tiistai 26.5.2020 | 03:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Alle kouluikäiset saavat oman ryhmän Taito Keski-Pohjanmaan lukujärjestykseen – Syksyllä opetus laajenee Kokkolasta myös muualle maakuntaan

Riikka Sipilä
Ma 2.12.2019 klo 17:25 | päivitetty ke 10:27

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kokkolan kirjastolla kävi maanantaina alkuillasta kuhina, kun Taito Keski-Pohjanmaa järjesti lapsille yllätyksenä joulukorttipajan.

5-vuotias Ella Järvi teki kaksi joulukorttia, joista hänen mielestään kellastuneelle kirjansivuille painetusta kortista tuli parempi kuin kankaalle painetusta – ja nätimpi.

8-vuotias Lilli Cederberg puolestaan arveli, että työn alla ollutta joulukorttia ei lähetetä ainakaan joulupukille, sillä itse askarrellussa postikortissa toivelistalle jäi epäilyttävän pieni tila.

5-vuotias Aava Jylhä kertoi ja näytti, kuinka hän osaa jo yhdistää kevään väriä eli keltaista ja taivaansinistä, halutessaan omaan joulukorttiinsa vihreän sydämen.

Moni lasten vanhemmista osallistui postikorttipajaan aivan samalla innolla, ja sai siinä samalla tietoiskun ensi vuonna alkavasta käsityökoulun lasten ryhmästä.

Käsityökoulun toiminnanjohtaja Tuula Puoskari ja opettaja Marika Tyynismaa-Joukosalmi järjestivät Kokkolan kirjastossa maksuttoman joulukorttipajan maanantaina alkuillasta.
Ulla Nikula

Keski-Pohjanmaan Taito käsityökoulu on saanut taiteen perusopetuksen järjestämisluvan, mikä avaa käsityökoululle paljon uusia mahdollisuuksia, muiden muassa opetuksen laajentamisen alle kouluikäisiin.

Marraskuussa myönnetty lupa on edellytys valtionavulle. Se taas on vuositasolla useampia kymmeniä tuhansia euroja, arviolta 80 000 euron kieppeillä.

– Olemme todella iloisia ja nöyrästi kiitollisia taiteen perusopetuksen järjestämisluvasta, se nostaa meidät tasavertaisiksi muiden taideoppilaitosten kanssa. Valtionapu mahdollistaa opetuksen kehittämisen pitkäjänteisemmin, koulun toiminnan laajentamisen ja päätoimisen rehtorin palkkaamisen käsityökouluun, Taito Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Tuula Puoskari toteaa.

Muutos on iso, sillä Taito Keski-Pohjanmaa on järjestänyt opetusta vuodesta 1991 opetusta omarahoitteisesti.

Taito Keski-Pohjanmaa järjestää käsityön taiteen perusopetuksen käsityökoulua Kokkolassa, Kalajoella, Kannuksessa, Kaustisella ja Sievissä. Aikuisten käsityökoulu toimii Kokkolassa ja Kalajoella.

Taito käsityökoulun toiminnassa panostetaan erityisesti uusien, kuten Kaustisen ja Kannuksen käsityökoulujen kehittämiseen, sillä kyseisillä paikkakunnilla yhdistyksellä ei ole omaa taitokeskusta.

Kokonaan uutena toimintana alkaa varhaisiän käsityökasvatus. Tammikuusta alkaen keskiviikkoiltaisin Kokkolassa kokoontuu 4–6-vuotiaiden käsityökoulu. Syksyllä alle kouluikäisten opetus laajenee Kokkolasta myös muualle maakuntaan.

Taito Ipanat -ryhmässä lapset saavat tutustua käsityötaitoihin ihmetellen ja leikkien.

– Lasten ryhmässä harjoitellaan erilaisten tekniikoiden, materiaalien ja välineiden turvallista käyttöä lapsen ehdoilla. Viemme satujen ja tarinoiden avulla eteenpäin sellaista omaa luovaa ajattelua ja taitoja, joiden avulla lapsi voi toteuttaa omia ideoitaan ja ajatuksiaan. Tavoitteenamme on tutustua lähiympäristöön havainnoiden, tulkiten, leikkien ja elämyksellisesti kokien, tuntiopettaja Marika Tyynismaa-Joukosalmi sanoo.

Taito Keski-Pohjanmaan etsintäkuuluttama rehtori kykenee puolestaan tekemään töitä Puoskarin sanoin "kädet savessa".

– Tavoitteenamme on saada rehtori, joka on pedagogisesti pätevä, luova uudistaja, joka omaa hyvät verkostoitumis-, viestintä- ja käsityötaidot sekä on valmis työskentelemään yhdistyksemme kehittämistehtävissä, Puoskari kertoo.

Taito Keski-Pohjanmaan käsityökoulun rehtorin paikkaa hakevalle katsotaan lisäansioksi, jos hänellä on työkokemusta taiteen perusopetuksen parissa tai kokemusta tapahtumien tuottamisesta ja toteuttamisesta.

Hakuaika päättyy 13. joulukuuta ja uuden rehtorin toivotaan aloittavan työnsä viimeistään helmikuun alkuun mennessä.

Viemme tarinoiden avulla eteenpäin sellaista luovaa ajattelua ja taitoja, joiden avulla lapsi voi toteuttaa niitä omia ideoitaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »