyvin uusiokäyttöön.

Haluan uskoa, että kyseisessä hammashoitolassa on töitä riittämiin. Mutta silti mieleen hiipii ajatus siitä, että ovatko Soiten terveyspalveluiden resurssit täydessä käytössä jos liitoskuntaan saa ajan viikossa ja kanta-Kokkolassa samaa aikaa joutuu odottamaan kolme kuukautta.

Kaupalliset palvelut hiipuvat isommistakin kaupungeista, kun kauppa ei enää käy entiseen malliin. Ihmisiä on joko liian vähän tai sitten ostokset tehdään nykyään verkossa. Yhtäkaikki toiminta ei ole enää kannattavaa.

Julkisessa terveydenhuollossa ei pyritä tekemään voittoa, mutta kustannusten täytyisi pysyä kurissa. Ja kun toimitaan yli maakuntarajojen yhden sosiaali- ja peruspalvelukuntayhtymän alla, on kustannuksia melko paljon kurissa pidettävänä. Säästämisen tie on keskittämisen tie.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan suunnitteleva tuottaja.

Kunta- ja sotepolitiikasta tutut seinät on otettu hyvin uusiokäyttöön.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »