Paikallisuutiset

Kokkolan uuden paloaseman rakentaminen alkaa tammikuun alussa –  Valmista pitäisi olla syyskuun lopussa 2021

Hyvin suunniteltu ei aina ole puoliksi tehty.

Näin ei asianlaita ole ollut ainakaan Kokkolan uuden paloaseman kohdalla. Vuosikymmenen verran asiaa on käännetty ja kaulittu. Nyt ollaan vihdoin tilanteessa, jossa lapio on painumassa maahan. Tammikuun toisena päivänä alkavat työt, joiden päätepiste on 21 kuukauden päässä.

Syyskuun viimeisenä vuonna 2021 kaiken pitäisi olla pihatöitä myöten valmista. Urakoitsijan valinnan tekee ensi maanantaina (25.11.) kokoontuva Kokkolan kaupunginhallitus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen riskienhallintaosastoa johtava pelastuspäällikköJouni Leppälä on tyytyväinen esitellessään nykyisen paloaseman takapihalla rakennusprojoktin ensivaiheita.

Tämä on ihanteellisin paikka. Tästä on helppo lähteäjoka suuntaan. Pelastuspäällikkö Jouni Leppälä

– Tuonne tulee tilapäiskäyttöön 200 neliön pressuhalli, tuohon nurmikkoalueella rakennetaan noin 500 neliön kalustovarastorakennus...

Siitä se lähtee.

Kokkolan uutta paloasemaa on suunniteltu koko tämän vuosikymmenen ajan.
Kokkolan uutta paloasemaa on suunniteltu koko tämän vuosikymmenen ajan. Kuva: Jukka Lehojärvi

Alkuvuodesta rakentaminen ei vielä näy Kustaa Aadolfinkatua kulkevien silmiin, mutta huhtikuussa humahtaa. Vanhan paloaseman purkutyöt käynnistyvät. Toukokuun puoleen väliin mennessä kaluston pitää olla siirrettynä takapihan varastoihin. Osin myös muualle kaupungin alueelle, kun ihan kaikki ei mahdu ulkovarastoihin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Entäpä pelastustoiminta. Onko vaara, että se häiriintyy rakennusprojektin aikana?

– Ei. Se ei saa häiriintyä. Tämä suunnitellaan niin, että kaupunkilaiset saavat tarvitsemansa avun ihan niin kuin nytkin, Leppälä vakuuttaa.

Uuden paloaseman rakentaminen maksaa yhteensä pyöreästi yhdeksän miljoonaa euroa. Summassa on mukana ns. koko hoito eli vanhan rakennuksen purkukustannukset, uuteen tulevat ict- ja hälytyslaitteistot sekä kalusteet.

Kun kaikki on valmista, olosuhteet ovat viimeisen päälle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olemme saaneet tehdä tätä niin, että henkilöstö on päässyt vaikuttamaan minkälaisia tiloja tehdään. Ei kaikkia toiveita voida tietenkään taloudellisista seikoista johtuen toteuttaa. Pääsääntöisesti suunnitelmat on kuitenkin tehty meidän ja ennen kaikkea asiakkaiden tarpeita ajatellen, Leppälä kiittelee.

Uusi paloasema havainnekuvassa.

Uusi paloasema havainnekuvassa.

Nykyinen paloasema valmistui reippaat kuusi vuosikymmentä sitten vuonna 1957. Siinä ilmeni tämän vuosikymmenen alussa pahoja sisäilmaongelmia, joiden vuoksi henkilöstö siirtyi väistötiloihin paloaseman viereen. Päällystö puolestaan on ollut viime vuodet evakossa seurakuntakeskuksessa.

– Sisäilmaongelmat ilmenivät joskus 2010–2012. Koko ajan porukkaa altistui enemmän ja enemmän. Meillä on henkilöitä, jotka eivät voi olla täällä ilman hengitysmaskia, Leppälä kertoo.

Sisäilmaongelmat ovat ilman muuta vauhdittaneet rakennusprojektia, mutta alkoi rakennus muutenkin lähestyä käyttöikänsä loppua. Tilat olivat käymässä ahtaiksi.

Uudelle paloasemalle oli muitakin sijoituspaikkavaihtoehtoja.

– Kartoitimme seitsemän vaihtoehtoa. Yksi toisensa jälkeen ne tippuivat jostain syystä pois.

Lopulta palattiin lähtöruutuun eli uusi paloasema nousee vanhan paikalle. Sen sijaintia Jouni Leppälä kiittelee.

– Tämä on ihanteellisin paikka. Tästä on helppo lähteä joka suuntaan. Ykkösriskialue ja suurteollisuus on aivan vieressä, samoin sairaala. Kun parkkialuetta varten on kaavoitettu lisätilaa, tämä on nyt noin 10 000 neliön tontti. Kyllä me tähän mahdumme.

Uudesta paloasemasta tulee 3 000 neliön kokoinen ja se rakennetaan osittain kahteen kerrokseen. Rakennukseen tulee pelastustilat, huolto-, varuste- ja miehistötilat sekä henkilöstötilat ja hallinto. Lisäksi paloaseman tontille rakennetaan kalustohalli, jonka pihalle tulee myös pieni harjoituskenttä. Uusi paloasema havainnekuvassa.

Uusi paloasema havainnekuvassa.

Asemapiirros uudesta paloasemasta.

Fakta

Kokkolan paloasema

Nykyinen paloasema Kustaa Aadolfinkatu 76:ssa on valmistunut vuonna 1957.

Uuden paloaseman suunnittelu alkoi vuonna 2010.

Juha Sipilän hallituksen maakuntauudistus lykkäsi rakentamisen aloittamista vuonna 2015.

Maakuntauudistuksen kaatuminen maaliskuussa 2019 muutti suunniteltua vuokramallia. Nyt Kokkolan kaupunki rakentaa paloaseman leasing-rahoituksella.

Kokonaiskustannusarvio on noin yhdeksän miljoonaa euroa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä