maanantai 13.7.2020 | 15:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskustan puoluehallitus esittää pääministerin vaihtoa – Rinne haluaa tiistaina keskustalta selvän vastauksen

Antti Savela/STT
Ma 2.12.2019 klo 16:52 | päivitetty ti 18:24

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haluaa keskustalta tiistaina selvän vastauksen siitä, onko heillä valmiuksia jatkaa hallitusyhteistyötä pääministerin kanssa vai ei. Hän haluaa kuulla perustelut.

Illan suussa koolla ollut keskustan puoluehallitus vahvisti eduskuntaryhmän kannan siitä, että pääministeri Antti Rinteellä ei ole enää keskustan luottamusta. Puoluehallitus kehottaa SDP:n tekemään tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi.

Suomeksi sanottuna keskusta toivoo SDP:n vaihtavan pääministeriään.

Keskustan mukaan hallituksen toimintakyvyn kannalta aivan keskeistä on luottamus ja että puoluehallituksen mielestä viikonvaihteessa saadut selvitykset Posti-tapauksesta eivät ole riittäviä.

Keskusta toteaa lisäksi puoluehallituksensa suulla, että Keskusta antaa tukensa viiden hallituspuolueen yhdessä sopimalle hallitusohjelmalle sekä SDP:n, Keskustan, Vihreiden, Vasemmistoliiton ja RKP:n hallitusyhteistyölle.

SDP:n puoluehallitus kokoontui maananta-iltana.

Päivän dramaattiset tapahtumat saivat alkunsa iltapäivällä, kun keskustan eduskuntaryhmä marssi kokouksensa jälkeen kertomaan, ettei puolueella ole luottamusta pääministeri Antti Rinteeseen (sd.). Yli kaksi tuntia kokoustanut ryhmä tuli ulos yhtenäisenä maanantaina kello 16.35, ja totesi puheenjohtajansa Katri Kulmunin suulla, että puolue haluaa jatkaa nykyisellä hallituskokoonpanolla, mutta henkilöön koetaan luottamuspulaa.

Sunnuntaina illalla hallitusryhmien puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat kuulivat pääministeri Antti Rinnettä Posti-kohusta. Seurauksena maanantaina päivällä vasemmistoliitto, vihreät ja RKP totesivat luottavansa yhä pääministerin Antti Rinteeseen pääministerinä. Tämän vuoksi keskustan päätös oli jopa yllättävä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen totesi ryhmäkokouksen päätyttyä, että keskustan neuvottelijat totesivat jo sunnuntaina illalla, että pääministeri Rinteen antamat selvitykset eivät ole riittäviä. Hän ei kuitenkaan yksilöinyt arviota. Kurvisen mukaan tilanne ei ole tältä osin maanantaina muuttunut.

Kulmuni korostaa keskustan sitoutuneen hallitustyöskentelyyn ja hänen mukaansa hallituksen toimintakyky on ollut hyvä.

Rinne voi erota vapaaehtoisesti kuten Anneli Jäätteenmäki kesällä 2003. Tällöin hänen tilalleen tulee uusi pääministeri SDP:stä. Toinen vaihtoehto on, että hallitus kaatuu huomisessa luottamusäänestyksessä. Jos SDP ei taivu vaihtamaan pääministeriä, eikä keskusta peräänny, ääripäässä voivat olla uudet vaalit.

Uutista päivitetty klo 22.10: Rinne vaatii perusteluja tiistaina.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »