Paikallisuutiset

Lohtajalainen kuvittaja ja valokuvaaja Elisa Karhula ammentaa ideoita lapsuuden maisemista – "Kaikki minulle rakas on lähellä – läheiset ihmiset, meri ja luonto"

Rannanperäntien varresta Lohtajalta löytyy peltojen keskeltä vihreä talo. Sieltä lapsuutensa maisemista löysi kuvittamisen moniottelijaElisa Karhula kodin niin fyysisesti kuin henkisestikin.

– Näissä maisemissa olen syntynyt ja kasvanut. Tein muutaman vuoden kierroksen Kokkolassa ja Pietarsaaressa. Palasin kuitenkin tänne, jossa kaikki minulle rakas on lähellä – läheiset ihmiset, meri ja luonto.

Kuva, värit, muodot, tunnelmat – niistä on tehty kaikki se, millä Karhula tienaa elantonsa. Hän valokuvaa, tekee kuvituksia, nettisivuja ja vähin myös maalaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Maalaaminen on hiukan jäänyt, väritkin ovat kuivuneet. Pitäisi investoida uusiin maaleihin. Maalaaminen on minulle mieleistä, se antaa anteeksi pienet virheet ja aina voi lisätä kerroksia.

Elisa Karhulan taidepolku alkoi jo lapsena. Suvussa oli taiteellista lahjakkuutta.

– Olin lapsena hoidossa mummun siskolla ja veljellä. Mummun veli oli elämäntapataiteilija ja piti minulle joka päivä ”piirustuskoulua”. Se tarkoitti, että piirtelimme yhdessä päivittäin.

Elisa Karhulan työhuone sijaitsee Lohtajalla.
Elisa Karhulan työhuone sijaitsee Lohtajalla. Kuva: Ulla Nikula

Lapsuuden harrastus leimahti liekkiin, kun Karhula sai ensimmäisen tietokoneensa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kynä ei ole minun työkaluni. Kynällä en yllä sille tasolle, että olisin itse tyytyväinen tulokseen.

Tietokoneella piirtäminen sen sijaan viehättää Karhulaa. Hän sanoo nauttivansa, kun samasta aihiosta saa loputtomiin variaatioita.

– Aloitin jollain ”kökköohjelmalla”, mutta silti varioimisen mahdollisuus imaisi minut mukaansa. Ensin tein vain omaksi huvikseni. Internetin myötä löysin galleriasivustoja ja tungin sinne omia töitäni.

Monet sivustot olivat kansainvälisiä ja niistä saatu palaute lämmitti ja innosti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tykkään saada töitäni julki, en halunnut tehdä vain pöytälaatikkoon.

Ammatinvalinta ei luovalle naiselle ollut vaikeaa. Hän hakeutui ensin Aikuiskoulutuskeskukseen media-assistentin opintoihin. Kesken opintojen hän kuitenkin kuuli Pohjoismaisesta taidekoulusta ja laittoi sinne sähköpostia ja piirustuksiaan. Vaikka lukukausi oli jo alkanut, Karhula toivotettiin tervetulleeksi.

Taidekoulun jälkeen hän teki media-assistentin opintonsa loppuun Keski-Pohjanmaan kulttuuriopistossa. Siellä hän teki myös valokuvaajan ammattitutkintoon valmistavia opintoja. Tällä hetkellä hänellä on noin vuosi jäljellä medianomin opintoja Yrkeshögskolan Noviassa.

– Lähinnä opinnäytetyö on tekemättä. Haluan lisäksi tulevaisuudessa täydentää ja kehittää osaamistani erityisesti valokuvauksessa.

Opintojen rinnalla hän on työskennellyt muun muassa mainostoimistossa. Nykyään hänellä on oma yritys, Photography Laiza K ja työhuone kotonaan.

– Kuvitusta ja nettisivuja teen tietokoneella. Valokuvaajana työskentelen sekä kotonani, asiakkaan luona tai missä asiakas haluaa.

Kuvituksessa Elisa Karhula sanoo kulkeneensa naivistisesta ja akvarellimaisuudesta pelkistetympään suuntaan. Elementtejä hän löytää usein luonnosta.

– Käytän paljon eläinhahmoja; juuri nyt töissäni näkyy usein minulle tyypillinen lintu. Joskus minulla oli kissakausi, samoin peurat ovat seikkailleet monissa töissäni.

Timpuri-kissa viihtyy värikkäiden julisteiden keskellä. Nimensä lemmikki on saanut unesta. – Timpuri rakensi minulle kaksi saunaa unessa, Elisa Karhula nauraa.
Timpuri-kissa viihtyy värikkäiden julisteiden keskellä. Nimensä lemmikki on saanut unesta. – Timpuri rakensi minulle kaksi saunaa unessa, Elisa Karhula nauraa. Kuva: Ulla Nikula

Kuvitustyötä aloittaessaan Karhula pyörittää ideoita ja aihioita ajatuksissaan. Hän ei tee luonnoksia paperille, vaan ne muotoutuvat hänen päässään. Koska valokuvaus on juuri nyt suuremmassa roolissa hänen töissään, kunkin kuvitustyön aloittaminen on aikaa vievää.

– Minulla ei ole rutiinia ja ajatukset pitää nyrjäyttää oikealle väylälle, että pääsen vauhtiin. Sitten se on kyllä menoa, työ imaisee mukaansa. En välttämättä syö enkä nuku ennen kuin työn ensimmäinen versio on valmis – ja usein se on aamuyön tunteina.

Karhula toteaa, että ideaali tilanne olisi, että kuvitustöitä olisi koko ajan. Hän sanoo, että jokaisen työn aikana hänen päänsä pursuaa ideoita eikä niitä kaikkia luonnollisesti voi sisällyttää yhteen kuvaan, julisteeseen tai tauluun.

– Olisi siis hyvä, että niitä pursuavia ideoita pääsisi heti hyödyntämään uusiin töihin.

Valokuvaaminen tuli kuvioihin alkujaan avuksi mielenkiintoisten kuvioiden, varjojen ja värien tallentamiseksi ideapankkiin. Sittemmin valokuvaus on vallannut oman osansa Elisa Karhulan taiteessa.

– Erityisesti täällä lapsuuden maisemissa kuvaaminen on antoisaa. Paikat ovat minulle tuttuja ja tiedän vallitsevan valon perusteella, mihin tänään kannattaa mennä kameran kanssa.

Maisemakuvaus on Karhulalle enemmän mielihyvää kuin työtä. Tosin hän sanoo nauttivansa myös muotokuvauksesta.

– Olen kotiini järjestänyt erilaisia nurkkauksia, joissa esimerkiksi lapsikuvaukseen saa ilmettä. Minua kiehtoo ajatus rakentaa kuvaukseen tarinallisuutta. Tavoitteeni myös on tarjota lapsellekin kuvauksesta elämyksellinen tapahtuma.

Valokuvaus on noussut alun statistin roolista merkittäväksi osaksi Elisa Karhulan työtä. Mieleisintä kuvattavaa on kotiseudun luonto.
Valokuvaus on noussut alun statistin roolista merkittäväksi osaksi Elisa Karhulan työtä. Mieleisintä kuvattavaa on kotiseudun luonto. Kuva: Ulla Nikula

Karhulan tuorein työ on pian Keskipohjanmaan lukijoiden käsissä. Hän on tehnyt lehdelle joulukalenterin. Kerran aiemminkin hän on tehnyt kalenterin ”kannen”, mutta nyt hänen käsistään on lähtenyt myös luukuista paljastuvat kuvat.

– Oli mielenkiintoinen työ, kun halusin luukkujen sisällön jatkavan kalenterin maisemaa. Tavoite on siis yhtenäinen piirros eikä luukkujen kohdalla irtonaisia kuvioita.

Joulukalenterit eivät Karhulalle olleet mitenkään must-juttu lapsena.

– Varmaan minulla niitä oli, mutta eivät ole piirtyneet mieleeni. Nyt kyllä hankin täksi jouluksi itselleni kynttiläkalenterin.

Erilaisia Lohtaja-tuotteita Karhula on kehitellyt vähitellen. Valmiina ovat kassi, julisteita ja mukeja.

– Korttejakin jonkin verran, lohtolaisia murresanontoja ja jotain täkäläisiä maisemia.

Monipuolisuus on maaseudulla toimivalle yksinyrittäjälle rikkaus.

– On se tietysti tarpeen senkin vuoksi, että pysyy leivässä. Mutta kyllä luovuuden kannaltakin se on hyvä; eri osa-alueet ruokkivat toisiaan ja ideat sinkoilevat lajista toiseen.

Kuka?

Elisa Karhula

37-vuotias.

Kotoisin Lohtajalta.

Kuvittaja ja valokuvaaja.

Viimeisimpänä työnään hän on kuvittanut Keskipohjanmaa-lehden joulukalenterin, joka jaetaan tilaajille viikolla 48.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä