sunnuntai 5.7.2020 | 16:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Heti pisteiden makuun Rukalla – kokkolalaishiihtäjä Juuso Haarala haluaa tällä kaudella vakiokasvoksi maailmancupin kiertueelle

Juha Savela
Ke 27.11.2019 klo 17:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Rukan maailmancupin minitourille valmistautuva Juuso Haarala vastaa puhelimeensa Rovaniemeltä, jonne Kokkolasta lähtöisin oleva hiihtäjä muutti keväällä.

– Täällä on hyvät treenimaastot ja tarvittaessa treenikavereitakin löytyy A-maajoukkueeseen kuuluvista hiihtäjistä, Haarala perustelee ratkaisuaan muuttaa Vuokatista napapiirille.

A-maajoukkue vilahtaa Haaralan puheissa muutenkin, kun hänet nimettiin keväällä täksi kaudeksi 13 hiihtäjän A-maajoukkuerinkiin.

–Haastajaryhmään verrattuna eron ryhmien välillä on huomannut kesän leirityksessä. Treenit ovat olleet kovempia ja tehokkaampia, lenkkivauhti on ollut kovempaa. Leirien rasittavuus on pitänyt ottaa palautumisessa huomioon. Koen kyllä kehittyneeni kesän aikana, Haarala sanoo.

Kesän harjoituskausi sujui elokuuhun asti hyvin. Tuolloin Davosin leirillä polvi alkoi oireilla.

– Sauvarinnetreenissä iski kipu polveen ja takareiteen. Kyseessä on ns. juoksijan polvi, jota on viimeiset kolme kuukautta kuntoutettu. Juoksulenkkien sijaan on haettu korvaavia harjoitteita rullahiihdosta ja pyöräilystä. Hiihtämistä vaiva ei juuri haittaa. Jonkin verran vapaan hiihtotavan harjoittelua on jäänyt väliin, joten alkutalvesta perinteisellä voi odottaa parempia tuloksia, Haarala kertoo.

Kilpailukausi käynnistyy toden teolla viikonloppuna Rukalla, jossa hiihdetään maailmancupin ensimmäiset osakilpailut. Haarala nimettiin Rukalle ns. kansalliseen ryhmään.

– Tavoitteena on yltää heti top 30:een ja avata maailmancupin pistetili sprintissä. Kun minitour on kyseessä, hiihdän Rukalla muutkin matkat.

Tänä talvena ohjelmassa ei ole arvokisoja, joten pääpaino on maailmancupissa.

– Tavoitteena on vakiinnuttaa paikka maailmancupin kiertueella ja luoda sillä tavalla pohjaa myös seuraavalle kaudelle, jolloin alkaa taas arvokisojen putki. Tällä kaudella yksittäisenä tulostavoitteena on yltää maailmancupin sprintissä välieriin.

Toistaiseksi Haarala on hiihtänyt maailmancupissa kertaalleen pisteille. Tämä tapahtui juuri Rukan sprintissä 2017, jolloin Haarala oli 29:s.

Haarala, 23, jatkaa neljättä kauttaan Jarmo Riskin valmennuksessa.

– Yhteistyö on sujunut hyvin. Soittelemme miltei päivittäin ja tarpeen tullen Jarmo on mukana leireillä ja kilpailuissa. Viimeksi hän oli paikalla ensi lumen leirillä Oloksella. Yhteistyötä tehdään tarvittaessa myös A-maajoukkueen valmennuksen (Teemu Pasanen ja Mikko Virtanen) kanssa.

GIF:n kasvatti Haarala siirtyi täksi kaudeksi Pyhäjärven Pohti Ski Teamiin IF Minkenistä, jota Haarala edusti syksystä 2016 lähtien. Minkenin riveissä Haarala ehti voittaa parisprintin SM-kultaa Matias Strandvallin kanssa talvella 2017.

– Pohti on keskipohjalaisseura: se oli yksi syy seuravalintaani. Mutta ennen kaikkea Pohdissa on tarjolla kovaa kilpailua mm. paikoista viestijoukkueisiin. Se antaa motivaatiota meille jokaiselle. Jos ottaa seuran ykkössprintterin aseman, on jo aika korkealla Suomen tasolla, Haarala viittaa seurakaveri Joni Mäkeen, joka kuuluu Rukalla maajoukkueryhmään.

Rukan ohjelma

Maastohiihdon maailmancup alkaa perjantaina Rukalla.

Ensimmäisenä kilpailupäivänä hiihdetään sprintit, lauantaina naisten kymppi ja miesten 15 kilometriä perinteisellä ja sunnuntaina takaa-ajot vapaalla hiihtotavalla.

Keskipohjalaisseurojen hiihtäjistä Rukalla kilpailevat Joni Mäki (Pohti Ski Team), Juuso Haarala (Pohti Ski Team), Joel Ikonen (Pohti Ski Team), Tiia Olkkonen (Haapajärven Kiilat), Andrea Julin (IF Minken). Keskipohjalaisseurojen kasvateista mukana on Reisjärven Pilkkeen kasvatti Anni Alakoski, joka edustaa Kainuun Hiihtoseuraa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »